hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新一輪港鐵站站賞積分計劃~
開啟左側

新一輪港鐵站站賞積分計劃~

JN6854 發表於 2009-10-18 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 48x 於 2009-10-18 23:00 發表
JN6854 兄是指雙倍積分優惠...

看來儲 1400 分的最快方法就是乘 7 程機場快線香港往機場/機場往香港...
( 同時剛好也能以「多乘賞」計劃 7 分換機場快線單程票一張... )
( 最糟的是我仍是學生, 儲分慢半 ...

我引0既文章都係講緊「雙倍積分」呢樣0野
一路都唔係講換番0黎張車票

話就話 7程車 但有可能已經搭0左 14程 (即日來回)
學生搭機鐵一樣收正價 所以無分別
不過搭機鐵0既一般香港人多數都幫襯旅行社買車票 (因為平過0係車站買)

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
 樓主| SSBT 發表於 2009-10-19 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-10-18 23:07 發表

唔講都無留意雙倍分唔包羅湖

不過﹐水客一天來回幾次﹐成功取到車票都不難的。

1400 分的機場車票﹐根本唔預一般人取的。不少人都知﹐最常出入機場的人﹐係唔會坐機鐵的﹐即使坐都係用特別的員工月票的。
真係坐 ...

合理丫 ..
落馬洲雙倍積分都係想引人去落馬洲 ..
但係落馬洲站整左咁多優惠,
依然咁少人去 ..
=0=
ATR101 發表於 2009-10-19 01:50 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2009-10-16 00:13 發表
第一時間想起, 屯門紅磡全月通的各位持有人 (包括我), 一分也得不到 ......

我都係....睇o黎呢幾個月要買返屯南月通喇
@ HZ6751 @
kei_hk 發表於 2009-10-19 10:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR101 於 2009-10-19 01:50 AM 發表

我都係....睇o黎呢幾個月要買返屯南月通喇

都係一句﹐自己計數﹐如果可以入分的話﹐470分可換一張單程票﹐老主顧只有370分。

究竟﹐用平的月票慳$70﹐但要支付多額外車費﹐有一張車票送﹐再加儲分換車票﹐最終一個月駛費是多少?  再同$470比較最終要付多少錢才決定啦。

以免因少失大。

nwfb1601 發表於 2009-10-19 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 682愛好者 於 2009-10-18 22:26 發表

唉...... 有點欲哭無淚的感覺
要知道一名學生乘客要多努力才能儲到380多分......

所以今次我都係隨緣啦......換到就換,換
唔到就算。

因為我雖然唔0係學生,不過講真,我一
年之內搭地鐵0既次數,真係十隻手指都
數得哂;平時出街,我都0係幫襯城記多
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
JN6854 發表於 2009-10-19 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2009-10-19 00:32 發表
合理丫 ..
落馬洲雙倍積分都係想引人去落馬洲 ..
但係落馬洲站整左咁多優惠,
依然咁少人去 ..

主要原因係落馬洲/福田搶唔走去開羅湖工作/消閒0既人

(就算我公司春茗番廠都係上羅湖轉廠車...)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
qkps2 發表於 2009-10-20 14:44 | 顯示全部樓層

乜張飛好正架咩!!?? 要計晒數先撘車輛!??
有咪有囉冇咪算啦
teddybus 發表於 2009-10-20 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 682愛好者 於 2009-10-18 22:26 發表
唉...... 有點欲哭無淚的感覺
要知道一名學生乘客要多努力才能儲到380多分......

如果係跨區既會易d
我計過自己個case
我本身住紅磡
11月中到12月尾會過銅鑼灣實習
係106同115都要行得好遠既情況下
我會接近日日港鐵來回
每日就$4.7 x 2 = $9.4
當一共要返30日 (約數,減左d 假期,活動日等等)
單單呢幾個禮拜已經有282分

而呢段時間前後我仲要返係大埔既學校
係大學出閘
當每個禮拜返3日
每日來回要$2.9 x 3 =$5.8
返呢15日就$87
呢度又有多87分

淨係呢兩個位都369分
再加埋day off,假期出下街咁
400分應該ok 既
但1000分就真係無咩可能...

ps:我上期個兩三百分都咁就無左...
teddybus 發表於 2009-10-20 14:51 | 顯示全部樓層
原帖由 qkps2 於 2009-10-20 14:44 發表
乜張飛好正架咩!!?? 要計晒數先撘車輛!??
有咪有囉冇咪算啦

如果之前儲開既,想儲齊一套唔出奇既...
不過我上期個東仔換唔到
今期元妹妹又要成1000分
我都同你一樣,有就有,無就算...
PoohPoohJoe 發表於 2009-10-20 16:35 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2009-10-20 14:51 發表

如果之前儲開既,想儲齊一套唔出奇既...
不過我上期個東仔換唔到
今期元妹妹又要成1000分
我都同你一樣,有就有,無就算...

對~我就是想儲齊一套~
所以係可能既範圍內我係會搭一排MTR儲分(因為我平時都行20-25分鐘返學,只不過行同坐車時間冇分別,所以我行~)
不過都係換400分個張PO仔
而家張元妹要1000分,所以我而家搵緊四方好友,睇下邊個有機過1000就同佢"傾下計"~
當然唔會冇必要浪費金錢坐冇價值既車程~