hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南港島線(東段)刊憲文件
開啟左側

南港島線(東段)刊憲文件

Eddie 發表於 2009-7-28 15:51 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-7-28 15:44 發表

用著數機去講啊, 咁不如反問閣下, 部著數機有無人話過永久存在啦
反正港鐵係公司, 咪當堅拿道天橋, 摩利臣山的乘客無到LOR

起鐵路唔係方便市民, 改善交通, 搞好配套, 而係做D唔做D

另外, 成日話跑馬地D少人坐,  ...
西港島線有成間港大support
如果跑馬地日日有賽馬都可能有得諗o既
053h4 發表於 2009-7-28 15:55 | 顯示全部樓層
ronaldlau 發表於 2009-7-28 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-7-28 15:46 發表
好似西港島線咁, 真係唔見過西半山居民反對地鐵起升降機, 或者半山行人電梯等設施WOR
任何野都有人反對啦, 係唔係無確實調查過, 就把反對聲音放大啊?

當然, 有D地產代理, 又係選擇性咁講, 業主怕影響樓價等等啦
但係, 西半山就唔影響嗎?

大把人反對地鐵另一些 facilities 者~
再者西半山行人電梯.... 係講左 n 年, 不過係正街的居民爭取,
而不是西半山....
中環半山行人電梯... d 居民也反對, 不過當年塞車太嚴重 ma~

佢地反乜者..... 政府用自已地起升降機 wor~~~
053h4 發表於 2009-7-28 16:01 | 顯示全部樓層

ronaldlau 發表於 2009-7-28 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-7-28 15:55 發表
你的資料, 方案有個, 長短不一, 起馬場起, 咪多一年
另外, 講效益, 地鐵南港島線係有補貼的
唔係土地收益自己代晒, 起個站就要馬會政府全數比晒

講效益, 就係講公司效益, 而唔係社會效益, 但係錢就問政府補貼
西港島無啦啦就補貼127億啦

另外, 有車, 係唔係都要日日都開車先係關鍵啊

If SIL 拉去 HAV... 係多 10 - 31 moths

HAV 根本唔係 MTR intended 要起的 station,
as the tunnel of Times Square,
也是九倉 paid for it~

再者... MTR is a listed company,
所有 projected 要計 return
(呢個你可以嘈政府 privatization 搞到今日 MTR 咁"度")

如果 Government 唔subsidy WIL,
你睇下你重有冇 7.5 from SHW --> CHW?
香港 MTR 咁平就係因為用左上蓋 revenue cover the maintainence cost
Eddie 發表於 2009-7-28 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-7-28 15:55 發表

你的資料, 方案有個, 長短不一, 起馬場起, 咪多一年
另外, 講效益, 地鐵南港島線係有補貼的
唔係土地收益自己代晒, 起個站就要馬會政府全數比晒

講效益, 就係講公司效益, 而唔係社會效益, 但係錢就問政府補貼
西 ...

土地收益一路都有風險
樓市一跌港鐵分分鐘倒蝕

講公司效益
就係人地計過數跑馬地站點都冇賺先唔起

同埋點解唔駛講社會效益?
南區居民一向希望通車早得一年得一年
除左巴士小巴公司之外
應該冇人希望遲一年通車
053h4 發表於 2009-7-28 16:06 | 顯示全部樓層

ronaldlau 發表於 2009-7-28 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-7-28 16:01 發表

原來般含道出口都係只係服務港大呢~

he just pointed out one of the users of UNI(HKU) Station
人地日日幾千個 student 往返 HKU...

SYP 主要由般含道出口掃到山腳 and 港大東閘客~
請問嗰度又幾多人呀~~~
Eddie 發表於 2009-7-28 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-7-28 16:01 發表

原來般含道出口都係只係服務港大呢~
我係話因為有港大西港島線先會靠山起
我理得佢d出口仲會服務邊個
ronaldlau 發表於 2009-7-28 16:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2009-7-28 16:04 發表
同埋點解唔駛講社會效益?
南區居民一向希望通車早得一年得一年
除左巴士小巴公司之外
應該冇人希望遲一年通車

This is the reason of why both ALC estate and South Horizons Residents choose
Option B (Yi Nam Road) in mid-2009