hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 毒害將軍澳多年的一群?
開啟左側

毒害將軍澳多年的一群?

3ASV467 發表於 2009-9-2 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GN4157 於 2009-9-2 23:12 發表

就算係之前掛左 298E 都有一段時間既 KJ 2343 / KT 4404
兩架車既表現都一樣唔錯
KT 4404 仲可以用一流嚟形容

咁講296M都一樣有份谷上翠林…

但我想問298E既車一日會頂幾多次閘…
人地98A又係咩環境,
唔好是但拎一架車黎比較先得架……
av220 發表於 2009-9-2 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 2009-9-1 23:37 發表
93K 91M 批 AV 舊時的確係成批 Tune 過
當年架架表現我覺得真係ok
好似 HL9837 HL1875 HU6846 HT7043 HN7378 HL7646 HL7308  
但而家而家批車都幾參差不齊
明顯地唔係架架都 TUNE 過,只係部份按要求而搞

講回現實,係歐二白板,歐三金車既要求下,巴士,鐵路,生活8 @1 {2 U2 ]  U; @
用躉,用TD似乎比較難實行 la
所以暫時來講都係要用D10A 白板,歐三扒, 8 x3 _  T; x) t9 P3 {$ X# _/ j
巴士,鐵路,生活' U5 X8 }1 K  M4 l- w# S4 J. R
另外都再講番同一樣野巴士,鐵路,生活1 B" w, I9 U; H  x% k2 i8 Q3 x
98A 93K 拖卡/斷纜
係熱狗年代已經經常出現hkitalk.net$ p. U; [, V6 a
其他真正既原因
好多版友都已經講左…: G. {! h+ t# W6 `
* ?  ~( G" D$ |( Q; i; O
所以我覺得換車對於班次呢講巴士,鐵路,生活2 E# p; |% l% z+ d3 C( M8 J
真係無咩太大作用$ x1 B. v.

唔知呀, 我成日形住91m 係九龍灣廠出車 (而非將廠), 批掛牌好似不及將廠車.
有幾次慕名去遊91m, d 板友成日話邊架可以2 波上到壁屋, 但我次次都見佢地3-2-1 咁跌, 最後得返1x-2x 慢慢爛.
反而新入主91 既TD 豪表現就真係OKAY 好多.

93K 拖卡係指邊個年代? 以前的確係走左一班93K 都費事追, 等一陣又有93K 到.
但自從將線通車後, 93K 好似都幾穩定咁KEEP 住10 鬆分鐘一班車.........(我在土瓜灣搭去旺角觀察所得).
不過又題外話下, 竊聞93K 批豬又係TUNE 過, 不過早日坐到司徒生@ KG2775, 碌車碌到 ........=.=
所以話, 一係成批豬TUNE 車方面做好D, 一係換D "襟" D 同勁D 既車入黎.

PS 以前HM3056 都TUNE 得幾靚, 上寶達有37KPH, 不過D10A 都係一架一架.......
HT1113, HT7561 呢D 好似都去唔到呢個水平
3ASV467 發表於 2009-9-2 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2009-9-2 23:21 發表

唔知呀, 我成日形住91m 係九龍灣廠出車 (而非將廠), 批掛牌好似不及將廠車.
有幾次慕名去遊91m, d 板友成日話邊架可以2 波上到壁屋, 但我次次都見佢地3-2-1 咁跌, 最後得返1x-2x 慢慢爛.
反而新入主91 既TD 豪表現 ...

司徒生……
碌係正常既

91/92換左堆TD後
有幾次搭91M堆白豪壁屋都係落返一波慢慢上

有日搭中HL9837,
隔黎線92既TD豪一支箭咁飛過
而上到壁屋,通常班91M已經俾人放甩左
HM4053 發表於 2009-9-2 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2009-9-2 23:21 發表

反而新入主91 既TD 豪表現 ...

唔知你幾時坐過91M啦
起前一,兩年,91M主要既AV掛牌都有明顯tune過,
的確做到上述情況

不過近排批AV都有顯著變弱左,
反而以前狂死火既HL7646,近排好番一d
試過追前車HL9837,真係風水輪流轉
屯公之長紅:FP7359,HL8604
av220 發表於 2009-9-3 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 HM4053 於 2009-9-2 23:31 發表

唔知你幾時坐過91M啦
的確做到上述情況

試過追前車HL9837,真係風水輪流轉 ...

我都好耐冇遊過將軍澳線, 所以都唔知98A 批豬同91M 批AV 變成點.
我所說的已經係幾年前既事了. 自91M 一入AV 掛牌就有留意到板友既言論,
期間坐過幾次 (當然不可能經常遊車河), 但次次都係3-2-1, 慢慢就放棄遊呢條線 (轉為幫襯93K/93A. ).
印象中試過既車有HC1237, HL7308 (師姐渣), HL7646, HL9837.
GA6072 發表於 2009-9-3 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 slashkennedy 於 2009-9-2 21:17 發表
難道只有扒先有所謂 "超乎你想像的潛能" ?其他冷氣車款既潛能就不及扒?
*即使係行走超過17年的AL,上斜往往比扒還要快好多~  就算只係一部好普通既FE7384上斜都係 ,EY4088就更加唔駛講 ...

AL上斜快過扒....
你有無坐過行走超過17年的AL上翠林/寶達....
HV7025 發表於 2009-9-3 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 HM4053 於 2009-9-2 23:31 發表

唔知你幾時坐過91M啦
的確做到上述情況

試過追前車HL9837,真係風水輪流轉 ...

91M既車勁同唔勁, 都係一時一時, 真係風水輪流轉
以前好力既車, 而家可能好唔掂
相反以前無力既車, 而家可能執番靚
好似HL7308,HC1237咁, 都係有時得, 有時唔得
呢兩部車都有段時間好fit, 亦試過有段時間好無力

我搭左3年91M, 覺得有兩部AV係有穩定水準
一部係HL7646, 雖然唔係話好fit, 但力水一直都o係中上水平
另一部係HL9837, 三年都咁慢

同線即使係ASV, 都有類似情況
好似以前出名慢既JY6516, 後來都變得好力
相反向來強勁既JX9097, 後來都好似差左咁
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
volvo_chan 發表於 2009-9-3 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2009-9-3 00:55 發表

91M有的AV表現真是風水輪流轉,例如以前廢到爆的HM4053,
而家都算是91M批D10A AV中表現算是較好的一架。
相反以前算勁的HL7308/HN577等,而家真係退晒步
有D就表現一向已經麻麻地,例如HL9837/HN5133,慢到飛起...

不過91M其實又好睇係邊個師傅操刀,有唔少都是碌到爆,
以前一見係許師傅/楊師傅,我通常會等下一班,記得以前
都仲有幾個師傅都唔錯,幾識開架車同鎖波,例如何師姐/
廖師傅/何師傅/魏師傅/吳師傅,幾個星期前坐JX9097入寶琳,
吳師傅操刀,全程超爽,上斜都keep到40km/h,35分鐘行完一單
至于你信不信,我反正信了
 樓主| slashkennedy 發表於 2009-9-3 17:36 | 顯示全部樓層

回復 206# 的帖子

EY4088 / EZ4416 / FE7384等AL到左而家唔係過17年 ?難道今年唔係2009年?定係我連加減數都計錯呢?
***如果咁計,不如等扒用夠17年個陣要佢地上斜,恐怕再係咁谷車上斜,未到17年已經埋單

dennis-ying 發表於 2009-9-3 18:19 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2009-9-3 00:55 發表

我 ...

JX9097就真係一時時,
之前聽日講佢勁,
第一次ok,
第二就麻麻,
第三次都幾慢,
第四次就好快!

另外,
我就真係好想98A/93k有歐三ATE/ATR上山!
有一次坐ATE特去98A,
架野上得快過豬多多聲!

3架V豬