hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 認真你就輸了(新城篇)
開啟左側

認真你就輸了(新城篇)

樓主| FBI2 發表於 2009-9-20 15:09 | 顯示全部樓層

原帖由 city_alexander 於 2009-9-20 14:09 發表

可能屯門d區議員order新巴+城巴做52R呢

城仔應該食住上,既然佢做到52R,第日A73摺唔到,咪俾城記做囉...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
fw1321 發表於 2009-9-20 15:20 | 顯示全部樓層
過份高估人數已經唔係第一次, 兩年前 2007 年 6 月 30 日荃灣海傍賀回歸十周年
果次運輸署估 30-40 萬人, 要求西鐵大量開荃灣西特車, 結果得 1-2 萬人去, 最終好似
一部車都冇加到...

今次初頭運輸署一樣係估有 30-40 萬人, 仲話絕大部分人都會搭巴士, 唔會楂車、
搭的士, 於是淨係 K51 都要應付到一小時七千人次。結果唔認真極, 都要畀為數
不少既車交代。

有人講得岩, 如果要政府包底, 賺左照畀返佢, 佢都唔夠膽估咁多人。
EE9255 發表於 2009-9-20 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 city_alexander 於 2009-9-20 13:46 發表

其實城新今次雖然蝕咗
但為未來特別班次派下定心丸
令市民覺得呢間公司做好準備應付突然其來既人潮

好似930A
第一日有成批人搭930A
但得一班車兼爆埋
唔通叫班客搭930咩...

雖然52R話派六班車
但萬一有勁多人 ...
無人話係針對新城, 我無只係 52R 出現車龍喎? 252R,262R 一樣有車龍喎

咪講左呢 D 係當局嚴重估錯左乘客數量,
引致巴士公司需要大費資源去做呢 D 線囉,
派得多車係當局責任, 幾時到巴士公司去攞彩呀 ?

係當局叫巴士公司準備咁多車,
但係當 D 巴士擺晒響度無人搭就叫 "巴士公司形象良好" 呀?
DIH 發表於 2009-9-20 15:39 | 顯示全部樓層

1. 遠
2. 遲通知
3. 本身就係冇乜吸引力, 十一又有煙花睇

唔知政府方面係照過往經驗推算人數,定係有人已經畀出一個預定人數喇。

OT:今日睇報紙話,活動前派了10萬張票(OK! 我當運輸署出指示時未知情況慘淡),
警方散場後公布有約4萬人,新華社亦引述話有4.3萬,
但深夜再通知報館話有10萬人,發生咩事,大家應該好清楚。
KP3805 發表於 2009-9-20 17:07 | 顯示全部樓層
俾心機這些線,
不如搞好港島線先
cktse 發表於 2009-9-20 20:18 | 顯示全部樓層
其實呢次可以spare幾十部車出黎
會唔會俾有心人一個cut巴士quota既藉口?
媽屐停
Greenones 發表於 2009-9-20 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-9-20 15:39 發表
1. 遠
2. 遲通知
3. 本身就係冇乜吸引力, 十一又有煙花睇

唔知政府方面係照過往經驗推算人數,定係有人已經畀出一個預定人數喇。

OT:今日睇報紙話,活動前派了10萬張票(OK! 我當運輸署出指示時未知情況慘淡),
警方散場後 ...

咦你咁講都有道理 wor

可能 TD 一早知道「咁既煙火邊有人睇吖,個個都愛國咁到要山長水遠入去睇煙火咩」,不過為左俾面主辦機構,所以都照樣叫巴士公司派可以載走十萬人既車
i-Lens 發表於 2009-9-20 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Greenones 於 2009-9-20 22:49 發表

咦你咁講都有道理 wor

可能 TD 一早知道「咁既煙火邊有人睇吖,個個都愛國咁到要山長水遠入去睇煙火咩」,不過為左俾面主辦機構,所以都照樣叫巴士公司派可以載走十萬人既車 ...

其實今次煙火本來就一d都唔吸引....
遲唔遲通知我唔知(其實我唔覺得太遲)...
但...只係煙火,唔係煙花...即係細囈野....
屯門....對於其他地方黎講係好遠....即係只會有區內人去睇....頂多預埋元朗天水圍同荃灣...

一開始話會有10萬,我都已經R頭...真係有10萬人去?...5萬我都懷疑會唔會有...
仲要睇新聞見佢封勁多路,我直情懷疑諗封路果個究竟個腦諗乜野...因為我個人估計人數應該只有2萬左右...
最後警察話有4萬...我到依家仍然認為根本冇呢個數字...

再睇呢度各位既相,過百架巴士standby.....原來又真係個個陪運輸署癲....

所以唯一既解釋,就係其實運輸署同幾間巴士公司俾面贊助...同贊助一齊癲下...
on11358 發表於 2009-9-21 01:53 | 顯示全部樓層
星期二又黎(無車日),唔知巴士公司今次又會唔會同運輸署玩認真
nwfb1601 發表於 2009-9-21 17:04 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-9-21 01:53 發表

星期二又黎(無車日),唔知巴士公司今次又會唔會同運輸署玩認真

0個日有幾多人真係唔渣私家車都係一個問題。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116