hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (愚問)點解Citybus的A線用E線車,而E線用A線車? ...
開啟左側

[問題] (愚問)點解Citybus的A線用E線車,而E線用A線車?

leolaw 發表於 2009-10-18 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-10-18 12:06 發表
其實城記做到咁有heart,某程度會否同對手的實力有關?

可能因為 A11, A12 同 A21 與機場快線有比較直接的競爭罷.
新界區大致上係龍記自己地頭, 咁未唔駛太緊張...

同埋 A22 好多個車站都同 E22 或 E23 重疊, 加上 A22 真係貴過 E 線好多,
如果派 22XX 落A22, 又真係好 "核突" 的.

mckhgc 發表於 2009-10-18 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2009-10-18 12:13 發表

可能因為 A11, A12 同 A21 與機場快線有比較直接的競爭罷.
新界區大致上係龍記自己地頭, 咁未唔駛太緊張...8 J5 w1 ?: M/ ^2 Y  q) {

直頭係啦,龍運地頭人口又多,又除左荃葵之外,其宴地頭全部係獨市生意,都係o個句,龍運車,尤其A43供不應求大家聽得多,你幾時聽過城巴同港鐵機場快線會供不應求?

同埋 A22 好多個車站都同 E22 或 E23 重疊, 加上 A22 真係貴過 E 線好多,
如果派 22XX 落A22, 又真係好 "核突" 的

咁都要佢有heart,識得知醜至得,畀著另一間公司?佢話鬼知你,反正幾 "核突" 你都要搭
238X 發表於 2009-10-18 13:05 | 顯示全部樓層
其實想問好耐,就係龍運收得比較平,
會唔會同佢個顧客嘅負擔能力有關?

雖然我傾向反九反龍,但城巴、龍運營運環境唔太一樣
(龍運應該比較多通勤客),乘客需要嘅嘢唔一樣,
好難用同一把尺去比較。

我返工返鰂魚涌,試過有次要直接由公司去機場,都唔敢搭 A12,
我諗有機場快綫,城巴 A 線要嗰啲好唔介意時間嘅乘客先會搭,
享受上自然要落力少少。反觀龍運沿線啲人多數係返工客,
加上沿線酒店一般比市區檔次低,相信大部份人比較需要好快有架車來
(前幾日喺元朗見到 E34 真係一架跟一架咁來)。
由此觀之,龍運車檔次比較低,似乎頗同資源效益有關。

講真,我都知,做生意,大前提係:有無錢賺先?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HV7025 發表於 2009-10-18 13:13 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

城巴有72部A車, 調車比龍運輕鬆得多
不過龍運明知唔夠A車用, 但每一批新車都只係買一部A車, 唔知點解

另外, 城巴同龍運唔同既係, Cityflyer本身係一個品牌
車輛規格, 站牌, 什至車長制服都做到同E線好大分別
如果經常派普通車, 確實好突兀
小弟o係東九龍生活多年, 但真係從未見過A22用普通車

相反龍運既A車同E車, 外觀上並無分別, 內龍既分別亦無咁大
反正除左果25部原裝A車外, 其餘既A車座位同E車根本一樣, 只係絲絨唔同
派普通車既分別都無咁大
E車行A線, 行李架唔夠位放行李, 呢個先係大問題
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
neosan 發表於 2009-10-18 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2009-10-18 12:13 發表

新界區大致上係龍記自己地頭, 咁未唔駛太緊張...

如果派 22XX 落A22, 又真係好 ...

咁你又錯... A22成日派半豪華車...
E23又成日出A車..
cktse 發表於 2009-10-18 13:32 | 顯示全部樓層
其實近年龍運新車內籠除左行李架同座椅面有分別外都無咩唔同
點解既然都係訂相同數量既新車,
就唔可以將幾部普通版裝少幾個位, 上返絲絨面轉成豪華車?
唔好話咁樣會令部車載少左人, 因為轉直梯都已經載少左
所以載客量減少應該唔係龍運決定編配既因素
媽屐停
平田巴總站長 發表於 2009-10-18 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2009-10-18 13:29 發表

咁你又錯... A22成日派半豪華車...
E23又成日出A車..

都係果幾部亞記躉姐
呢批車又真係唔知點解e線又行得,a線又得
~誰@359~ 發表於 2009-10-18 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 平田巴總站長 於 2009-10-18 15:43 發表

都係果幾部亞記躉姐

當初果批車唔係話係做Flyer既後備車嫁咩?
字大只顯得人自大
HV7025 發表於 2009-10-18 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 平田巴總站長 於 2009-10-18 15:43 發表

都係果幾部亞記躉姐

2101-2111 係Flyer車
即使而家外觀變成普通車, 但骨子裡仲係一部豪華車, 個人覺得亞記Flyer張凳仲舒服過都普果張
只係而家批車內龍好污糟, 我寧願坐半豪都躉啦
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
2A_DL13 發表於 2009-10-18 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 JF7222 於 2009-10-17 22:41 發表
咁你見識真係幾少(講笑XD)
A10行過幾次普通板15XX
A12西環特車試過出市區車

A12那班西環特車通常都會出番Flyer行,不過我都見過行
22xx,不過每次見到都影唔到,一係就東廊西行企緊係度,
一係就拿唔切相機。
Your global lifestyle partner..