hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城合併的最大原因是否因為沙士疫情?
開啟左側

[問題] 新城合併的最大原因是否因為沙士疫情?

a396 發表於 2009-8-4 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 WinnieThePooh 於 2009-8-4 21:20 發表

新記用二十億收購中記資產?
你講笑咋麻
當年新巴用三億幾去收購前中巴車隊

你唔好忘記佢接辦果時要買五百架新車,
同新簽約o既前線員工訂制服, 又要攪好多
宣傳, 加埋固定資產同不動產, 用o左好多
好多錢. 如果唔包埋宣傳, 淨係果三億幾
我覺得好勉強.
獨派交通迷同政治學人
enzo 發表於 2009-8-4 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2009-8-4 15:09 發表
據知早在沙士之前, 捷達已經想出售城巴, 因為認為香港的巴士市場被政府干預太多, 營商環境與英國本土不同(英國本土要開新線, 只須知會有關部門, 交齊詳細的資料就可以, 由申請到真正投入服務, 只須一段短時間, 加上 ...

我之前聽聞捷達有中巴股權,其實是否真有其事呢?
Enviro500h 發表於 2009-8-4 23:01 | 顯示全部樓層
WinnieThePooh 發表於 2009-8-4 23:07 | 顯示全部樓層

樓主| 海怡工貿 發表於 2009-8-5 10:14 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2009-8-5 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-5 10:14 發表

1.新巴城巴合併已經係2003年既事, 過左N咁多年無理由到依家都唔知.  不如問中巴專營權係咪已經結束左呀笨 ; z8 x! s
2.城巴鴨利洲車廠拆卸, 城巴車歸入黃廠.hkitalk.net$ ]2 \5 W* c+ t( U4 a1 H) S
3.新巴/城巴訓練車漆上相同色彩, 已經證明兩巴訓練車隊可以共用.* N+ G' R4 S! i0 o8 x: p1 R) m
hkitalk.net+ Y, ^5 U3 P- c6 h$ R
4.新巴電牌字體由粗肥字變城巴字體hkitalk.net6 T/ m. h- @! t/ c8 c0 |, X+ a

新巴部分E牌DA未到17年車齡已經退役 (DA1-12更加得14年車齡已經退役)* S: G, Y  B3 `% ^# T+ E
新巴將車隧過剩既14XX/ 16XX賣俾九鐵巴士,鐵路,生活; m* Q8 }4 n; z$ ~* O
.net. ~# K4 _& y) ~2 k5 j5 s
港鐵巴士都有一批車用新巴色既凳, 咁又代表兩間公司合併左 ?
港鐵巴士又點同呢? 港鐵用新巴櫈果批巴士係向新巴買番黎, 唔係翻新車廂做新巴櫈
而城巴果D(唔計23XX) 全部都係翻新車廂換做新巴櫈% p3 g( m. I* d6 G2 h1 Q4 y: x
% t. u/ b. X: D2 P  f1 @- b
如果新城唔係合併左, 點解城巴車又可以翻新做新巴櫈呢?  你千其唔好同我講城巴4XX/ 5XX係向新巴買番黎ar

簡單黎講,如果兩間公司真係合併左,點解係香港仲可以搵到分別貼住 "城巴" 同 "新巴" 既巴士既?
正如兩鐵合併左之後,你都搵唔到貼住"九廣鐵路" 既列車同巴士啦...

邊個話一定要合併左先可以用一家公司既凳?
印象中全港所有E500 隻凳除左個膠面既顏色外,根本係同一隻凳
如果係咁,唔通全港既巴士公司都合併晒?
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-8-5 10:40 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2009-8-5 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-5 10:40 發表

朋友, 我講既係坐椅花紋圖案喎! 如果城巴同新巴無合併到, 無啦啦換隻同新巴100%一樣既花紋圖案既櫈上去, 實俾人告啦!
全港E500用同一隻櫈有什麼問題? 最緊要花紋圖案有分別已經唔係抄襲啦! ...

告抄襲?乜張凳既pattern個版權比新巴買左呀?我真係未聽聞過囉....  
用同一隻凳頂籠可以話兩間巴士公司落同一款單
正如你同你朋友去買同一款野,你同你朋友係咪合併左丫?係既話我就驚喇....
DW8306 發表於 2009-8-5 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 海x工貿 於 2009-8-5 10:14 發表

如果新城唔係合併左...

做乜我係街仲見到新巴同城巴同時出現?一定係幻覺黎!
italk板友海怡x貿話新城合併左架...唔好捉我入青山呀

[完]
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-8-5 10:53 | 顯示全部樓層