hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 開頂VA ??
開啟左側

開頂VA ??

ad63 發表於 2009-7-16 08:03 | 顯示全部樓層

原帖由 3357。KS8450 於 2009-7-16 00:10 發表

俾班高層攞彩又點話呀
鬼知係廢車咩
以前開架DA66 做15C 多架都唔肯
好喇,而家咁搞法港島接近十架開篷巴士
睇你點死

瘦田無人耕
耕開有人爭 ...

計埋大巴士可能唔只十架...   大熱天時坐開篷巴士其實不太好受...
volvo dafa
ccicoltd 發表於 2009-7-16 08:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ming 於 2009-7-16 01:56 發表
個人覺得要做專利就難喇
畢竟係名正言順開新線入繁忙地區
但做非專利唔知大巴士又會唔會搵invest HK告狀呢

會不會又被鄭氏司法覆核?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
DD2113 發表於 2009-7-16 08:50 | 顯示全部樓層
從這個角度看城巴火炭廠... 真係未見過,
第一眼仲以為係新界... 錦田的車身廠添, 睇埋右手邊, 有其他的開頂巴先知唔係.

原帖由 3AD170 於 2009-7-15 23:54 發表
前陣子才換16:10mon,轉個頭就走去開頂,新巴真係...
原帖由 petcity 於 2009-7-16 00:28 發表
下,咁都得?現實好多野唔係一定要按你計劃進行喎
咁唔代表間公司有冇遠見

大家要攪清楚:
要換16:10mon... 係RoadShow 話事, 而非新/城/九巴;
要開頂, 就應該係新巴...或親屬公司 (Citytours?) 話事,

要批評他們, 就應該話那些公司之間協調及溝通不足, 浪費工程時間.
需知道, 現時一部巴士的硬件或能賣廣告的位置, 已經不是一間巴士公司所能控制.
(如三巴上的電視都係 RoadShow 管, 九巴車內廣告都係... 車外廣告就係另一間廣告公司)

反對所有專利巴士全空調化!
da54 發表於 2009-7-16 08:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ming 於 2009-7-16 01:56 發表
個人覺得要做專利就難喇
畢竟係名正言順開新線入繁忙地區
但做非專利唔知大巴士又會唔會搵invest HK告狀呢 ...

H1, H2 的確係專利線,係運輸署的路線發展計劃出現....
有關區議會已經同意開辦。
只係我唔知批車開頂係咪比 H1, H2 用....

至於告狀嘛... InvestHK 係負責推廣投資,唔係限制投資或者保障投資喎....

1005 發表於 2009-7-16 09:11 | 顯示全部樓層
根據小網 FW1321兄提供0既資料
最後報行蹤 0既日期係7月9日(星期四)
架車一個星期就可以片開個車頂
做野又真係幾快手喎
未知會唔會有一部車會鋸淨頭幅部份
再加個流動帳蓬呢
快樂有時,唯有Timely
海怡工貿 發表於 2009-7-16 09:36 | 顯示全部樓層
好心痛  
我最喜愛既新巴銀豪已經搞成咁  
坐94A成日坐到佢地, D櫈好柔軟好舒服, 偈聲又好聽, 依家搞成咁既樣子
kay 發表於 2009-7-16 09:40 | 顯示全部樓層

原帖由 海怡工貿 於 2009-7-16 09:36 發表
好心痛  
我最喜愛既新巴銀豪已經搞成咁  
坐94A成日坐到佢地, D櫈好柔軟好舒服, 偈聲又好聽, 依家搞成咁既樣子

但係呢批車既表現不敢恭維
做旅遊線似乎幾岩佢地"養老"
講起VA轉開頂,第1時聞想起新巴條38......
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2009-7-16 09:42 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2009-7-16 09:11 發表
根據小網 FW1321兄提供0既資料
最後報行蹤 0既日期係7月9日(星期四)
架車一個星期就可以片開個車頂
做野又真係幾快手喎
未知會唔會有一部車會鋸淨頭幅部份
再加個流動帳蓬呢 ...

還記得個時DA66開頂個陣既情況
似乎呢d野真係駕輕就熟啦
不過,新城其實有無考慮過半開頂巴士架?
世界很簡單 人類很複雜
eSun 發表於 2009-7-16 10:47 | 顯示全部樓層
餘問: H1 H2 是什麼東東?
河灣西 發表於 2009-7-16 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 eSun 於 2009-7-16 10:47 發表
餘問: H1 H2 是什麼東東?
旅遊路線,今年RDP提出過的