hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 反駁新聞:內地高鐵站多建市郊
開啟左側

反駁新聞:內地高鐵站多建市郊

Kaix 發表於 2009-10-18 11:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ME32 於 2009-10-18 08:49 發表
住宅區變返住宅區有咩野問題?
香港地少人多,住宅用地究竟可唔可以support居住人口需要?
將香港核心地區改做辦公室用地,同時代表有更多人需要由新界出黎返工
時間同金錢上根本唔化算,亦唔見得對香港有咩野好處
反而分散辦公室地域帶來方便
現時有不少辦公室早已搬往新界南,主因是核心區域租金太高
沙田、荃灣近年都有不少新的辦公室建立
如果再於核心地區建新辦公樓,可能最終令辦公室空置率提高
對舊住戶與地區發展不見得有甚麼好處

如果分散辦公室真係可以帶來方便,
咁世界上就唔應該有CBD呢樣野喇

辦公室分散,有人近左亦有人遠左,
現時有部分港島人要新界返工,
佢地咪遠左囉,平均車程時間根本冇變,
如果認為沙田office主要係新界東人返,咁就太天真了

住新界出市區返工時間係咪真係長左咁多?? 車費係咪貴到不可接受??
純住宅區嘅用意就係提升生活質素,
生活質素遠遠比車程車費重要,
可以大大減低社會醫療開支,
唔通大陸個d住公司/工廠就叫好??
咁倫敦、紐約人應該好慘,東京就更加係地獄

我諗全世界富裕大城市只有香港人係咁怪,
鍾意迫係污煙障氣嘅市區,住天水圍就叫折墜

辦公室分散亦不利集體運輸交通發展,
平均車程時間冇變,但就多左人用載客量低嘅交通工具,
增加溫室氣體排放

城市化及鐵路普及化前,係商住工混合;
城市化及鐵路普及化後,傾向商住工分區,出現CBD;
60-90年代汽車普及化,CBD decentralisation,集體運輸因此末落,卻造成嚴重環保問題;
21世紀著重環保,傾向商住工細緻分區,以集體運輸連結

另外如果新界建新辦公樓空置率唔高,即係對office有需求,
咁點解核心地區建新辦公樓,空置率就會提高??
核心地區供應量增加可以令租金下降,吸引公司於核心地區設office,
只要有需求,根本空置率就唔會提高

樓主| 053h4 發表於 2009-10-18 11:18 | 顯示全部樓層
 樓主| 053h4 發表於 2009-10-18 11:30 | 顯示全部樓層
ME32 發表於 2009-10-18 13:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-10-18 11:17 發表

如果分散辦公室真係可以帶來方便,
咁世界上就唔應該有CBD呢樣野喇

辦公室分散,有人近左亦有人遠左,
現時有部分港島人要新界返工,
佢地咪遠左囉,平均車程時間根本冇變,
如果認為沙田office主要係新界東人返,咁就太天真了
...

我反而覺得係中心區域辦公室租金問題令寫字樓搬走係主要問題
如果仲係中心區建辦公室,只會對部份公司花更多既錢去租
到時對邊個最有利?都係地產商
香港全區地域根本一o的都唔大,同東京比可能全區都只係等於人地中心區既size
如果真係有心搞大香港辦公室區域,分散係香港各區都唔係唔好
可能會帶動全港各區同時變成商業中心
ME32 發表於 2009-10-18 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-10-18 11:30 發表

鄭州東, 上海都係學者講的
上海樞紐條link, 有晒國內全部主要樞紐規劃圖http://bbs.hasea.com/viewthread.php?tid=317624&extra=&page=1

如果學者係為左"討論", 咁我結論係, 內地樞紐城市透過高鐵+既有線撥接下線 ...

我唔係批評閣下既鄭州定線設站既例子
正如你quote既鄭州車站,反對西九設站者一樣可以quote其他城市邊緣設站既例子
咁係討論入面大家都同時quote對自己有利既例子,又有咩野問題?
所以我想帶出唔好一下子就話人地以偏概全
 樓主| 053h4 發表於 2009-10-18 13:19 | 顯示全部樓層
 樓主| 053h4 發表於 2009-10-18 13:41 | 顯示全部樓層

ME32 發表於 2009-10-18 14:39 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-10-18 13:41 發表

租金問題搬走, 只係避迫lor, 地位問題, 律師行, 會計師行都盡量開係中上環一帶

重有, 東京有三千萬人, 香港係人地1/4, 可以直接比較嗎?
可況, 東京日日都有人坐新幹線去東京番工, 否則就唔會有E1, E4啦

香港各商 ...

辦公室唔只有律師、會計師行
仲有好多機構都需要,好似屈臣氏寫字樓已經係火炭
九巴寫字樓係荔枝角,難道咁都唔能夠道出非中心區係可以發展辦公室?
 樓主| 053h4 發表於 2009-10-18 20:20 | 顯示全部樓層
ME32 發表於 2009-10-18 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-10-18 20:20 發表

寫字樓, 都有分中央, 或後勤部門
核心地區咁貴, 一般非專業企業, 通常都只係總部

當然, 我唔係話全部企業的總站, 都係中環呢類核心地區

至少不少工程公司寫字樓唔係核心區先啦~
ATAL同三菱係北角,茂盛係沙田,工程係專業喇呱~
有o的大老細都坐係入面啵
所以分散寫字樓唔係無出路
亦唔好太著重核心區發展
香港成日話唔夠地方係因為過份著重某o的區域
市區逼到個個無曬日照權
新界人就九成要出市區返工
如果分散的確有可能要市區人入新界返工