hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 元朗貨櫃車相撞兩死十四傷
開啟左側

[交通意外] 元朗貨櫃車相撞兩死十四傷

bbahwing 發表於 2009-7-26 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 太子君 於 2009-7-26 00:00 發表

明白...題外話呀..今日答的士見到da8333 係我部車汁邊見到個司機個樣都心事重重咁..
有時都服左佢地無左個同事仲要硬住頭皮開工...我相信會有司機喳喳下喊左出黎..睇見佢地個樣都心up... ...

DA8333??呢架車小弟星期五先見到喺官塘做緊102,乜咁快調左入嚟??
KC3555 發表於 2009-7-26 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 bbahwing 於 2009-7-26 00:49 發表

DA8333??呢架車小弟星期五先見到喺官塘做緊102,乜咁快調左入嚟??

星期六日馬記會抽102, 37M, 407系等車入屯門打仗。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
FX2556 發表於 2009-7-26 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-7-26 01:09 發表

星期六日馬記會抽102, 37M, 407系等車入屯門打仗。

今日先見 LT6408 係 44A
LEYLAND OLYMPIAN
JN6854 發表於 2009-7-26 10:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2009-7-25 23:27 發表
但問題是今次是致命意外,修理好再出來服務也可能要加保費,
我覺得車主未必會修復它。

馬生個底都花到慣晒
不過佢點都要報保險公司 整唔整都會加保費 唔係咁?

原帖由 KC3555 於 2009-7-25 23:29 發表
不過睇下事發部車車速過唔過到關,
事發路段小巴如果可以開到95km/h的話,都已經係可以扣分的超速,
況且呢段路好多小巴都開到95km/h,
長遠如果硬性規定小巴再鎖速公路只可走80km/h,可能會更好,
反正香港大部份高速公路都只係 ...

不過44系行0既部份路段車速限制係100kph
硬性規定鎖80kph似乎唔可行
同埋學「雄哥」(梁雄)話齋 裝埋控油裝置都要成本
最終都係要乘客俾多0的車費 除非有政府資助

黎明時份開車的確係對精神最花耗0既時候
尤其佢地0岩0岩訓醒 精神仲未最集中0既時候就要咁樣跑高速公路
或者呢個就係個師傅揀行慢線0既原因(可以開慢一0的 點知...)

PS 香港有小巴行0既路段車速限制主要分四種 50/70/80/100

原帖由 太子君 於 2009-7-26 00:00 發表
明白...題外話呀..今日答的士見到da8333 係我部車汁邊見到個司機個樣都心事重重咁..
有時都服左佢地無左個同事仲要硬住頭皮開工...我相信會有司機喳喳下喊左出黎..睇見佢地個樣都心up... ...

其實心事重重或者唔止因為呢條線又無0左個同事
仲可能因為站頭有「柯打」令佢地開車都開得唔放心...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
nwfb1601 發表於 2009-7-26 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky 於 2009-7-25 18:08 發表

搭呢條線重危險過搭超速紅巴

但都好過香旺線班友啦......

香旺0個D 真係0野0野都扯到上九十幾,搭0個
陣次次都諗緊「能否終有幸踏門外,愈望愈感
慨......」
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
JN6854 發表於 2009-7-26 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2009-7-26 12:19 發表
但都好過香旺線班友啦......

香旺0個D 真係0野0野都扯到上九十幾,搭0個
陣次次都諗緊「能否終有幸踏門外,愈望愈感
慨......」 http://img.photobucket.c ...

好睇佢邊段踩咁快
如果係西隧段都不過係為0左追番亞皆老街塞車唔見0左0既時間
通常番到南區都會收晒油 係華富落田灣先會再衝過...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
3bx 發表於 2009-7-26 13:42 | 顯示全部樓層

今次44A意外估計同九巴69M係2007年2月係青朗公路發生的意外
原因相近,即貨櫃車上斜減慢車速,而後車司機跟車太貼,
預計不到貨櫃車減速所致。

而今次意外,係44A往上水頭班車,有報導指意外原因可能與司機打瞌睡有關。
hkicq 發表於 2009-7-26 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky 於 2009-7-25 18:08 發表
搭呢條線重危險過搭超速紅巴

新界44系綠小几個月就'炒車'1次,很可能係香港
傷亡率最大既小巴線,但係就唔見有人
為驚死改搭九巴.
警方指綠小當時係無超速,但該線生還者指當時綠小
係有响超速警號,照計小巴大多係會在超速警告器做手腳?
jx6215 發表於 2009-7-26 17:17 | 顯示全部樓層
44A我唔知
我只知44同44B1已經比起以前真係改善不少
起碼唔係死衝死爆
亦比較守規左
KC3555 發表於 2009-7-26 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2009-7-26 17:17 發表
44A我唔知
我只知44同44B1已經比起以前真係改善不少
起碼唔係死衝死爆
亦比較守規左

今日我搭左兩轉44,去到元朗公路四班車都全部唔踩過80,發生左事故後果然守規矩D。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....