hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 當局傾向由小巴業界自費安裝車速限制器 ...
開啟左側

[其他] 當局傾向由小巴業界自費安裝車速限制器

KC=] 發表於 2009-8-25 23:12 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

哈哈26點止80,起碼90啦
政府咁做完全為左面子姐,呢排咁岩咁多意外,唔做野比人吠死啦
都唔明裝黎有咩用,學樓上咁講,限左80,係旺角踩到80都可以撞死人啦
何況往往公路就係小巴司機追番時間既地方,
依家公路剩係比踩80,為左踩多幾轉,佢地咪係市區再踩得搏D追番D時間囉...
根本唔係速度問題,而係態度問題(當然仲有技術 )
踩得快唔緊要,最緊要係揸得穩,唔好亂CUT線同踩大BREAK
KC3555 發表於 2009-8-25 23:32 | 顯示全部樓層
就係做埋D野唔係一刀切,好一場政治Show......
做個樣做到咁衰,直頭係話俾班小巴商會知我只係做樣,
不過你地就要傷下荷包。大拿拿8000一個喎......
仲有唔係一刀切全部做80,可以有D做到100。
即係話俾小巴商會知,舊野好容易改裝架,
咁樣改,唔改好過改。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
053h4 發表於 2009-8-26 09:56 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-8-26 09:57 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2009-8-26 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-8-26 09:57 發表

任何設備都可以改, 但係, 放蛇捉咪得LOR

我的論點係如果一D可以80,一D可以100的話,
呢個裝置根本係有等於無。到時例如捉到55K超速,
可以大條道理話啱啱行完44黎,臨時拉伕,未即是鎖返80,
你都吹我唔漲喎。
我引伸意思係,兩個Tier會帶來後患無窮,改裝同放蛇根本都係無用,
而係浪費金錢,加重成本,之後又轉嫁返我地消費者。一係唔做,如果要做就全部80。
053h4 發表於 2009-8-26 13:27 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2009-8-26 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-8-26 13:27 發表

用車位單位, 唔可以嗎? 字軌+拉伕, 一條線都係有限數
先註冊一批車都有數得計

另外, 以閣下觀點, 係唔係全部限速80就最公平?

事情係唔係咁簡單就可以解決呢?
假如車務調動,假定邊部車要去攝,小巴又要去運輸署登記改80/100,
批又要時間,登記當中發生甚麼小插曲,問題又點解決呢?

58S,要用車55K, 56K, 57K, 58K,日間全部唔使行過100路面,
夜間就全部行過100。
44同44A,要拉伕的路線有102, 37M, 407......仲要不規則地拉伕,
春秋二祭拉得特別多。

如果指定那部102,在自己線因超速發生意外,又如何呢?
如果因為拉伕全線改為100,咁可行80的路,司機又可以踩100,
咁呢個規舉,有甚麼作用?

我從來唔支持鎖車,但如果鎖車,就必須全部一致,免得小巴商走位。
053h4 發表於 2009-8-26 16:21 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2009-8-26 17:36 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-8-26 16:21 發表

好似旅遊巴的機場証, 禁區証, 一樣要時間申請
但係, 有番咁上下規模的車隊, 都唔會話全部申請
而係按調動安排

以現行政府的效率, 我覺得唔會話有什麼大問題WOR

講番銷車係好應該, 亦係對大家都好, 保險公司係按 ...

所以我咪話如果要做就一律係某個車速囉。行政成本,保險問題就可以一次過解決。
甚至連警察資源都可以減輕。
superay 發表於 2009-8-26 17:40 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-8-26 02:25 PM 發表

事情係唔係咁簡單就可以解決呢?
假如車務調動,假定邊部車要去攝,小巴又要去運輸署登記改80/100,
批又要時間,登記當中發生甚麼小插曲,問題又點解決呢?

58S,要用車55K, 56K, 57K, 58K,日間全部唔使行過100路面,
夜間就全部行 ...

雖然我唔多贊成裝限速器
但若然要裝的話,我個人覺得限速器可以再加以改良
例如透過GPS為小巴定位,限速器按有關道路的車速限制來限速
這樣總比只鎖一個速度靈活
同樣,車速顯示器亦可以設計到在指定道路行車時,觸發響起的速度可以高少少
例如現時44系的小巴,明明無超速都狂響實在非常多餘。