hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府促淘汰舊巴士 考慮注資 大前提「不可買起整間公司」 ...
開啟左側

[問題] 政府促淘汰舊巴士 考慮注資 大前提「不可買起整間公司」

krausssammy 發表於 2009-8-26 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2009-8-26 23:36 發表

MPF關公帑咩事?

sorry, 講得唔清楚..
我意思係,如果由政府做個Fund 好似MPF 咁.個Fund 要來投資香港的交通服務.
打工退休又可以o係呢個Fund 度拿錢, 好過o的MPF 代理拿我o的血汗錢去印度,南美o的股票市場度賭.

再者,現在由私人巴士公司去搵市民笨, 係咁買貴車,谷大自己公司的資產.

所以政府買起巴士公司好過,統一一個收費系統...
家陣住大西北的車費好貴!!!

S3N92 發表於 2009-8-26 23:56 | 顯示全部樓層
英國條橋香港唔應該行得通
人地政府d錢都係流響巴士工業...養車廠同工人..帶起經濟
唔係點會咁重本
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
city_alexander 發表於 2009-8-27 00:06 | 顯示全部樓層
ATE220 發表於 2009-8-27 00:06 | 顯示全部樓層

其實政府又係傻傻地= =
咁快叫人換車,
你又限死咁多樣野,
咁你叫人可以點je,
我總覺得巴士公司係政府操縱多過巴士公司自己,
又話要好快換晒歐三,
如果係咁,
我諗城新得翻:
8100~8121  21架
2301~2310  10架
4000~4007(暫時數)  8架
5500~5517  18架
1210~1221  12架
加埋得o個63架車,
咁行咩= =
咁不如政府自己開一間做好過啦= =
superay 發表於 2009-8-27 00:17 | 顯示全部樓層
政府常常都只著眼於空氣污染,卻沒有考慮到生產和報廢一部巴士所做成的污染,真令人無奈。

與其花一大筆錢去幫巴士換車,不如比錢巴士公司去做好維修好過
一部維修得好的舊車,比一部缺乏維修的新車環保得多
某些巴士公司行緊的車,黑煙比其它公司準備賣入拆車場的舊車仲大
幫這些公司換車,只能好得一時。
syp 發表於 2009-8-27 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2009/8/26 23:44 發表
家陣住大西北的車費好貴!!!

你知唔知外國啲稅率幾多, 香港又幾多? 你咁講係咪即係搵其他納稅人嘅錢去幫你比大西北車費?
下一站係西營盤
solol 發表於 2009-8-27 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE220 於 2009-8-27 12:06 AM 發表
咁快叫人換車,
你又限死咁多樣野,
咁你叫人可以點je,
又話要好快換晒歐三,
如果係咁,
我諗城新得翻:
4000~4007(暫時 ...

CTB重有2800
NWFB就5070-5103,3341-3360

個人認為淘汰舊巴士根本就勞民傷財
要改善空氣質素不如綠化下路面同大廈天台好過
limited 發表於 2009-8-27 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 HW354-EH9697 於 2009-8-26 23:24 發表
加上如果1次過換車之後,17年後就要1大批過換車,到時真係唔知點樣la.....

如果政府堅決2014年淘汰歐二, 唔見得以後巴士仲可以行17年
(或者中期要換一次偈)
limited 發表於 2009-8-27 02:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE220 於 2009-8-27 00:06 發表
咁快叫人換車,
你又限死咁多樣野,
咁你叫人可以點je,
又話要好快換晒歐三,
如果係咁,
我諗城新得翻:
4000~4007(暫時 ...

其實跟返17年退役的換車時間表
到2014年, 現時行走的非低地台巴士理論上都夠鐘退役,
以至新巴第一批車隊, 九巴城巴龍運Trident
到時都有接近16年車齡, 被淘汰也無可厚非
比較可惜的係後期的歐二車
(例如九巴ATR189-298,AP21-130,3ASV62-130,新巴5041-5060)
應該研究下可否以換偈來解決

on11358 發表於 2009-8-27 02:44 | 顯示全部樓層

今日用歐四歐五替晒未夠期既歐盟前期車隊,
他朝有日會唔會又有更環保更新技術替晒而家買落但未夠期既歐四歐五車隊呢?