hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]大學畢業生身價勁跌
開啟左側

[新聞]大學畢業生身價勁跌

hkbw 發表於 2009-9-21 13:40 | 顯示全部樓層

原帖由 E60 於 2009-9-20 11:55 發表

讀得劍橋有一定成績的話應該未畢業已經有人請o左

2.1, 絕對算不上是差吧?

剛剛知道有個劍橋MPhil, 返左來做RA, $18000一個月..
我自己就將會讀Msc, 希望到時返來可以搵返咁上下啦..

不過香港將來轉學制之後, 應該會係有好多Bsc, 但就比較少Bsc (Hon),
雖然而家已經好多...

今年有大學請文員, 都好多人爭著去做...
殺雞焉用牛刀?!
GK9636 發表於 2009-9-24 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-9-15 14:13 發表
劍橋大學數學系畢業生: $12000 --- KPMG ACCOUNTING TRAINEE

accounting?

TRAINEE 12,000?
fresh grad?
做audit 定advisory先?

而家audit field 個境差到冇人有, big4 新fresh grad公價比例高位插水時差一截, 唔好講大學生, 周街都係考o西試的會計師(包括小弟), 仲要一大班人俾人兜左或者放無薪假

大學生唔值錢都已經唔係而家的事, 而家人人都要讀MBA呀等等咩銜頭都有去提高自己競爭力同議價力, 正於前文DIH兄話齋而家好多行的勞動力根本供過於求, 搞落去人多工賤的情況愈來愈普遍, 當到時大把人有MBA, CPA, CFA銜頭, 又係唔值錢

而家根本就係個就業結構出左問題, 前景呢? 都唔諗得咁多
GK9636@ATENVIRO
GK9636 發表於 2009-9-24 02:02 | 顯示全部樓層
原帖由 garyfirst 於 2009-9-15 22:06 發表

講真,big 4 響香港的 audit firm 黎講算係高人工喇!
其他 2nd tier / local 的 audit firm D fresh grad 都冇咁高人工
據聞今年 local U fresh grad 入某 D big 4 都係得 $99xx
仲未扣強制的 no-pay leave...... ...

2nd tier就一d d啦, 有幾間出名wok的人工會高過big 4
不過e 期 appraisal, 無論大行定中行, 有得升職的話, 一係濕碎咁多, 一係考o西試都唔俾q pay, 最慘係工作量有增無減, 食鐘食到傻

新一屆fresh grad聽聞老大公價開9.5k左右, 相信都會起左個唔多好的帶頭作用
S3BL100 發表於 2009-9-24 16:21 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-9-20 23:51 發表

CUBIO都有三個RAP......話就話在美國做過幾年,research我唔知,
但至少有其中一人,其presentation skills真是不敢恭維,我覺得佢似一個剛由大陸來香港的PhD。

簡單而言,這些RA係當真係打份工咁做,其心態同做文員冇分別。
而我聽聞外國,或香港其他大學的lab,professor可以隨時走人而由得班人自生自滅,
但中大BIO的風氣不是這樣,我都眼見至少兩位教授一做就做到退休,
有這麼一個穩定的環境,他們所領導的系統當然都係穩定壓倒一切。

RAP……算啦,我個dept竟然有六個,比起assistant/associate prof都要多,當中得一個香港人,中大PhD,
Princeton做左幾年postdoc,教書不過不失,好識得同學生打交道。其他果五個都係有陸人,當中有四個都
係大陸PhD,我無上過佢地堂,但係聽過其中幾個講seminar,英文同presentation skills都差到不得了。

之但係RAP人工比起大陸大部分地方full prof都要高,班人梗係好樂意做呢類升職前景唔多的工作。

近年香港學術界升職的確難左好多,唔知係咪又同$$$有關,我個dept,有人由RAP升到assistant prof果陣
已經年過四十(確實人工唔知喇,淨係知道個range),又有人PhD grad左十幾年都仲係做緊assistant prof,
似乎又係穩定壓倒一切。換轉係外國,一般assistant prof做六年通過review都可以升職,再過5-10年要變
full prof基本上無乜難度,係香港咁奇怪。咁搞法對香港學術界有咩影響,唔使多講。

但係班人黎香港做,其實根本就無乜incentive俾佢地跳糟,因為香港除左科大之外,間間U的人工都差唔多。
換轉係外國,唔同U之間的人工同funding,差異可以好大,PI帶住成班grad student同postdoc跳糟,將成間
lab搬走,唔係咩新鮮事(咁佢地又唔會咁衰,由得人自生自滅)。就例如我岩岩去完exchange果間U,本身
係一間相當唔錯的public school,不過州政府嚴重財困,搞到劃一減薪8%,令到薪金比巿價低25%,即刻就
有人走,當中我個field入面有個過檔去MIT,MIT果個dept的homepage當然大肆宣傳有關消息啦。
S3BL100 發表於 2009-9-24 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-9-21 13:40 發表

2.1, 絕對算不上是差吧?

GPA = 2.1/4.0?咁當然有問題啦,最起碼都要過3,我甚至覺得過3.3係基本要求。
ArnoldC 發表於 2009-9-24 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2009-9-24 16:22 發表

GPA = 2.1/4.0?咁當然有問題啦,最起碼都要過3,我甚至覺得過3.3係基本要求。

英國用GPA咩?

我諗佢2.1係指Second Class Honours, Upper Division。
garyfirst 發表於 2009-9-24 21:34 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

有同行的師兄 不過小弟仲考緊試 (後日 ),未 Q
據聞今年有間出名 wok 的大陸 firm 都唔係幾好 pay......
剛剛 merge 左的 2nd tier 仲要話炒人 + cut 人工 + no pay leave......
好彩小弟做 local,冇咁 wok ......
hkcoach.info
GK9636 發表於 2009-9-24 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 garyfirst 於 2009-9-24 21:34 發表
據聞今年有間出名 wok 的大陸 firm 都唔係幾好 pay......
剛剛 merge 左的 2nd tier 仲要話炒人 + cut 人工 + no pay leave......
好彩小弟做 local,冇 ...

我做果間WOK爆 2nd tier就快合併, 到時唔知會唔會步G記同B記後塵, 唉
garyfirst 發表於 2009-9-24 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2009-9-24 21:49 發表

我做果間WOK爆 2nd tier就快合併, 到時唔知會唔會步G記同B記後塵, 唉

兩間姓陳的 firm??
之前聽過話唔係好 wok ga......
hkcoach.info
ksmbh 發表於 2009-9-24 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 garyfirst 於 2009-9-24 21:34 發表
好彩小弟做 local,冇 ...

好似好多間都炒人咁wor....
咁既時勢做住local先好