hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 總結及展望曾蔭權過去及未來一年的施政 ...
開啟左側

總結及展望曾蔭權過去及未來一年的施政

頭文字TRIDENT 發表於 2009-10-13 20:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2009-10-13 13:50 發表

呢代人前途真係好極有限

被有黑道/有紅色背景人士幕後操控的世界,
還會有希望嗎?
尤其係個位涉及交通事業的潮洲大阿哥
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
S3BL100 發表於 2009-10-13 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2009-10-13 14:52 發表

河灣西板友話俾心機讀書走
讀得書又如何? 呢個世界只
係講錢. 再講, 去得邊? 呢個
世界已經唔係以前既世界,
西方世界唔係樂土. 呢刻最好
係黎場大災難死甘d 人, 呢個
世界先有得救.

西方世界當然唔係樂土,但係我好奇想知道,你講呢番說話,自己其實有冇去過西方國家生活過?

讀到書當然唔代表一切,但係讀到書,發展機會當然比人多,唔一定注定要將自己局限晌香港的既定框框入面,特別係如果閣下係外地名牌大學畢業。
(呢樣野,我可以講多成千字elaborate,但係唔花時間講喇)
OT:我而家都報緊出面的graduate programs,而家忙緊寫十幾篇personal statements,希望3月份有好消息,之後就去可以有大把機會去外面找尋機會,甚至一走了之…… 不過都係走到先算,唔好發夢
S3BL100 發表於 2009-10-13 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-10-13 18:31 發表

在此又帶出我一點感想,近年經常有論調話香港新一代懶,
香港人已經冇咗以前的拼搏精神,
我諗,2003年發生的事或多或少有點影響,
至少我,一定係將健康同快樂放第一位。 ...

咁果種拚搏又唔係真係好事,我亦唔希望「拚搏」一定同「健康」和「快樂」對立(雖然現實上很難做到)。

不過,而家的學生一代(我都係學生,所以都有少少自己話自己),又真係不敢恭維,
讀書求學motivation欠奉,期望老師/教授spoonfeed,上堂無叫過要讀的就唔去讀,無教過
的就唔使識,得過且過,又真係太過份。

我今年晌美國住左七個半月,美國雖然係發達國家,但係我從來無見過以上情況(雖然果面的果種拚搏,有時候
又的確令人喘不過氣)。不過,可能我去果間institution係outlier,不代表整體情況。
dbat98D 發表於 2009-10-14 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2009-10-13 20:17 發表

西方世界當然唔係樂土,但係我好奇想知道,你講呢番說話,自己其實有冇去過西方國家生活過?

讀到書當然唔代表一切,但係讀到書,發展機會當然比人多,唔一定注定要將自己局限晌香港的既定框框入面,特別係如果閣下係外地名牌大學 ...

我諗我晌外國留嘅腳毛, 一定比你多...
如果你要標榜名牌大學, 我無野同你講, 因為我敢講只會令你做
人更狹窄, 只會令到你個人自負同好多人都有夾.....就算俾你做阿head, 你亦
唔會係一個好阿head
如果你真係晌外國生活, 你會發現有幾多大學生仲晌downtown流浪緊
亦有好多工, 唔係有學歷, 甚至名牌學歷先做到. 正如我先前所講, 就算
你有學歷俾你做上司, 你無經驗亦只會累事, 所以我會認同經驗多過
名牌學歷, 仲有一點係修養, 唔需要成日拋書包自己點叻, 話自己見識
乜見識物, 甘樣只會俾人白眼....有麝自然香...四隻字"人生經驗"

--完--
 樓主| S3N280_FX8032 發表於 2009-10-14 21:42 | 顯示全部樓層
2009至2010年度行政長官施政報告重點:
主題『羣策創新天』
未來10年香港將更快、更全面與珠三角融合經濟、文化、社會層面進入新時代。港人無須為新的競爭格局而焦慮,只要準備充足,發揮香港人的開拓精神,群策群力,定能創出新天地。

六項優勢產業:
將過千幢舊工業大廈重建或改裝
(01)教育產業:於何文田及黃竹坑預留土地開辦自資學位課程。
(02)醫療產業:(1)於黃竹坑、將軍澳、大埔及大嶼山預留土地發展私家醫院。(2)發展中醫中藥。
(03)檢測和認證產業:為行業制訂三年發展藍圖。
(04)環保產業:擴大環保採購清單,積極在採購程序中推動環保採購政策。
(05)創新科技產業:撥款二億元推出『投資研發現金回贈計劃』,鼓勵企業投資科研。
(06)文化及創意產業:通過《內地與香港關於建立更緊密經貿關係的安排》助本地文化及創意產業拓展內地市場。

傳統支柱產業:
金融業:發展匯聚國內外資金及人才的國際融資、資產管理和離岸人民幣業務中心。
旅遊業:全速興建啟德郵輪碼頭,吸引郵輪公司調派郵輪以香港為母港。
貿易及物流業:在葵青區推出數幅長期用地,促進香港物流及貿易轉向高價值貨物及服務發展。
專業服務:通過《內地與香港關於建立更緊密經貿關係的安排》,促進香港專業服務進入內地市場。

保育中環:
將中環街市全面保育和活化為『城市綠洲』。
將美利大廈改裝成酒店用途。
中區政府合署中座和東座保留,西座重建作商業用途。
降低中環碼頭用地發展密度,為市民提供臨海公共空間。

推廣電動車輛:
推出電動車輛租賃計劃,推廣使用電動車。

自然保育:
香港地質公園成為國家級地質公園。

防疫投疫:
為高危組別人士注射人類豬流感疫苗。

投毒政策:
在香港引人頭髮驗毒,與內地公安部門合作協力打擊跨境吸毒及販毒。

支援求職人士:
更靈活提供職位空缺資料予求職人士,成立零售業招聘中心。

政制諮詢:
在十一月就2010年選舉安排諮詢公眾。

歡迎各位版友討論或跟進2009至2010年度行政長官施政報告

喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
orange 發表於 2009-10-15 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N280_FX8032 於 2009-10-14 21:42 發表
2009至2010年度行政長官施政報告重點:
主題『羣策創新天』
...
歡迎各位版友討論或跟進2009至2010年度行政長官施政報告

樓主,其實上policyaddress.gov.hk已經睇晒,唔使再回帶

成個報告,只得一個字形容:悶,仲要充大頭鬼,呢頭話兩電
送$100慳電膽,但轉頭話要平均加$24電費,真係...

至於特曾擒日捉人字蚤,結果今日就話只係開下玩笑,更加
係無事搵事做,所以成份報告,連悶字都不配,應該用個"叉"
字形容--打交叉,全不收貨
益童學校,全民教育
E60 發表於 2009-10-15 23:45 | 顯示全部樓層

香港搞文化產業?哂氣啦,大陸人神早已被台灣人沖昏頭腦,香港的文化產業做多一百年都唔會追到台灣,呢個政府仲好意思話透過貿易安排推動文化產業..... 真係知唔知個醜字點寫呀?

香港仲可以大力發展的產業相信只有"檢測和認證產業"

係"醫療產業"方面,點解仲唔考慮係天水圍起公立醫院?

創新科技方面只比兩億,*#@%,兩億做得d咩呀?一陣開個XX局/會,內部升幾條友上去做官,個兩億都洗哂啦,兩億比得邊個做投資呀?

AVD1 發表於 2009-10-16 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2009-10-15 20:43 發表

樓主,其實上policyaddress.gov.hk已經睇晒,唔使再回帶

成個報告,只得一個字形容:悶,仲要充大頭鬼,呢頭話兩電
送$100慳電膽,但轉頭話要平均加$24電費,真係...

至於特曾擒日捉人字蚤,結果今日就話只係開下玩笑,更加 ...

講真, 如果睇返佢所講 o既
佢有講 "好似" 二字

嚴格黎講佢自己根本就唔肯定   

另外, 慳電膽個度
Yahoo! 新聞頭條已經有講
http://hk.news.yahoo.com/article/091015/4/epjk.html

今次真係... 我都唔識講
雖然我覺得唔關事 (我諗 bow tie 做左咁多年, 冇理由而家 E 個時候先玩埋 D 咁 o既 野), 但我認為都應該事先應該要申報先 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kychung 發表於 2009-10-16 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-10-16 10:32 發表
今次真係... 我都唔識講
雖然我覺得唔關事 (我諗 bow tie 做左咁多年, 冇理由而家 E 個時候先玩埋 D 咁 o既 野), 但我認為都應該事先應該要申報先 ~

我就覺得
佢唔會唔小心到會整個咁大ge氹俾自己踩
而且話係巧合都真係巧合得太過份
學你話齋
第一日食呢行飯咩
我ge睇法係佢對潛在ge後果根本未驚過
大不了咪係時候令D副局長或者政治助理發揮佢地ge真正效用囉
如果可以益下自己人之餘又可以伺奉下幕後老細
何樂而不為
南粵急行 rail.kychung.com
JT4686 發表於 2009-10-17 00:25 | 顯示全部樓層

八個字形容
官商勾結 討好中共

香港,似乎下一代愈來愈無希望