hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Windows Vista SP2 中文版正式推出
開啟左側

Windows Vista SP2 中文版正式推出

eric278 發表於 2009-8-1 10:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日前在我的電腦的Windows Update看到Windows Vista SP2已經可供下載,即表示Windows Vista SP2已經正式全面推出(包括中文版)。

據微軟的技術文件指出,最大改進是改善Wi-Fi在電腦由睡眼狀態回復後可以更快回復使用,另外支援燒錄Blu-Ray的DVD。
各位有沒有安裝和使用後的評價如何?
還看香港公交
kei_hk 發表於 2009-8-1 11:19 | 顯示全部樓層
之前 pcm 講另一項大改進是條sild bar﹐食ram 量比以前大減。

AVD1 發表於 2009-8-1 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-8-1 11:19 發表
之前 pcm 講另一項大改進是條sild bar﹐食ram 量比以前大減。

根本上我一早已經移走 Silde Bar

其實有冇板友 Down 左用過係唔係真係食 ram 減左
因我自己部電腦仲留起外國, 所以未有機會用返部 Vista 住
當然如果真係大減我就不況 Download ~

但根據上次 SP1
有人就話快左, 但我同某部份網民都覺得同冇 Down 冇分別
食 ram 一樣咁極
LJ7006 = MF5119 = AVD1
nwfb1601 發表於 2009-8-1 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-8-1 15:02 發表

根本上我一早已經移走 Silde Bar

其實有冇板友 Down 左用過係唔係真係食 ram 減左
因我自己部電腦仲留起外國, 所以未有機會用返部 Vista 住
當然如果真係大減我就不況 Download ~

但根據上次 SP1
有人就話快左,  ...

都唔係0既......至少 SP1 已經無舊版 Vista 咁
大咬(HDD)。

至於 SP2,我部notebook而家都用緊。講真
,表現同 SP1 真係無乜分別,都係咁慢......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
2500 發表於 2009-8-2 11:27 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

PC到用表現同SP1真係無乜分別
ATE24 發表於 2009-8-2 20:50 | 顯示全部樓層
舊聞一單,早於六月尾 Microsoft Download Center 已經放出來任人下載。
http://www.microsoft.com/downloa ... &displaylang=en
公器公用 香港早要有品
AVD1 發表於 2009-8-4 12:11 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2009-8-1 23:39 發表

都唔係0既......至少 SP1 已經無舊版 Vista 咁
大咬(HDD)。

至於 SP2,我部notebook而家都用緊。講真
,表現同 SP1 真係無乜分別,都係咁慢......
...

咁即係 down 唔 down 都冇分別
而家升 Windows 7 又冇得平小小, 節合差唔多成八百港元
真係   

個人昨日已經起 poly 買左部 M2010 用 XP 算數
得閒上下網, 睇黎部 M2010 會係主力 ~
3ASV378-KP4535 發表於 2009-8-17 03:29 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-8-4 12:11 發表

咁即係 down 唔 down 都冇分別
而家升 Windows 7 又冇得平小小, 節合差唔多成八百港元
真係   

個人昨日已經起 poly 買左部 M2010 用 XP 算數
得閒上下網, 睇黎部 M2010 會係主力 ~ ...

我又係買左呢部, 不過1GB ram用埋黎睇標清電視驚會lag機...
ASV39 KA9153
kei_hk 發表於 2009-8-17 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV378-KP4535 於 2009-8-17 03:29 AM 發表

我又係買左呢部, 不過1GB ram用埋黎睇標清電視驚會lag機...

用netbook 去看數碼電視?

真係好富挑戰性﹐我有netbook 都廢事做test。

我舊有的電腦﹐行 p4  3.0ghz﹐1.5gb ram﹐display 7600(512mb)不支援硬解﹐看標清台還可以(用接近50%的cpu usage)﹐看高清是好lag的。

netbook 本身不支援硬解﹐粒u 又唔係快﹐我都唔敢想像。

AVD1 發表於 2009-8-18 11:13 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV378-KP4535 於 2009-8-17 03:29 發表

已經起 Poly 個 offer 個度再加 $ 300 up 去 2GB ram
不過而家仲未拎貨, 個人已經開始擔心 M2010 o既 質量問題 ~