hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家對S3BL有何睇法??
開啟左側

[問題] 大家對S3BL有何睇法??

ATR83 發表於 2009-9-26 11:20 | 顯示全部樓層

在眾多九巴熱狗中,個人認為S3BL係最"靚仔",性能唔計ME係"最勁"的
呢個觀點係套用在所有同型號巴士上,無話邊批好邊批唔好咁
知足‧就能活得幸福
AD18 發表於 2009-9-26 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Alx3000 於 2009-9-26 10:39 發表

題外話
HT1176 掛70 果陣表現真係好好
同同期掛70堆康偈蘭不相伯仲

唔知架車而家仲係咪咁好力呢

呢架車上映月台既表現真係有番咁上下
跑埔公既表現又零零舍舍比 72 果堆好好多  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GK2671 發表於 2009-9-26 15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-9-26 14:49 發表

呢架車上映月台既表現真係有番咁上下
跑埔公既表現又零零舍舍比 72 果堆好好多  
印象最深刻就係佢起步果陣係"標"住咁去,
而且上松濤閣條斜時, 速度只係慢過紅色小巴些少

整體表現上, HT1176 可以話係勁過現時大部份老虎蘭/老虎豪
93A_S3_6:30am 發表於 2009-9-26 21:01 | 顯示全部樓層

S3BL....就分吉蘭,坦克,老虎蘭講,

自己將軍澳/K廠人,以前係好少坐到老虎蘭,
而吉蘭就通街都係,坦克就普普通通,唔似老虎蘭咁小又無吉蘭咁多,

吉蘭,
比我感覺把聲真係好聽,行市區流水線係好match,
雖吉蘭性能唔太強,但都勝任有餘,
另外,吉蘭都好早退曬,果時小弟都未咁中意熱狗,
所以對吉蘭總像有些憾遺感覺,也代表自己在士瓜灣的兩年生活,
最愛5/5A的DZ483,EA4329,EC1106,

坦克,
先要講自己細過真係唔識分坦克同吉蘭,
識分初期,都覺得佢地咪差唔多,
真正認識坦克,來自2007年才調入93A的FA8930,FA9279,
果時搬返入將軍澳,兼開始日日坐坦克返放學,
在寶琳路上的坦克,一個字...捧!
果兩年坐FA8930,FA9279,在寶琳路上真係可以成日過好多車,
DmATR,AVBE,TD,D10A等等,真係全部非坦克對手!
自己好懷念07~08兩年坦克在寶琳路在93A的日子,
另坦克亦是第一款我因為佢地退而去追佢地ge車,雖係考CE前,但都盡量抽時間,
FB4822,FB8886,FB9469,FB8955,通通都好深刻....
而坦克也可算是令自己中意左熱狗ge功臣,也是九巴熱狗中最愛,
最愛93A/98A的FA9279,FA8930,EU5295,EU6267,

.....(待贖)

獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2009-9-26 21:21 | 顯示全部樓層
老虎蘭, 如上文所説,K廠一向小老虎蘭,
以前都係入沙田坐85/85A/85B先至會有老虎坐,
我到而家都覺ge,老虎蘭好似無乜熱狗feel,
黑窗,沒有了木紋的車窗,也和以往的不同,
而換左ZF波箱後把聲都無坦克咁正,
喜歡老虎蘭始於08年尾換入FV6212,
果時EU9417同FA8930走左,93A開始變得好亂,
變左我日日返學都坐FV6212,唔會輪字軌,到而家都係,
以前覺得老虎總比坦克差d,後來FV6212好似越踩越勁咁,
而家好多人話FV6212係全將軍澳真爽的熱狗,
點都好,由08年9月到今日09年9月,大大話話都日日坐FV6212坐左一年,
點都越黎越中意ge,可惜而家全將廠都係得一部老虎蘭,
最愛93A的FV6212,仲有由掛16到5仔都中意的GB2444,

而最後,
全體S3BL比我感覺係九巴最好ge熱狗,
樣靚,窗夠大,聲正,
唔會好似S3N/S3M咁有2條柱咁壓迫,
唔會好似S3N咁chok,
又唔會好似S3M咁嘈,

而家逢見到老虎蘭/老虎豪都有莫命其妙要搭ge衝動,
相反S3N就唔會有
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
TankKingEH9697 發表於 2009-9-27 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Volgren474 於 2009-9-26 07:20 發表
路過插咀...
點解各款S3BL都有人提及討論 偏偏係無康水蘭呢
好有興趣聽下各位師兄對呢五部車既評價

小弟年資尚淺
唯一接觸過既係得12A掛牌S3BL103
雖然機械配搭同坦克如出一轍 不過呢部車比我既快感 坦克係比唔 ...
呢批車好少坐到 不過印象中加速無坦克咁實淨 就好似有推背既吉蘭咁
另外 當年見過揸開3N既司機 拎左架DM4938 一落車就爆晒粗 話重軚
坦克王EH 9697
 樓主| EH9097 發表於 2009-9-28 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2009-9-27 01:30 發表
呢批車好少坐到 不過印象中加速無坦克咁實淨 就好似有推背既吉蘭咁
另外 當年見過揸開3N既司機 拎左架DM4938 一落車就爆晒粗 話重軚

康水蘭既極速係咪比坦克蘭快??
ED3720Tang 發表於 2009-9-29 01:39 | 顯示全部樓層
其實見我老爸駕老虎時, 已經係油門底裝了一個硬膠, 作用係唔比司機踩底, 以致鎖上KICK DOWN 呢個FUNTION....再加上當時黑盒, 老虎上斜已大不如前.......因為油門踩不深.....

以前小弟坐新落地老虎, 未上長命斜, 已踩KICK DOWN 再鎖波,全分程可以75 公里上哂...之後再以平均85 至95 公里行足全程........感...覺係點....相信大家都估到.....

ME 以前未鎖車加細尾牙. .都可以去到100........
HW8373 發表於 2009-9-29 02:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ED3720Tang 於 2009-9-29 01:39 發表
其實見我老爸駕老虎時, 已經係油門底裝了一個硬膠, 作用係唔比司機踩底, 以致鎖上KICK DOWN 呢個FUNTION....再加上當時黑盒, 老虎上斜已大不如前.......因為油門踩不深.....

以前小弟坐新落地老虎, 未上長命斜, 已 ...

唔怪得知近年搭老虎鎖波行
上斜 3 波上到 50
或平路 4 波上到接近 70時
都好似唔願再去

另幾年前呢度有版友提及過
細尾牙 ME 鎖著 2波已有 80
3 波上到三位數字實在唔奇
EV2021 發表於 2009-9-29 20:54 | 顯示全部樓層

除了性能,我想講下車身。
個人覺得S3BL的車身設計相當好,
外形長青,完全唔似80年代設計的巴士。
車窗深而闊,上層視野一流。

但是她的車身一到大雨天時就經不起考驗了…
車窗及膠邊漏水的情況都幾得人驚。