hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何九巴巴士唔會大大隻標明車隊編號?
開啟左側

[問題] 為何九巴巴士唔會大大隻標明車隊編號?

teddybus 發表於 2009-9-7 14:37 | 顯示全部樓層

原帖由 海怡工貿 於 2009-9-7 14:31 發表
問題係香港已有3間專利巴士公司有大大隻標明車隊編號, 唯獨是九巴總係要別樹一格咁收埋個車隊編號, 我係想知點解九巴要咁"別樹一格".

九巴日常運作都唔係用車隊編號,你見年年都有車貼錯車隊編號都估到啦
咁點解一定要大大隻show 個車隊編號?
以前九巴都係四面貼晒車隊編號架,係後尾先將個車隊編號縮細擺落廠徽附近之嘛...
邊個話新城用緊個套九巴就一定要跟住用?
調返轉九巴車廂入面貼車牌,又唔見閣下要新城跟?
仲有,唔係得九巴 "別樹一格",起碼嶼巴都無大大隻show 車隊編號...

teddybus 發表於 2009-9-7 14:38 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-9-7 14:37 發表

咁車廂內有冇大大個車隊編號

無記錯車內不嬲得車牌,無車隊編號...
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-9-7 14:44 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2009-9-7 14:47 | 顯示全部樓層

原帖由 海怡工貿 於 2009-9-7 14:44 發表

但樓上講既係九巴未轉細LOGO既年代

我咪話一路都無擺車隊編號入車廂囉
由用大logo 以至轉細logo 都無
請問解答到你既疑難未?
HY671 發表於 2009-9-7 17:26 | 顯示全部樓層
其實用負面既諗法黎睇,會唔會有人唔想咁容易俾想投訴
既人認到架車?

無錯,有事就當然抄車牌,但有時可能車牌係一剎那間俾
其他野阻左,咁咪想抄都冇得抄?(唔係人人好似部份巴迷
咁,可以從架車既某些特徵黎指明架車係邊一架車)

車牌要跟法例,佢冇辦法唔整,再加一個少編號,車房既
工作人員睇到就得喇。車入邊整個車牌仔,咁乘客又可以
睇到...仲唔夠?
永遠懷念MJ
FA9671 發表於 2009-9-7 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2009-9-7 05:26 PM 發表
既人認到架車?

咁,可以從架車既某些特徵黎指明架車係邊一架車 ...
咁車牌可能被遮住,車隊編號咪一樣可能會被遮...
仲有九巴的order同掛牌都算係固定既..只要抄牌或者投訴既人去聯絡九巴,我諗只要講到時間,路線,地點同少少架車既特徵(如金巴...H字頭車牌等)
咁都好大可能可以搵返架車出黎

DEL

syp 發表於 2009-9-7 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 FA9671 於 2009/9/7 20:42 發表
仲有九巴的order同掛牌都算係固定既..只要抄牌或者投訴既人去聯絡九巴,我諗只要講到時間,路線,地點同少少架車既特徵(如金巴...H字頭車牌等)

只要講得出時間、路線、地點, 固唔固定掛牌都查得返邊架車, 巴士公司唔會冇呢啲記錄卦?

至少一般人眼見到嘅巴士上嘅八達通機, 都有記錄。
下一站係西營盤
kei_hk 發表於 2009-9-7 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 FA9671 於 2009-9-7 08:42 PM 發表
咁車牌可能被遮住,車隊編號咪一樣可能會被遮...
咁都好大可能可以搵返架車 ...

根本一講巴士路線﹐地點﹐時間及方向﹐已經可以在大部份情況下找出是那一部車﹐你的想法太陰謀論了。

gn3509 發表於 2009-9-7 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2009-9-7 17:26 發表
既人認到架車?

咁,可以從架車既某些特徵黎指明架車係邊一架車 ...

我試過有次比架九巴619飛站,我冇留意到佢車牌
淨係得時間同地點向TCU投訴
九巴都查到係咩車
今期流行:690是原罪
DIH 發表於 2009-9-7 21:45 | 顯示全部樓層

九巴內部係用車牌溝通的,我爸當年由亞比安到ASV都完全無提過其「二奶」的車隊編號,
反之我聽過城巴司機叫乘客認住車隊編號(因為該乘客同人講電話,要講自己搭緊乜線乜車)。

純粹係公司文化問題,唔係咩陰謀論嘅。

如此則問題變成「為什麼九巴要車隊編號」了......
那就應該係同人溝通用車牌,但發生事要處理時都要知道係咩車型,又或者純粹統計用。

九巴由丹拿A到平頂寶都係D;各種亞比安都係L;鴨同巨龍無關係,但都係用N字;
要注意九巴從來無為同款底盤不同車身配上不同車隊編號。
(謝下面板友指出有例外)