hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 元朗貨櫃車相撞兩死十四傷
開啟左側

[交通意外] 元朗貨櫃車相撞兩死十四傷

leochill 發表於 2009-7-29 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2009-7-29 06:13 發表 如果這個是吊銷牌照的理由,相信全港過半數通宵線的營運者的牌照也芨芨可危……不過以44系線這些要用大量車的車海路線,如果不由馬先生經營,不知還有沒有人有能力去經營? ...

多數通宵線遭殃只能怪運輸署一向執法不力, 欺善怕惡, 巴士開多班車都要問過佢, 小巴就早開個幾鐘都唔理, 咩道理?

呢單意外更帶出一個深層問題, 就係路線規劃上完全有問題, 一條多人搭o既線唔行大車, 變成好多架細車o係度飆車, 危及路面安全。唔好話 "快係小巴賣點", 所有乘客都想快, 但安全更重要。點解要分小巴同大巴, 係因為客量問題, 而唔係想畀一d 線快d, 另一d 線慢d, 所以我覺小巴限速到80完全合理, 同埋要研究大小巴轉換o既問題!
3bx 發表於 2009-7-29 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 minibushk 於 2009-7-29 02:23 發表

老老實實, 我睇唔到整個限速器鎖死係 80km 有乜持別好處,

整完車速器, 又整限速器, 如果鎖左係 80km 以下, 咁個車速器理

論上唔會再響.....     

我自己認為香港小巴行  ...

其實可以學外國,係小巴出面裝個燈相,當高過80的時候就會著燈,
警方就可即時執法(係限速80公里內道路)。
相比限速器,鎖車速等方法更具成本效率。
minibushk 發表於 2009-7-29 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-7-29 11:27 發表
同我前幾日估計一樣,政府會提出限速80,
其實,政府唔做D野出黎,又會俾人話草菅人命。
好似44系咁,鎖速行車時間正常一個單慢兩分鐘,(計新田公路起去上水共14公里距離)
驟眼望2分鐘雖然唔係太多(咁樣又可接受),
但對由兆康站跑去百 ...

有無諗過今次交通意外, 除左你地認為馬生經管不善之外, 有部份係由

你地D 咁趕時間的乘客做成, 乘客的要求愈黎愈高, 加埋愈黎愈"完善"的投訴機

制, 馬生受壓,  最後可能司機受哂.........

其實住係新界就唔好諗返工可以又快又準.  小巴設計上只係16個位的輔助性交通工具....

如果搭車又要快又要準, 只有地鐵沿線樓盤可以做到....

評分

參與人數 2aPower -1 收起 理由
KC3555 -2 簡直荒謬,理據令人扯火......見#86 ...
Wright---AVW16 + 1 我很贊同

查看全部評分

SSBT 發表於 2009-7-29 20:54 | 顯示全部樓層

老老實實,
就算你鎖到 80,
小巴一樣可以響限 50 既地方超速

根本就係班司機態度有問題
俾你限到小巴行 80,
佢地咪一樣響公路度左穿右插 ..

就算運吉釘左 44 系既牌,
俾巴士做, 都唔係辦法 ,,
始終小巴個賣點係快
261 夠去到屯門市中心啦,
仲平過小巴, 但係261 有幾多人響屯中上車丫?
=0=
jx6215 發表於 2009-7-29 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2009-7-29 20:54 發表
老老實實,
就算你鎖到 80,
小巴一樣可以響限 50 既地方超速

根本就係班司機態度有問題
俾你限到小巴行 80,
佢地咪一樣響公路度左穿右插 ..

架車慢左,只有狠D去追時間
我唔信冇反效果

除左進智果D有本錢用錢戰勝態度的公司
應該冇乜方法解決依D反效果

而且,亦唔見得比AMS係一件好事.
KC3555 發表於 2009-7-29 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 minibushk 於 2009-7-29 14:32 發表

有無諗過今次交通意外, 除左你地認為馬生經管不善之外, 有部份係由

你地D 咁趕時間的乘客做成, 乘客的要求愈黎愈高, 加埋愈黎愈"完善"的投訴機

制, 馬生受壓,  最後可能司機受哂.........

其實住係新界就唔好 ...

我唔係好認同,如果馬生車根本唔會開得咁快,全部司機係做月薪制,
司機就唔會有幾多開幾多,咁上班高峰期個個都係咁樣時間返工啦,
無理由叫乘客全部都自然配給,呢個可以提早一個鐘頭出門口返工,那個可以提早半個鐘頭返工,
你呢種根本係不能接受的歪理,個個乘客都係要咁就返自己個返工時間,
無理由係要乘客遷就營辦商,服務使用者去迎合服務提供者?乜道理黎架!
小巴雖然係輔助服務,但無主線何來有輔助?你唔會叫人朝早為左馬記小巴,
而去轉車搭261嘛?與其話小巴司機受壓,你應該叫馬生同運輸署去檢討,
邊有理由叫乘客去自我檢討?簡直荒謬。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
238X 發表於 2009-7-29 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 29/7/2009 11:27 發表

p.s. 如果從呢個角度諗,唔只小巴,所有旅遊巴一齊鎖。

其實法例上旅遊巴好似已經要限 70,
但某啲合法邨巴係見到塊路牌話幾多就踩幾多,
已經司空見慣。過境巴就更加唔駛講。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| Crotone 發表於 2009-7-30 06:22 | 顯示全部樓層

回復 86# 的帖子

但明明呢度有人指車長長開80(都算快)都俾客罵又點解釋呢?
One Door Closes Another Door Opens
KC3555 發表於 2009-7-30 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2009-7-30 06:22 發表
但明明呢度有人指車長長開80(都算快)都俾客罵又點解釋呢?

永遠問題都係,你如果成堆車個性能根本係快,你班司機踩盡俾人睇,
如果大家一開線到現在,一路班司機都係堅持開到70,就唔會發生部部渣100,一部渣80比人鬧的問題。
首先,如果班司機唔係人工出分紅制,只係出月薪制,有適當的休息時間,加左控油裝置,按住編定班次去行,
呢種超速問題係咪減至最低?但唔代表無問題喎,
好似巴士迷,見個司機碌車都嘈生哂,爭在唔知有無當面向司機鬧,就算鬧完佢,佢面皮厚照碌,又奈得佢何咩?
如果成班司機一早可以堅持得到唔超速的原則,以上的投訴根本無可能有。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
minibushk 發表於 2009-7-30 15:34 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-7-30 09:48 發表

永遠問題都係,你如果成堆車個性能根本係快,你班司機踩盡俾人睇,
如果大家一開線到現在,一路班司機都係堅持開到70,就唔會發生部部渣100,一部渣80比人鬧的問題。
首先,如果班司機唔係人工出分紅制,只係出月薪制,有適當的休息時 ...

駕駛小巴始終唔係機械人, 每個小巴司機駕駛速度有差別有何問題 ?

係快速公路上, 因應路面環境及司機自己狀態, 駕駛不同速度,  絕對合情合理.

如果你話渣 80俾人鬧,  因為有司機渣 100, 咁要鬧都應該係渣 100 o個個俾人鬧, 而唔係渣 80 個位,

你要鬧渣 80 司機, 即係要佢渣快 D, 佢又驚你投訴...... 咪踩去 100囉, 到 100 時又俾人話危險,

但條路又真係容許小巴行  100.....   

人係自私o既,  係頭站上車的想行 short cut, 中段上車的想多D 特別班次, 趕

時間的,   公路渣 95km 都俾人話慢......

人巳去矣,  馬生要反省, 其他人亦要反省, 包括乘客, 16座小巴始終

係輔助性交通工具,  一個 44 number  加到去到百幾架小巴,  係小巴黎話,  

我覺得巳經太多,   運輸署責無旁貸.  而家好應該想辦法轉移部份乘客搭

其他交通工具,  北環線盡快施工.

要改善44 小巴服務, 我提出兩點,  1) 立法全港小巴限速 80km.  

2)  改善巴士于迴路線,  減少行車時間.

至於乘客, 我提只有一項建議    1)  提早15分鐘出門