hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) $370/$470西鐵月票將有助新界大西北居民以超筍價過海返 ...
開啟左側

$370/$470西鐵月票將有助新界大西北居民以超筍價過海返工^^

galileo 發表於 2009-7-10 17:10 | 顯示全部樓層

SunnyJacky9094 發表於 2009-7-10 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-7-10 10:07 發表

係喎~我唔記得提, 果10-15分鐘路程中,
尖沙咀文化中心 + 尖沙咀SOGO商場內均設有冷氣,
我亦都見有人係著住西裝由碼頭方向行去尖東,
我同我其中一個同事都唔駛著西裝,
每日放工都會搭船再轉東鐵返新界北 (用開東鐵 ...

如果係IFC嘅話, 搭到南昌轉東涌線仲好啦下話....
700萬人裏, 我選擇了你。
北角---九龍城 發表於 2009-7-10 19:00 | 顯示全部樓層
尖東站行去尖碼??
有幾多人做咁呀..一定唔多囉.....太天真了
 樓主| ES464470X 發表於 2009-7-10 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 北角---九龍城 於 2009-7-10 19:00 發表
尖東站行去尖碼??

一個月平幾百蚊,
新界大西北(特別係天水圍)又有部分收入不高人士面對返工車費昂貴問題,
而家經濟又唔好, 有部分打工仔都要慳住駛錢,
西鐵$470月票+搭船, 一個月最少平$314蚊
(我仲未計假日搭返幾次去尖東/紅磡又慳一筆),
你自己話唔多, 但都認同有人會咁做吧?
我住新界北, 我有個女同事都係, 同樣係東鐵沿綫居民,
我同佢都係買月票, 每日放工由上環地鐵站附近行去天星碼頭搭船啦,
(我同佢都唔鍾意放工仲要迫地鐵過海去尖沙咀,
佢就連返工都早d出門搭船 (唔鍾意地鐵朝早迫到貼身),
同埋假日間中搭返幾次又慳返一筆
)
我唔覺月票+船過海吸引力低,
除非住得離西鐵站/距離返工目的地太遠啦(即落船後要行15分鐘或以上)
,
同埋月票+船又唔駛限死自己返工都要搭, 可以彈性地返工地鐵,
放工搭船, 東鐵月票+船都無西鐵月票果邊慳得咁多,
咪又係有人用月票+(船或地鐵)返工 , (船)放工過海

Fun_FC 發表於 2009-7-10 20:34 | 顯示全部樓層
原帖由 北角---九龍城 於 2009-7-10 19:00 發表
尖東站行去尖碼??

小弟真係好天真,現在用400月票搭西鐵線到南昌轉K16,再搭船去灣仔返工。

天真得到的錢,真的好多呢!

即將要用470元月票,但快了那麼多,仍平過過海線,可接受
 樓主| ES464470X 發表於 2009-7-10 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Fun_FC 於 2009-7-10 20:34 發表

小弟真係好天真,現在用400月票搭西鐵線到南昌轉K16,再搭船去灣仔返工。

天真得到的錢,真的好多呢!

即將要用470元月票,但快了那麼多,仍平過過海線,可接受 ...

想不到這裡也有網友如我所言喜愛使用
價錢便宜又不用迫地鐵的方法上班
我想問下你係咪住係西鐵站附近的居民?
駛唔駛駁多程K巴/輕鐵?
ksmbh 發表於 2009-7-10 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Fun_FC 於 2009-7-10 20:34 發表 小弟真係好天真,現在用400月票搭西鐵線到南昌轉K16,再搭船去灣仔返工。天真得到的錢,真的好多呢!即將要用470元月票,但快了那麼多,仍平過過海線,可接受 ...

係又熱又累
不過日日咁行對身體都幾好
我間中係灣仔放工去新界都會行去搭東鐵
ccicoltd 發表於 2009-7-10 22:16 | 顯示全部樓層
尖東站行去尖碼??

期望中間道行人隧道延伸工程快點完成吧,屆時鐵路轉天星,真正要
日曬雨淋的路段,只剩廣東道。

(個人也是鐵路轉天星上班的人,不過坐的是港島線 )
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Fun_FC 發表於 2009-7-10 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-7-10 20:40 發表

想不到這裡也有網友如我所言喜愛使用
價錢便宜又不用迫地鐵的方法上班
我想問下你係咪住係西鐵站附近的居民?
駛唔駛駁多程K巴/輕鐵?

沒錯,小弟家樓下好近西鐵站
當然,如果仲要駁輕鐵又唔係咁話,早上的輕鐵又迫又慢,我寧可搭260X轉船或直接搭960了。
Fun_FC 發表於 2009-7-10 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2009-7-10 21:04 發表

係又熱又累
不過日日咁行對身體都幾好
我間中係灣仔放工去新界都會行去搭東鐵

其實還好,行多幾步沿海邊行,係好涼,唔算熱。