hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 從一則新聞報導對學習態度的感想
開啟左側

從一則新聞報導對學習態度的感想

U-157星之Kelvin 發表於 2005-9-24 19:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨日太多工作,忙了整天,連一次完整的新聞報導也沒有看,但在九鐵的「新聞直線」睇到的一則新聞令我有莫大感想

那則新聞報導如下:
英國皇家音樂學院的術科考試人數近年不斷上升,香港的試場也要增加考期以應付需求
在眾多項目中,鋼琴考試是最多人應考的科目,用港、英兩地的數據相比
香港佔所有科目的79%,而英國只是佔41%,是英國的兩倍
然而這數字不代表一切,有音樂老師指這製造了很多「高分低能」
結果是老師叫學生彈一首2-3級程度的歌,學生表示「我唔識點彈、我唔識點睇譜」
為何有這原因?
原來他們的家長只是「求學只是求多cert」,總之越多cert就越好
為攞到張cert,就叫子女不斷記考試那隻歌點彈,其他不用記
結果在考試完結後,音樂老師叫學生彈隻好簡單的歌也不懂彈
只懂彈考試的歌......

我不知道這是否香港人的心態,學習只是「不求甚解」,只是生吞內容,而不會分析

其實這已是香港的考試出現

以會考中文科為例
考生在考試將每一字「一字不漏」的model answer抄在答卷上,結果得A......
相信並非太多人會真正了解篇文的內容,了解的只是如何取A

教育界在中六甚至大學時才發現很多「高分低能」,原來「高分低能」是不懂分析,只懂如何記考試課文內容

記得在中一時讀過「孫中山先生的習醫時代」,他的學習態度是對文章要有理解,不是「不求甚解」
結果他用這種學習態度做人,最終成為歴史偉人

我擔心「334學制」的通識教育的訓練學生增加對社會了解、增加國際視野目的
結果變成學生沒有增加對社會了解之餘,反而變成「讀書機器」將標準答案塞在答卷上,而推行通識教育的原意欲失去

我不否認香港的考試制度製造很多成功人士,但同時亦製造很多失敗者

我承認我自己是考試制度製造的半個失敗者
當年會考給予自己過大壓力,結果精神崩潰,原有實力不能發揮
師長及家人寄予厚望,但放榜的結果是失望
在放榜後的個多月差不多一句說話也沒講過
更想走上絕路

幸好被某位歌手講過一句說話感動了自己,令自己不再「鑽牛角尖」
從精神崩潰的心境走出,否則現在也不能發這篇文

經過一番思索自己需要是什麼,硬要讀預科升大學;還是其他方法入大學
思索之後讀左一年電腦課程,今日已是某大學的學生

究竟學習是為什麼,是為應付考試;還是為增進智識?
學習是要訓練人有思考,還是要訓練人成為「讀書機器」?
而學習的原意是什麼?
Ketsu 發表於 2005-9-24 20:12 | 顯示全部樓層
香港既考試制度
根本唔係考你識幾多野
而係考你識唔識玩「考試」呢隻game

基本上響會考之前
如果你唔操熟d 會考試題
淨係靠上堂得番黎既知識去應考
可以大膽咁講
如果你咁都有好成績既你都幾高明

想當年我第一年考會考
就真係傻到真係連past paper都唔做就去考
結果......咪要考第二次囉!

雖則我第二次係成功左
但我本身就衍生左一個問題
就係如果有d 知識係同考試無關既
就唔會去理(應該話唔敢去理)
從而淨係記要考既野
因為想當年我就係因為考既野又理
唔考既野又理
結果就係因為記野太多
思緒太亂而考試失準
以前我既求知慾係好強既
但係而家就冇乜 <- 想當年確係令我打擊好大,一直都無法復原
就連自學能力都有所影響
呢個確係好影響我學習
一直影響到我讀大專同大學
所以我而家確係自覺乜都唔識
就正如一個考到八級鋼琴
但就居然連二三級既琴譜都唔識睇既人...

咁樣都算係教育
都真係要怪現實係殘酷!
最慘係響學校所「學」到既野
套響現實都唔係咁實用
都唔知學黎做乜!
(我自問學左好多年英文
但一樣無法同講英文既人溝通)

希望下一代既人唔好再係咁啦...

(此乃一個響香港教育制度下成長既受害者/失敗者
屈左響心度好多年既怨屈氣
而家吐出黎唔係博同情
反之只係想訴說自己對香港教育制度既不滿)
Abusing dead rule -> Denial of reality
3238 發表於 2005-9-24 21:47 | 顯示全部樓層
[ref=376927]Ketsu[/ref]  在 2005-9-24 08:12 PM 發表:

香港既考試制度
根本唔係考你識幾多野
而係考你識唔識玩「考試」呢隻game

基本上響會考之前
如果你唔操熟d 會考試題
淨係靠上堂得番黎既知識去應考
可以大膽咁講
如果你咁都有好成績既你都幾高明

想當 ...

不如這樣說,
考試讓人了解現實,
硬要有原則是不能成功。
現在樓主了解現實,更有超越現實的機會,
故能進入大學。

回應樓主的新聞看法,
我承認自己在後期太著重考試,
因為怕將來踏入社會工作會無時間練琴,
於是考完六級就要在兩年內考八級,
幸運地我在畢業前考獲116分。
現在我想趁現在嘗試實現夢想,
決定下月起由六級開始學過。

[ Last edited by 3238 on 2005-9-24 at 21:53 ]
cruisesnet 發表於 2005-9-24 22:12 | 顯示全部樓層

現實就是這樣.

你吾接受現實,就已經失敗左50%
吾記model answer,蝕低既只有你自己(特別係會考)
DC5 發表於 2005-9-25 00:43 | 顯示全部樓層
最大問題是學生對學科是沒有任何興趣,只為考試而做。一過考試後就全部「交返晒」給老師,完全不知道真正的意義。他們是對所學的東西「不求甚解」及缺乏投入取向。結果自己做甚麼都不知道,以至無衝勁、無目標。令自己不能發揮才能。

其實小弟是反對整通識教育,只會變成機械式操練。學生平常關心社區就可以,加上放開包袱吹水就可以。
Ketsu 發表於 2005-9-25 19:51 | 顯示全部樓層
[ref=377251]DC5[/ref]  在 2005-9-25 12:43 AM 發表:

最大問題是學生對學科是沒有任何興趣,只為考試而做。一過考試後就全部「交返晒」給老師,完全不知道真正的意義。他們是對所學的東西「不求甚解」及缺乏投入取向。結果自己做甚麼都不知道,以至無衝勁、無目標。令 ...

求知慾係係學習既原動力
但最慘響香港既教育制度下
如果你求知慾太強
除非你既記性超強
否則你個腦既記憶到左極限果陣
你會好難將要考既野背入腦
到時如果你仲係咁「諸事八卦」
唔「專心」響考試題目
咁考試果陣就「祝你好運」喇!

好老實講
就算俾你考完試好耐
都記得番考試既野又點丫
考試範圍既野好多時都已經不合時宜
知識根本係日新月異
但考試既範圍就唔係成日與時並進
(尤以電腦科為甚)
就算你仲記得
響實際上都已經冇乜用
所以自學係十分重要

只不過響香港既教育制度下
就算你識好多新野
但你唔識考試要考既野
對升學黎講到頭來都係死路一條

會考前要溫past paper
都講明係"past"啦
out哂啦都!
讀黎有鬼用咩!
但你試下唔讀丫!
我試過呀
結果咪要repeat囉!:mad:

不過呢個教育制度都對一班人帶黎財路
就係果班開補習社既人
佢地話俾我地知
考試題目係可以「tip」既
就好似賭波賭馬咁......

最後只能慨嘆一句:「這便是香港的教育制度...哀哉哀哉...」
Abusing dead rule -> Denial of reality
S3BL100 發表於 2005-9-26 13:53 | 顯示全部樓層

[ref=376890]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-9-24 07:38 PM 發表:

昨日太多工作,忙了整天,連一次完整的新聞報導也沒有看,但在九鐵的「新聞直線」睇到的一則新聞令我有莫大感想

我不知道這是否香港人的心態,學習只是「不求甚解」,只是生吞內容,而不會分析

其實這已是 ...

除了是家長只求子女多才多藝,
以為子女識彈幾隻歌仔就好叻,
能在別人面前show off,
和把藝術視為手藝的心態外,
本人認為老師的心態都有莫大關係.

觀察所得, 坊間不少教琴老師都是"搵飯食",
沒有足夠水準, 又沒教學熱誠,
一味只懂應付家長的要求,
結果, 不少習琴學生, 實際上一點兒基本知識都沒有, 學了等於白學,
這門"手藝", 不到數年, 便得荒廢下場.
S3BL100 發表於 2005-9-26 13:59 | 顯示全部樓層
[ref=377869]Ketsu[/ref]  在 2005-9-25 07:51 PM 發表:

求知慾係係學習既原動力
但最慘響香港既教育制度下
如果你求知慾太強
除非你既記性超強
否則你個腦既記憶到左極限果陣
你會好難將要考既野背入腦
到時如果你仲係咁「諸事八卦」
唔「專心」響考試題目
...

睇下會考的8A, 9A, 10A生, 十個至少有八, 九個補習,
考得8A, 9A, 10A又怎樣, 都不是全靠自己的能力的.

那些考得4A, 5A, 6A的, 有不少在素質上和能力上都好過所謂狀元不少.
GK9636 發表於 2005-9-26 15:44 | 顯示全部樓層
[ref=378481]S3BL100[/ref]  在 2005-9-26 13:59 發表:

睇下會考的8A, 9A, 10A生, 十個至少有八, 九個補習,
考得8A, 9A, 10A又怎樣, 都不是全靠自己的能力的.

那些考得4A, 5A, 6A的, 有不少在素質上和能力上都好過所謂狀元不少.

你說得很有道理, 不少入到大學就原形畢露, 當中真正能達到尖子其實唔太多人

另外樓主都唔好o甘憧憬通識教育o既好處, 連大學教授都話學通識等於咩都唔識, 起大學take過通識都可能會明白, 反而學返d專科仲好似有d用

[ Last edited by GK9636 on 2005-9-26 at 15:51 ]
GK9636@ATENVIRO
art0925 發表於 2005-9-27 00:19 | 顯示全部樓層

This is why alot of my professor/ TA friends said that HK student takes longer time to success in the States, they claim that they are good at this and that, but when they enter college, they can't even speak acceptable English or interact with fellow students/ staff, also, they will never participate in group discussion or any school event.  In fact, at my college where we did a survey few months ago regarding studies and school participation, almost 85% of Hk students never or will not participate in any school activities, the 25% that left are mostly hk students that immigrated for a least 4 years.  No wonder my summer job's supervisior in HK said that they are willing to pay a higher salary range for those who have live and edcatuated aboard (non international students), as she told me "At least those people (returned students) have more common sense thent the HK grad".

and regarding on the subject of 通識.  Even most public colleges in the US don't require such education.  (some liberal arts colleges or Private regious college are exceptions)

[ref=378536]GK9636[/ref]  在 2005-9-26 03:44 PM 發表:

你說得很有道理, 不少入到大學就原形畢露, 當中真正能達到尖子其實唔太多人

另外樓主都唔好o甘憧憬通識教育o既好處, 連大學教授都話學通識等於咩都唔識, 起大學take過通識都可能會明白, 反而學返d專科仲 ...
Dat of Seattle