hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區議員消息:A73, K73P原有取消安排短期內不會實施 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 區議員消息:A73, K73P原有取消安排短期內不會實施

aa2_dart 發表於 2009-8-19 12:17 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-8-19 09:54 發表

如果東鐵部quota唔可以減少住,
可以同西鐵部交換9xx或者4xx,
用大車應付大西北開學人潮。

好難喎.....東鐵部雖然開學時需求比西鐵部一定細D......但始終東鐵部需求又未至於細到用E200/ B10M , 東鐵部實收complain.........
同埋當西鐵部咁密車時 ,  E500套E200又未必真係好有效......

西鐵部同東鐵部一樣煩......
Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
fw1321 發表於 2009-8-19 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-8-19 12:17 發表

好難喎.....東鐵部雖然開學時需求比西鐵部一定細D......但始終東鐵部需求又未至於細到用E200/ B10M , 東鐵部實收complain.........
同埋當西鐵部咁密車時 ,  E500套E200又未必真係好有效......

西鐵部同東鐵部一樣 ...

問題就係開學日 K16 仲未取消O麻。

我覺得宜家除左諗應唔應該調單層去 K16 換雙層入大西北, 更加要做好兩條臨時線
T1 同 T2 既宣傳工作, 撥揮適當既分流作用。過去幾年 S1 同 S2 都係用黎做下樣多過
分流 (去年某日西鐵故障令 S2 起到少許作用), 種種原因令到唔駛錢都好少人坐。
但今年 9 月 1 日除左係開學日之外, 更加係九龍南線通車後第一個 1 號。果日隨時多左
唔少人用月票或且搭西鐵, 令到接駁需求增添唔少壓力, 加上輕鐵新車廂又未載得客,
而 A73 又唔會取消住, T1 同 T2 既分流工作就可能變得重要, 但果日先至係兩線第一日
運作。
Wright---AVW16 發表於 2009-8-19 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-8-19 12:12 發表

夠用就一定夠 ,但個Point係一到期維修/驗車一定冇可能有24部車一齊出到街.....當你K12/K14/K17/K18計計埋埋都用16部 ,  當好多車壞係廠有6部整緊.....
只係得返2部做spare再壞咪冇車換......呢個正正成為東鐵部俾唔 ...

咁佢唔可以留7xx,而放8xx比西北架咩?

咁話時話,506係咪可以繼續延長?
dogdog 發表於 2009-8-19 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2009-8-19 14:04 發表 問題就係開學日 K16 仲未取消O麻。我覺得宜家除左諗應唔應該調單層去 K16 換雙層入大西北, 更加要做好兩條臨時線 T1 同 T2 既宣傳工作, 撥揮適當既分流作用。過去幾年 S1 同 S2 都係用黎做下樣多過分流 (去年 ...

其實點解唔將 T1, T2 堆車行番鐵巴路綫呢?
fw1321 發表於 2009-8-19 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog 於 2009-8-19 22:33 發表

其實點解唔將 T1, T2 堆車行番鐵巴路綫呢?

由 S1, S2 到 T1, T2, 主要任務都應該係減輕輕鐵負擔, 所以先至做到同鐵巴路線唔同。

我諗今年本身部署係 A73 取消放車落 506、K51 同 K76, 令到 9 月開學日
可以夠車用, 反而 K16 早就預左過渡 9 月初, 宜家部署失敗都可能要靠 K16
減車頂住先, 至少要頂住開學週, 或且有其他部署我唔知都唔奇。
on11358 發表於 2009-8-20 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2009-8-19 23:00 發表

由 S1, S2 到 T1, T2, 主要任務都應該係減輕輕鐵負擔, 所以先至做到同鐵巴路線唔同。

我諗今年本身部署係 A73 取消放車落 506、K51 同 K76, 令到 9 月開學日
可以夠車用, 反而 K16 早就預左過渡 9 月初, 宜家部署 ...

實際上而家K16都減左車,以往南昌站+東京街泊左5部蛇車,而家得返一部。
aa2_dart 發表於 2009-8-20 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-8-20 00:00 發表

實際上而家K16都減左車,以往南昌站+東京街泊左5部蛇車,而家得返一部。

就係唔知D車去唒邊........個point係車源最緊張既時間應該係9月1-15號........
始終大西北都幾係野.......西鐵線又extend左 , feeder bus個客量一定上升唔少 , 西鐵線未extend之前 , 西鐵部都嗌唒救命話唔夠車......今年9月1真係冇眼睇.....

真係一係就西鐵部同東鐵部用E500交換E200........咁真係對西鐵部冇咁攞膽......
Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
FD5410 發表於 2009-8-20 07:47 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-8-20 00:16 發表

就係唔知D車去唒邊........個point係車源最緊張既時間應該係9月1-15號........
始終大西北都幾係野.......西鐵線又extend左 , feeder bus個客量一定上升唔少 , 西鐵線未extend之前 , 西鐵部都嗌唒救命話唔夠車..... ...

批車會唔會去左大埔
大埔再掟批7XX返大西北 ?
S3BL343@66 發表於 2009-8-20 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2009-8-20 07:47 發表

批車會唔會去左大埔
大埔再掟批7XX返大西北 ?

其實應該 7xx 入黎
8XX 唔太適合西鐵部
nickk 發表於 2009-8-20 22:35 | 顯示全部樓層

821至823已確定係東鐵車,今日821同823行K17,822行K12...