hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 11.3米enviro500內籠
開啟左側

11.3米enviro500內籠

kei_hk 發表於 2009-7-19 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2009-7-19 11:03 AM 發表

頭轆前面係上客門黎喎? 你指中軸呀嘛? 但係果個位係油缸黎喎! D女士投訴乜野?

好彩唔係好似以前雞車鴨車面向樓梯﹐新車是面向前﹐問題都唔算太大。

我只是在相片看到﹐實際位置唔係太準。假如座位真係面向樓梯﹐而樓梯又對正座位﹐當一位穿裙的女仕行樓梯﹐你估坐此位的人會看到什麼

以前雞車真係對到正一正﹐好易睇到一些意料之內的野的﹐特別是有女仕一馬當先﹐由上層行落下層。

JZ3968 發表於 2009-7-19 11:54 | 顯示全部樓層
對於個錶板, 有幾樣野想問:
1) 錶板上方有句Caution話"Drive can only be selected...", 請問係指咩Drive?
2) 錶板最左方有上下兩個掣, 我見過城巴係寫"顯示器選擇"及"捲動掣",
請問係指邊個顯示器?
3) 中間個mon係咪輕觸式? 左上角有個好似波箱圖係調較D咩?
右上角個音符係較指揮燈音量?
THX.
ccicoltd 發表於 2009-7-19 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-7-19 08:53 發表
另外好似有dd危險, 如果有人唔小心撞到埋去, 雖然機會不大..

那兒是黃線以外,「理論上」不會有乘客站立
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kei_hk 發表於 2009-7-19 12:19 | 顯示全部樓層

原帖由 JZ3968 於 2009-7-19 11:54 AM 發表
1) 錶板上方有句Caution話"Drive can only be selected...", 請問係指咩Drive?
2) 錶板最左方有上下兩個掣, 我見過城巴係寫"顯示器選擇"及"捲動掣",
請問係指邊個顯示器?

估計是錶版上面﹐是有option 可選擇﹐但要腳制生效時(即司機要踏實腳制)才可做Setting。

這是我看成句句子所意會到的。

kei_hk 發表於 2009-7-19 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2009-7-19 12:06 PM 發表

那兒是黃線以外,「理論上」不會有乘客站立

這個擺位﹐真係有需要用時都幾難取出﹐會被打開的前門(全開狀態)阻擋。

brianlhm 發表於 2009-7-19 12:29 | 顯示全部樓層
個報站機預留位好似比55xx長(長度似城記個隻站機)
lazyinhk 發表於 2009-7-19 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 JZ3968 於 2009-7-19 11:54 發表
請問係指邊個顯示器?
3) 中間個mon係 ...

2.切換中間個mon o既顯示,捲動掣用黎scroll個Mon o既資料
3.左上係波段顯示,個Mon左上角會show入緊咩波
音符係警告聲,不過個音量好似冇得較,冇舊車咁大聲

AV385 發表於 2009-7-19 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2009-7-18 19:03 發表

頭轆前面係上客門黎喎? 你指中軸呀嘛? 但係果個位係油缸黎喎! D女士投訴乜野?

係想打頭轆後面,未訓醒,冇辦法,唔好意思
我知個到係油缸,但如果ADL肯既,唔係冇得搞嫁WO,當然係成本立場黎睇,為廿部車得登去整過成條陣上面既排位就更係唔值得啦
但如果呢個11.3米版既ORDER係陸續有黎而買家又要求既,我地可能真係可以見到一部比較安排得去既11.3米E500嫁WO
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
DD2113 發表於 2009-7-19 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 WinnieThePooh 於 2009-7-19 10:56 發表

係移唔到
因為中軸前高地台區下已安放了不了「雜物」
若要保持兩道車門的話
必須將輪椅位放在梯後

冇錯, 給香港的現代雙層巴士, 要超低地台; 雙門; 輪椅位; 直情係同車底機件爭位用.

除了引擎波箱, 架巴士必須有重要機件如油缸/ Ad-blue缸, 風缸, 電池... , 仲有前軸升降設備都非常佔用地方,
如果唔"質"晒去樓梯底, 中門後的座椅底下, 你話仲有乜地方可放?

反對所有專利巴士全空調化!
DD2113 發表於 2009-7-19 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-7-19 08:53 發表
個滅火筒位好似太方, 唔太好睇, 而且設計有d 問題
如果開左前門, 滅火筒會好難拎...

第一眼睇, 仲以為係急救箱   (都係既... 有火警時"急救"用 )

有冇人覺得部車地台繼續用淺藍色, 極易污糟?!
現在未投入服務已經明顯見到好多腳印
反對所有專利巴士全空調化!