hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 總結及展望曾蔭權過去及未來一年的施政 ...
開啟左側

總結及展望曾蔭權過去及未來一年的施政

238X 發表於 2009-10-19 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 bigfish_hk2 於 19/10/2009 11:07 發表
而家最講唔通就係
買電燈膽優惠券o的錢唔係政府出
而係以一個准許加電費o既交易條件叫電燈公司支付住戶換燈膽費用

根本屋企有慳電膽o既住戶以及商業用戶都用唔到呢o的買電燈膽優惠券
但係就要一齊交多o的電費 ...

但街外 D 指控似乎都係話當奴同親家利益輸送,
如果係咁佢地就完全係離題討伐.
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kychung 發表於 2009-10-19 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-10-18 05:46 發表
邱局長提交議案,點知你姻親有無生意做緊。

我個人唔太相信呢件事係局長出ge主意
由局長果個位黎唸
送慳電膽一事似乎缺乏動機
南粵急行 rail.kychung.com
leslie 發表於 2009-10-19 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2009-10-19 01:32 發表
如果甘樣叫利益輸送
從政嘅人應該要斷六親
要告, 董建華已經要告,
佢做特首, 東方航運賺唔少啦
再告, 平時有甘多政治失誤, 有甘多官司打
班律師議員真係唔收錢打官司?
再講依家係咪淨係得曾蔭權個櫬家做晒成個
燈 ...

又真係WOH, 董生做家族生意時就蝕本...佢一唔做家族生意去左做特首就扶助物流業, 家族生意有錢賺, 不過香港人就苦了...

依家佢去左做政協...中國真係小心D啦... 佢攪邊樣死邊樣...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
238X 發表於 2009-10-20 10:59 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

政協唔係神枱位,乜都無得做既咩?
SKY 發表於 2009-10-20 18:50 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

今次好唔好或是否現實所需就言之過早?但係我們的特區政府過去多行不義之政及無能有錢高官盡出就知 ,點解?1.單看所為$6000派糖過次呀!就知通啦! 班宦官個心都唔係响D有需要嘅市民身上 全心係利用全港真正生活有困難市民名義 比錢D銀行補倉,張D錢入強積金,等於2009年我知你有事無飯開,唔使慌!有我吔班無能宦官派糖幫你,不過你要等到60歲後你先好去銀行取錢買飯食 !但係我吔而家無飯食,點算呀?玩咩!:@ 2.以往我就知班有錢宦官愛乜嘢?就減乜嘢費!如果你喜歡飲紅酒?有品味!就益你哋啦:@ 明白末!3.就係為咗我哋班不肖子,而勞力大半生先有今時今日香港嘅徫大(當然係擁有HK永久居民身份)長者 我哋嘅(特殊)政府同班特殊智囊宦官團!想盡幾多特殊政策:@ 玩弄及減底班長者尊嚴就知啦:@ 好在重有社民連三名立法會議員黃毓民、陳偉業及梁國雄,幫D基層及有需要市民出聲,如果無在?大家知啦!今次施政報告????
leslie 發表於 2009-10-20 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-10-20 10:59 發表
政協唔係神枱位,乜都無得做既咩?

政協係國家領導人級...(當然,阿董有呢個位坐,其實是擺上神枱,有體面地下台... )
L. Chan - 我們堅持才有希望!
238X 發表於 2009-10-20 21:26 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

我可以同你講,梁、陶等人仲有多少道理,
某位陳姓人士恐怕只係抽水搞亂檔之徒。

社民連都唔一定係全部好人。
S3BL100 發表於 2009-10-20 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-10-20 21:26 發表
某位陳姓人士恐怕只係抽水搞亂檔之徒。

老實講,今次慳電膽事件,我對呢位陳姓人士的表現相當失望。
SKY 發表於 2009-10-20 21:53 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

我只講佢地很出聲,唔係話佢地全部好人,如果(特殊)政府做嘢略為有仁性話,得到港民認同?你講果班人,會唔會入到垃圾會呀!連 垃圾會停車場都入唔到啦!最重要係特殊政府過去及現在係點(特殊) 明唔明呀!朋友!
Snoopy@FB8617 發表於 2009-10-20 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-10-18 22:02 發表
離題一問... 之前環保團體又話慳電耐用膽環保, 仲建議好似歐盟咁立法禁止用鎢絲燈泡, 但而家D環保團體又話慳電膽有水銀含毒素唔環保... 咁其實係咪鎢絲燈比較好?

講番曾XX, 佢仲有兩年玩完, 臨尾撈番筆一D都唔出奇, ...

但好似同一時間果間公司都有做鎢絲燈既生意
咁到時反而會唔會實際既得益會唔會真係咁多呢....?