hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運機場巴士為何只服務新界區?
開啟左側

[問題] 龍運機場巴士為何只服務新界區?

cheungtszfung 發表於 2009-8-5 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-8-5 00:15 發表

應該都有人講過,原因就另請高人解答,我只係想講下怪論:龍運係咪好似新界的士咁,唔可以在市區載客(包括唔可以在市區載著客),即使城巴唔爭,畀龍運開到A45,都可能要係清水灣道>大老山>城隧>荃青咁出機場......坑口道而家就行到1 ...
清水灣道>大老山都會經過九龍,要行西沙路出馬鞍山先得
同埋點解唔可以學似S1咁,兩間公司合營?
DIH 發表於 2009-8-5 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2009-8-5 00:17 發表
清水灣道>大老山都會經過九龍,要行西沙路出馬鞍山先得
同埋點解唔可以學似S1咁,兩間公司合營?

我係參考新界的士可以出到順利,所以作以上推斷。
咁行法,至少長6公里路程,畀多兩程隧道費,繁時塞多1-2次車。

抽水而言,E22系所有路線都在所謂「新九龍」行駛,如果籠統的「新界」定義在界限街以北,
咁所有E22系都在「新界」行駛,係城巴踩過界添。

1997-2000年最興搞區域專營權,我又問下你,如果將296C同796C重組,九新兩巴合營又得唔得?
gordon 發表於 2009-8-5 00:44 | 顯示全部樓層
當年係咁既:
城巴投得的:
A11 機場--天后
A12 機場--西灣河碼頭
A21 機場--紅磡站
A22 機場--藍田站
E21 東涌市中心--大角咀
E22 赤立角碼頭--九龍城碼頭
S51 東涌市中心--客運大樓
S52 東涌市中心--飛機維修區
S53 赤立角碼頭--客運大樓
S54 赤立角碼頭--飛機維修區
S55 赤立角碼頭--機場貨運區
N11 天后--機場
N21 尖沙咀碼頭--機場

不在標書的路線: A10, E11, E21A, E21X, E22A, E22B, E22P, E23, E23P(已取消), S1(1997版本, 已取消), S1(現有版本), S1A, S1B, S52P, S55P(已取消), S56, S56A(已取消), N21D(已取消), N23, N26, N29, P12(已取消), P21(已取消), P22(已取消), T1(已取消), X11(遊車河版本, 已取消), X11(博覽館版本), X21, X22, X52

龍運巴士投得:
A31 荃灣中國染廠--機場
A41 沙田圓州角--機場
E31 荃灣中國染廠--東涌市中心
E32 葵芳站--赤立角碼頭
E33 屯門市中心--機場
E34 天水圍市中心--機場
E41 大埔頭--機場(經沙田)
N31 荃灣中國染廠--機場
S61 東涌市中心--客運大樓
S62 東涌市中心--機場貨運區
S63 東涌市中心--航膳中心
S64 東涌市中心--赤立角碼頭

不在標書的路線: A33, A43, E33P, E34P, E34S, E42, N30, N31D(已取消), N42A, S1(現有版本), S64P, X31, X32, X33, X42, T1, T39
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
hjhj 發表於 2009-8-5 00:59 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2009-8-4 23:50 發表

因為將軍澳前往新界其他地區(包括大嶼山)均須途經九龍區

而九龍至機場既巴士已經由城巴做

城巴唔知係咪以龍運入侵佢地「地頭」咋型

加上如果由將軍澳直去東涌機場但不停九龍既話會客量不足

所以城巴以E22輔助 ...

「地頭」主義是如此強烈
是什麼原因城巴的E21可在青衣西路設站?
Oliver_ME16 發表於 2009-8-5 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2009-8-5 00:44 發表
當年係咁既:
城巴投得的:
A11 機場--天后
A21 機場--紅磡站
A22 機場--藍田站
S53  ...

咁N22響唔響標書?
先謝解答
我...
s3n354 發表於 2009-8-5 04:51 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2009-8-5 00:44 發表
當年係咁既:
城巴投得的:
A11 機場--天后
A21 機場--紅磡站
A22 機場--藍田站
S53  ...

E31不是開標時係舊荃灣碼頭至東涌市中心嗎?

我記得果陣D通宵線係類似叫E210, E310, 並唔係直接叫N線

KC3555 發表於 2009-8-5 08:27 | 顯示全部樓層

乜當年E11唔係在標書裡面嗎?
開辦時宣傳單張有多了E11,E42,少了S55

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
gordon 發表於 2009-8-5 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2009-8-5 04:51 發表

E31不是開標時係舊荃灣碼頭至東涌市中心嗎?

我記得果陣D通宵線係類似叫E210, E310, 並唔係直接叫N線

A31/E31開標時是計劃以愉景新城的新巴士總站作為兩線的總站, 但當時因巴士總站未建成, 結果開線時臨時以舊荃灣碼頭作為總站.
gordon 發表於 2009-8-5 09:20 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-8-5 08:27 發表
乜當年E11唔係在標書裡面嗎?
開辦時宣傳單張有多了E11,E42,少了S55

E11的而且確不在標書入面, 係城巴當年為左方便港島區返機場上班的居民而設.

E42的出現係因為怕E41兜埋沙田應付不來, 因為沙田人口足以支持一條獨立往機場的巴士線.
bustop 發表於 2009-8-5 09:45 | 顯示全部樓層

又來講「標書」了.
標書有對外公開的嗎?
唔知邊度有得睇呢?

我只係記得大約95~96年,
有一期憲報/憲報副刊有刊載所有機場/北大嶼山招標路線的詳細行法.
唔知呢個文件係咪所謂「標書」?

果份文件裡面的通宵路線,
的確係叫E210, E310之類,
而E11的路線亦有刊載於該文件內.