hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實215X、13X及224X路線可否取消曲街站呢? ...
開啟左側

[問題] 其實215X、13X及224X路線可否取消曲街站呢?

cong 發表於 2009-9-24 22:32 | 顯示全部樓層

EF107 發表於 2009-9-24 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-9-24 02:25 發表

同埋如果加士居道天橋塞番轉頭,
由曲街行去POLY都係一個唔錯既選擇
尤其係去Y同W座既人
就算唔塞車都快過响真正既poly站落車

今日先咁行完

我覺得朝早塞曲街都冇咁勁
暫時今個月返學都冇咩大塞車

相反黃昏真係塞到爆,但黃昏真係有幾多人係曲街落就冇得而知啦

我覺得最塞係三線合兩線
紅隧出口果個位
快線長期都有車排隊上天橋
而慢線經常有人撞車 =="
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
93A_S3_6:30am 發表於 2009-9-24 22:52 | 顯示全部樓層
我反而大力要求98D,296D早繁設停紅磡曲街特別車,

拜託九巴為將軍澳->紅磡,何文田的誇區學生著想下
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
~誰@359~ 發表於 2009-9-24 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2009-9-24 22:23 發表

太前驚蕪湖街轉出黎既車收唔切 (唔可以假設架架車都知果度有個站)

所以我篇文係同時強調左果個位經常性有車龍
咁樣既話,只不過將個站由車龍中間搬左去龍尾,問題唔大
如果真係咁淆底既,咪只限早繁先搬前個站囉,果陣蕪湖街d車都唔洗旨意唔洗塞轉出泥
再唔掂既,一於串咀少少,個站再前d,巴士一埋站就突個車尾擋住蕪湖街慢線
咁就一定冇問題…
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2009-9-24 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 2009-9-24 22:35 發表

今日先咁行完

我覺得朝早塞曲街都冇咁勁
暫時今個月返學都冇咩大塞車

相反黃昏真係塞到爆,但黃昏真係有幾多人係曲街落就冇得而知啦

我覺得最塞係三線合兩線
紅隧出口果個位
快線長期都有車排隊上天橋
而 ...

慘得過我返親都係ABCDEFGHJ Core…咁行法冇咩著數

我好有興趣知道所謂既大塞車係塞成點…
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2009-9-24 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-9-24 22:52 發表
我反而大力要求98D,296D早繁設停紅磡曲街特別車,

拜託九巴為將軍澳->紅磡,何文田的誇區學生著想下

曲街行上何文田都好痛苦下喎,乖乖地坐297 / 轉乘17吧啦
字大只顯得人自大
93A_S3_6:30am 發表於 2009-9-24 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2009-9-24 22:57 發表

曲街行上何文田都好痛苦下喎,乖乖地坐297 / 轉乘17吧啦

吓,我有成班fd日日咁行bor,
可惜98D飛站令我join吾到佢地,

轉乘17係ok....但講真17 d服務真係....
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
teddybus 發表於 2009-9-24 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-9-24 23:00 發表

吓,我有成班fd日日咁行bor,
可惜98D飛站令我join吾到佢地,

轉乘17係ok....但講真17 d服務真係....

depands on 邊頭啦
聖三一迦密個邊仲可以
丘佐榮華英以至旅港就真係免喇
個條斜路行上斜都唔少野....

反而98D 非繁加停曲街,個人認為都算可行...

ATR109 發表於 2009-9-24 23:41 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

塞車試過幾次
漆咸道北全塞,塞淨入紅隧果條路,塞到去BMW果度
試過三次塞到去九展,因為撞車
同埋落雨天都會好塞
所以依家朝早返poly都係港鐵好d
gn3509 發表於 2009-9-25 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2009-9-24 22:32 發表

為左佢地開兩個字搞到其他客慢兩個字以上, 咁其實最公平係睇下邊批客多 d 囉

好多線都有因為小眾而延長行車時間既情況
如果一句公平就要拉直晒條線,個結果都幾恐怖

最尾都係果句,
搞掂11X班次同廣田冇車去紅磡呢個問題先好講CUT站

今期流行:690是原罪