hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 運房局及鄭汝樺給巴士迷的信(有關尖碼巴總) ...
開啟左側

運房局及鄭汝樺給巴士迷的信(有關尖碼巴總)

FB9469-FA9288 發表於 2009-9-6 20:10 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2009-9-6 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 FB9469-FA9288 於 6/9/2009 20:10 發表

話晒你呢個都係由巴士迷發起既組織,
再者, 又無其他由非巴士迷發起既組織都堅決反對拆個巴士總,
單憑你地一個同件事有"利益衝突"既組織唱獨腳戲 (巴士迷反對拆巴士總),
你地既反對意見自然較難令人會信服

仲有 ...

雖然我唔支持呢個組織,
但我覺得你呢句係有少少打橫來講。

講真,唔係佢地搞,咁應該邊個搞呀?
無「利益衝突」,邊個會搞社運呀?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
peterkwan 發表於 2009-9-6 21:44 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

係唔係巴士迷組織搞唔係重點, 最主要既 argument point 係除左巴士迷組織
之外,有無其他非巴士迷既保育組織或社區組織去認同尖碼之聲兼提出既一些
同民生, 保育方面既觀點. 以增加個社會既反響, 令市民認同尖碼唔一定係巴士
迷先會關心既事, 拆掉尖碼巴總對民生, 經濟, 旅遊業既影響係大過淨係無左
巴士總站行遠左咁簡單.

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
89B + 3 認同

查看全部評分

S3N358_GA5505 發表於 2009-9-6 21:47 | 顯示全部樓層

政府成日話發展發展....破壞英國時代既建築......一個巴士總站都....唔放過
 樓主| leslie 發表於 2009-9-6 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FB9469-FA9288 於 2009-9-6 20:10 發表

話晒你呢個都係由巴士迷發起既組織,
再者, 又無其他由非巴士迷發起既組織都堅決反對拆個巴士總,
單憑你地一個同件事有"利益衝突"既組織唱獨腳戲 (巴士迷反對拆巴士總),
你地既反對意見自然較難令人會信服

仲有 ...

重申一次, 尖碼之聲不是巴士迷組織

另外, 已經有其他組織(如環保觸角, 個別區議員)出聲
L. Chan - 我們堅持才有希望!
DK704_3N133 發表於 2009-9-7 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2009-9-6 23:41 發表

係唔係都好
學樓上話齋......尖碼之聲已經比巴士迷(組織)騎劫
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
ME32 發表於 2009-9-7 11:41 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2009-9-6 23:41 發表

你如何重申都唔會有用~
首先,你睇下鄭汝樺回信已經註明「巴士迷」
係佢地心目中係巴士迷搞事
第二,係大部入媒體報導都係用「尖碼之聲」名義發聲
根本無幾多人留意到其他組織
第三,直至今日,市民對你地既聲音回響唔大
至少你地發起活動唔會有一半、甚至1/3中環天星既規模
如果你地真係想成功,至少要保持係媒體既曝光率
而唔係成日係衣度出幾篇文同我地交代你地做緊咩野
巴士迷圈子根本不足以支持你地,你地需要既係全體市民既力量

p.s.係「環保觸覺」,你至少要寫到人地個名...如果唔係點同你合作呀...

da54 發表於 2009-9-7 11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ME32 於 2009-9-7 11:41 發表

你如何重申都唔會有用~

憑小弟對某 d 部門運作的認知,佢寫「巴士迷」係因為
當日蘋果日報的相關報導係以「巴士迷」為標題。
有關部門的新聞主任同政務助理會根據當日的報章內容,
去向局長匯報,再由局長 (或其下屬) 草擬回應。
局長一早認定「係巴士迷搞事」的機會不大,但相信經過
報章報導後可能會有此誤解。

P.S. 「環保觸覺」應該不是尖碼之聲的合作伙伴。
DM17 發表於 2009-9-7 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ME32 於 2009-9-7 11:41 發表

你如何重申都唔會有用~
第二,係大部入媒體報導都係用「尖碼之聲」名義發聲
根本無幾多人留意到其他組織
第三,直至今日,市民對你地既聲音回響唔大
至 ...

尖碼之聲有facebook同網頁,
去其他forum開post只係其中一個宣傳方法,
italk只係其中一個forum,
如果去某HKG字頭forum搵下d文,
關於整件事既討論程度,該forum比italk仲要高
而且諷刺既係,呢班人入面大多人對巴士迷反感

當然有其他市民支持係好重要,
但係得罪講句,如果單靠巴士迷支持,
尖碼之聲未必有可能撐到今時今日
史上空前最強大戰!
ME32 發表於 2009-9-7 17:07 | 顯示全部樓層

原帖由 DM17 於 2009-9-7 13:53 發表

尖碼之聲有facebook同網頁,
去其他forum開post只係其中一個宣傳方法,
italk只係其中一個forum,
如果去某HKG字頭forum搵下d文,
關於整件事既討論程度,該forum比italk仲要高
而且諷刺既係,呢班人入面大多人對巴士迷反 ...

媒體係指傳媒
你係咩野formum出文都係o的人都係得個講字
有幾多人回完文睇完文真係會出黎支持?
你可能講有人會咁做,不過數量多唔多?
網民一向係網上凝聚力好強,要露面就即刻少左成大半人...
而且網民圈子力量唔及傳媒,而家都係好間唔中先見報紙有報導
但回響明顯地唔夠大,難道衣方面你地可以否認?
你地大可以試下去十八區求其一個地方問下人
睇下有幾多人知咩野係「尖碼之聲」,有幾多人知有團體保衛緊尖碼
學你地話齋環保觸覺都有出聲,不過有幾多人知?
佢地只係知環保觸覺講公共交通車廂溫度,根本好少人知佢地都有參與保衛尖碼
由此證明市民對個行動認知不足,甚至唔知有咁既事發生
咁又點可以比到壓力政府?你叫鄭汝樺同你行一次又有咩野用呢?

p.s.重申我個人立場係支持你地既