hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 毒害將軍澳多年的一群?
開啟左側

毒害將軍澳多年的一群?

Hinata 發表於 2009-9-6 02:44 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-8-29 20:10 發表

期待你大作
我就有啦
http://www.youtube.com/watch?v=NpC8CyNepvc&feature=channel_page

自己睇!

架車實際行緊幾快,上斜幾把炮我唔知

我淨係聽到d水箱聲大聲到樓上車頭都錄到...

諗起6年前,屯門公路某架可以坐滿人3波盡52km/h上油柑頭、深井、平路95km/h既D10A 3AV既情況,

果架3AV平路水箱無聲出,幾時先有呢?就係落3波高轉,水箱先慢慢以高轉速運作,呢D先叫靚車。

講埋喇,果架就係以前60X荔廠掛牌HE187

相信就用引擎水溫呢樣野黎講,沙田廠「應該」大把Volvo靚過架HD9056,對車有認識既板友應該知點解。
===
至於超豪,雖然先天上斜應該係慢d,但我覺得已經比吉蘭呢類車好...

广铁广段 何东楼运用车间
93A_S3_6:30am 發表於 2009-9-6 11:04 | 顯示全部樓層
Stop!Stop!Stop!

篇文越來越顛,主觀,不理性,無point,甚至互相攻擊...

根本咁爭論法就你有你講,我有我講,講多廿頁都唔會有咩結果,

可唔可以客觀d?可唔可以比d客觀理據?

有片當然perfer,

冇ge,講一下邊部勁?邊部廢?行咩線?咩師傅唔太難嘛?等其它版友坐下&自己判斷~

slashkenned、GA6072兩位唔該冷靜!

兩位講d野開始完全誇張到脫離現實

slashkenned:

一,AL*FE7384上斜快,唔好玩野啦,部野前幾日行93A比後車AL*FP9061連績>2單追到/過頭

二,AL*EY4088上斜快過扒一半,有無咁誇?

even康都都未必得,一係部扒勁唔正常,講左唔準用極端例子

三,講左咁耐,你認為扒唔岩寶琳路,咁你想點?換曬AL?比d建設性ok?

GA6072:

一,識玩架扒有賽車咁快,ok,九巴派邊部扒參加下年澳門格林披治?定F one方程式?

二,識玩架扒ge師傅到底有幾個?講左唔準用極端例子,

而家講緊寶琳路日日幾十部扒上落,個個師傅架架扒係咁我就唔拘

三,富豪車谷極都有個普,好安全,根據何來?燒左果兩部又點解釋?
HM4053 發表於 2009-9-6 11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Hinata 於 2009-9-6 02:44 發表

架車實際行緊幾快,上斜幾把炮我唔知

我淨係聽到d水箱聲大聲到樓上車頭都錄到...

諗起6年前,屯門公路某架可以坐滿人3波盡52km/h上油柑頭、深井、平路95km/h既D10A 3AV既情況,

果架3AV平路水箱無聲出,幾時先有呢?就係落 ...

但係…始終出入沙田要同出入將軍澳[尤其寶林路]
上斜既幅度同長度相差好遠,
如果將軍澳既車可以低引擊溫度,低水箱轉速黎爬山
無理由班工程部又tune扒,又tune TD AV,唔會無聊搵野做掛…

另加:不如你舉下有邊d沙田車可以低引擊溫度
屯公之長紅:FP7359,HL8604
alex93 發表於 2009-9-6 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2009-9-5 16:21 發表

講真,3ASV 係咪勁,我就no comment
勁唔勁呢家野都好重主觀成份
只不過,都係個句,作為巴士,3ASV 係勝任呢個位
最起碼,我係唔會見到3ASV黎唔坐寧願等下一架... ...

我都唔會等, 因為下一班好大機會又係扒 (98A)
熱狗不要走 >_<
alex93 發表於 2009-9-6 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 2009-9-5 18:29 發表

睇下點睇同幾時坐 la
我自己既經驗就扒同躉用既時間差距
大多數都唔多過5 mins
每個人個時間成本都唔同
我自己呢一刻就覺得 多少 5mins 冇咩大不了

呢篇文,反而我覺得有人將部份差既 3ASV 無限放大
係咪將廠真係 ...

我都試過兩次搭 3AV 死火

上寶林路已經水滾...最後捱到翠林

熱狗不要走 >_<
teddybus 發表於 2009-9-6 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-9-6 11:04 發表
三,富豪車谷極都有個普,好安全,根據何來?燒左果兩部又點解釋?

講真,ATR 係同樣既運作情況下,邊個敢擔保唔會出現同樣既事故?

teddybus 發表於 2009-9-6 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 alex93 於 2009-9-6 11:31 發表

我都唔會等, 因為下一班好大機會又係扒 (98A)

我又唔係諗呢個case喎,反而係要等好耐個d 線,例如11x,275s 咁...
你等得黎,前車行得幾慢都到目的地啦....
3ASV467 發表於 2009-9-6 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-9-6 11:04 發表
Stop!Stop!Stop!

篇文越來越顛,主觀,不理性,無point,甚至互相攻擊...

根本咁爭論法就你有你講,我有我講,講多廿頁都唔會有咩結果,

可唔可以客觀d?可唔可以比d客觀理據?

基本上講左咁耐,呢到已經變左
超豪谷車表現唔差

唔應該以谷車作標準
而唔係班次失準

樓上某幾位強烈支持超豪既論點我真係睇唔明

先係谷車,
講左好耐,一架半架車唔可以作為整體表現
一直強調超豪谷得起而躉唔得既
實左係過於武斷
咁296A架ZF躉上將軍澳道連過幾架豬代表咩?

落斜安全問題,
超豪穩定過躉就好多人都知
但對於落斜快黎追番行車時間我就絕對唔應同
落斜慢係應該既,要靠衝落山黎追行車時間明顯係唔安全

雖然無人可以保證換其它車就唔會再有意外
但對於唔用爬山表現較佳既躉而選擇超豪黎上山呢點
我個人就反對
EE9255 發表於 2009-9-6 15:32 | 顯示全部樓層
一,AL*FE7384上斜快,唔好玩野啦,部野前幾日行93A比後車AL*FP9061連績>2單追到/過頭
老友,93A今時唔同往日
俾人追到唔代表部車慢,
呢條線行車時間好講路面,師傅態度既影響
部車性能唔係冇影響既,不過唔係最大影響性囉
volvo_chan 發表於 2009-9-6 15:58 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2009-9-6 12:14 發表

我又唔係諗呢個case喎,反而係要等好耐個d 線,例如11x,275s 咁...
你等得黎,前車行得幾慢都到目的地啦....

通常班次超過15分鐘一班的路線(eg:63x/73A),即使遇中我唔鐘意的車通常都會照上,
不過有一個情況例外,如果撞正是快餐豪,我就盡量會等下一班,快餐豪基本上是全港
專利巴士中我最討厭的車款,見親實唔上,其次是窄位膠牌3ASV。
至于你信不信,我反正信了