hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 真係聞所未聞! 灝景灣車站10年未啟用
開啟左側

[問題] 真係聞所未聞! 灝景灣車站10年未啟用

leochill 發表於 2009-8-2 08:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://news.mingpao.com/20090802/gaa1.htm
私人物業內o既公交設施係由邊個決定用唔用呢? 如果係業主(即管理公司), 唔開畀你用好正常, 不過起個公交設施就變得唔合理 ; 如果係運署, 咁就係佢失職啦, 有乜理由有一條村巴行就叫個巴總在正使用中
typ 發表於 2009-8-2 08:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2009-8-2 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009-8-2 08:42 AM 發表
唔係居民行入去灝景灣私家路入口都要登記(青衣鐵路站),咁呢個巴士總站大可能得佢地班居民用得

這不是主因。

你留意出入的灝景灣的﹐去到接駁青敬路路口的一段牙鷹州街﹐根本唔係太適合大量大型車行駛。

kei_hk 發表於 2009-8-2 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2009-8-2 08:34 AM 發表
http://news.mingpao.com/20090802/gaa1.htm
私人物業內o既公交設施係由邊個決定用唔用呢? 如果係業主(即管理公司), 唔開畀你用好正常, 不過起個公交設施就變得唔合理 ; 如果係運署, 咁就係佢失職啦, 有乜理由有一條 ...

又有笑料一段﹐引用報紙內容

該區區議員譚惠珍表示,從未見過有巴士、小巴或的士使用該車站,而現時灝景灣附近,如青衣機鐵站外、長發都有巴士總站,用量尚未飽和,未有需要啟用這個車站。葵青區議會
交通及運輸委員會主席麥美娟表示,若運輸署提出開設新交通路線,絕對歡迎討論。

1. 長發村是沒有巴士總站的﹐不過按原文意思應該是指長安巴士總站。

2. 身為十多年的區議員﹐無理由唔知長安總站的車位唔多夠用掛?多條車位都是多條線共用的(以區外返青衣的最嚴重﹐一到繁忙時間便一堆巴士等入坑)

但我都講一個事實﹐便是搬走部份線去灝景灣﹐一家受居民反對的﹐我個人都反對。

novkovsky 發表於 2009-8-2 11:58 | 顯示全部樓層

大家可能唔知
其實九巴響六七年前試過派車入去試位
記得果陣仲要係幾部3N來的...
來來回回試左成個下午
可惜果次之後就一路都無再見過有跟進
可能係九巴覺得唔太合用吧?

p.s.可惜當年係翻緊學見到,而果陣又無相機...
3N入牙鷹洲街,何其壯觀!
sSie~~Find you later.
DIH 發表於 2009-8-2 12:12 | 顯示全部樓層
我睇報紙張相,佢話門口有個「牌樓」,就算肯開放,雙層車都入唔到去。
不過,即使拆去「牌樓」,條路中間有條天橋上斜,左右兩邊的空間似乎唔多,都應該好難放到大巴入去。

運輸署呢就......咁佢又冇講錯喎,真係有路線用緊喎
係問佢「有冇空置」而唔係「有冇善用」丫嘛,佢冇答錯架。政府係咁架啦~
novkovsky 發表於 2009-8-2 12:27 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-8-2 12:12 發表
我睇報紙張相,佢話門口有個「牌樓」,就算肯開放,雙層車都入唔到去。
不過,即使拆去「牌樓」,條路中間有條天橋上斜,左右兩邊的空間似乎唔多,都應該好難放到大巴入去。

運輸署呢就......咁佢又冇講錯喎,真係有路線用緊喎
係 ...

記得當年睇部3N第一下入去果陣入得好辛苦
sSie~~Find you later.
av220 發表於 2009-8-2 13:05 | 顯示全部樓層
其實唔只呢個天水圍個廁所係咁,
嘉亨灣個直通巴站長室又咪係07 年先至啟用........
(之前d 人唔知如何拿車票.........=.=)

多d 巴士線, d 尊貴既居民又會嘈,
我見到既情況係, 發展商唔多想巴士線入去, 運輸署又乜都唔理.
灝景灣總站, 嘉亨灣幾條直通巴線, 兩者使用率偏低, 但冇人理會.
(最奇悝係點解一開始會批, 點解批完又乜都唔去跟進.)
LRT1027 發表於 2009-8-2 13:39 | 顯示全部樓層
睇漏野
sor !
delete

kei_hk 發表於 2009-8-2 13:44 | 顯示全部樓層

原帖由 novkovsky 於 2009-8-2 12:27 PM 發表

記得當年睇部3N第一下入去果陣入得好辛苦

其實單野都唔係第一次上報紙﹐以前都上過(又係以年去計)

總括而言﹐發展商在屋苑內出入巴士站的路面是沒有問題﹐最多個別灣位麻煩D﹐可能要少量執執。

最大問題﹐反而係政府部門﹐當年幾個部門欠缺溝通﹐令到車站無機會發揮功效。

有乜理由安排一個巴士總站在一條出入重型車輛有問題的路之上?

而家﹐附近巴士總站又暫時足夠用﹐所以未需用到。但日後用作巴士站﹐首要是處理牙鷹州街的巴士出入問題﹐以及違例泊車問題。

又或者當青衣機鐵站再有新巴士線時﹐踢部份小巴去灝景灣﹐這樣可以不用大執牙鷹州街﹐又可以發揮番車站用途。