hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 毒害將軍澳多年的一群?
開啟左側

毒害將軍澳多年的一群?

FF1819 發表於 2009-8-22 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 22-8-2009 14:13 發表
躉入將軍澳....
D carlo一定渣到問候人
如果扒入將軍澳係有問題,晨早有carlo投訴

扒上斜係同AL,AV,3AV,吉蘭,吉都,M仔無乜大分別(HD9056例外),又唔見之前全用康偈熱狗

另,有一半強D既扒鎖二波衝上寶達,係可以 ...

講躉
d 躉仲多問題 ..

又推頭又冼 (尤其落雨)
司機位山咁高
度閘開關制在右手背後
過彎唔快得
又震

要 port ,
輪都未輪到扒行頭 ..

真係唔係好明
扒有咩唔好 ?

─═★  Come 2 Me Beauty Live On Stage  ─═☆
GY8038 發表於 2009-8-22 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-8-22 14:13 發表
躉入將軍澳....
D carlo一定渣到問候人
如果扒入將軍澳係有問題,晨早有carlo投訴
(95M之前果部例外,換得歐二短躉,不如入部歐三短躉)

扒上斜係同AL,AV,3AV,吉蘭,吉都,M仔無乜大分別(HD9056例外),又唔見之前全用 ...

太耐冇坐過HD9056
佢上斜好差咩 ?

而我坐左咁耐將軍澳既扒..
都唔覺得有咩咁大問題
根據上面既討論..
3ASV上斜既既能力點都好過ATR啦
而上面亦提到AVBE/ATE..
邊到搵咁多架比你換入98A  
始終上掛左咁耐 有感情

296A
 樓主| slashkennedy 發表於 2009-8-22 15:17 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

唔覺呢部野差......我覺得全98A冷馬呢部最好喎

講真~~98A既3ASV嚟講,KH3380+KU4608我比較接受到,其他真係唔得......

MZ3101 發表於 2009-8-22 15:31 | 顯示全部樓層

原帖由 slashkennedy 於 2009-8-22 15:17 發表

講真~~98A既3ASV嚟講,KH3380+KU4608我比較接受到,其他真係唔得......

98A....KH3660同KT4187呢兩部都接受到
不妨試下冬天搭下呢兩架野,有料到架
至於KS8042同KS9658呢兩部就真係極品中既極品......(聽聞KS9658試過寶達燈位起步溜後 )

前面講開歐三躉上翠林我又講下先......果次搭KX1948真係畢生難忘......
將軍澳村燈位順燈衝上去......成程Keep住2波中轉上哂

296M反而問題唔大
問題只係出響班碌神度......

GA6072 發表於 2009-8-22 15:53 | 顯示全部樓層
原帖由 GY8038 於 2009-8-22 15:15 發表

太耐冇坐過HD9056
佢上斜好差咩 ?

都唔覺得有咩咁大問題
根據上面既討論..
始終上掛左咁耐  ...

HD9056例外係指佢好得下
GA6072 發表於 2009-8-22 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2009-8-22 15:31 發表

98A....KH3660同KT4187呢兩部都接受到
不妨試下冬天搭下呢兩架野,有料到架
至於KS8042同KS9658呢兩部就真係極品中既極品......(聽聞KS9658試過寶達燈位起步溜後 )

前面講開歐三躉上翠林我又講下先...... ...

閃廠至強既幾部扒,並不是掛要經翠林既線....
alex93 發表於 2009-8-22 16:15 | 顯示全部樓層

原帖由 slashkennedy 於 2009-8-22 15:17 發表

我幾次坐 HD 9056 都幾好力

就算有人企都唔差

頂閘就無試過

其實派車同班次失準應該關係不大

就好似部FZ 8158, 部車上斜點都好過3ASV 掛

但係下段頭兩轉, 多數碌車既

FV 6212 個師傅就好進取, 我見過去到翠林(出牛頭角方向) 就已經追到前車

所以師傅表現呢個因素都好重要
熱狗不要走 >_<
JT6456@98D 發表於 2009-8-22 16:19 | 顯示全部樓層
係...D扒D凳真係坐得勁舒服
但係又慢呢
98A除左Ks8042慢大家又Forget左Kh2922?
個Carol話Kh2922仲衰,多D人就衰到要Off左冷氣先有少少力,仲有話D躉好好揸Wo!
我覺得98a既扒得Kh3880,Kt3034,Kt4187,Ku4608,Ku4927係得得地,其他就....
仲有師傅表現先最重要
次次坐扒上紏有車係後面都比車過
乜都好過扒La,D扒早走早著La
Fu8336. 發表於 2009-8-22 16:25 | 顯示全部樓層
9056基本已經係一架難得一見既奇車!!!
但都要配合師傅既腳法~
FD5410 發表於 2009-8-22 17:22 | 顯示全部樓層

原帖由 GY8038 於 2009-8-22 15:15 發表

太耐冇坐過HD9056
佢上斜好差咩 ?

都唔覺得有咩咁大問題
根據上面既討論..
始終上掛左咁耐  ...

三波ATR...大部份只係一波上斜
不過 ZF 有 D 幾勁
講真,要快既坐左 MTR
唔會有人因為 98A 批車上斜慢而唔坐掛(巴迷除外) ?
最衰就係九巴買咁少歐三躉......