hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【怒】請讓坐予有需要人士
返回列表 發新帖
開啟左側

【怒】請讓坐予有需要人士

ASV50 發表於 2009-10-24 15:44 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-10-23 13:02 發表
咁大陸(廣州、深圳)係老年人免費搭巴士的(地鐵我唔知),唔通呢班老年人要企車頂?
係迷逢星期三,老年人搭港鐵應該整個無空調無座位豬車畀佢地?

各人有不同意見唔出奇,但未至於要搞網上單打大賽卦。

廣州地鐵, 老人免費

其實讓唔讓座, 係道理上都唔係問題
只係係中國人既情入面, 唔讓座未免太不近人情..
 呢類道理/人情既問題, 唔同數學問題, 係一就一, 係二就二
 因為根本無得講, 呢種問題就算比你講多一千年, 都係分唔到誰是誰非

*反而樓主你「怒目而視」, 但點解又唔「出口相助」
 你其實可以請求他人讓位, 等老人家有得座, 你又唔駛怒視..    (係請求, 唔係要求)
minam 發表於 2009-10-24 19:46 | 顯示全部樓層
引用:
原帖由 minam 於 2009-10-23 20:08 發表
自打嘴巴?!

佢話會出聲咋嘛,都冇話在何處出聲,咪在此處出聲,佢又唔係話會出手。(唔好養咁多蝨啦
[/quote]
教訓人一定要出手嗎?出口不能教訓人嗎?

引用:
原帖由 minam 於 2009-10-23 20:08 發表
請問閣下憑甚麼鄙視和讚賞他們?

叫你當警察就死定了。

原來做人連有感覺都不可以的,對一些人或事有批判都不可以的,
單從眼見的資料,樓主有話會去做警察或現在做緊警察嗎?
街市買餸的師奶,東家長西家短咁,佢地去做警察,香港就變文革,但佢地會做警察嗎?
唔通因為咁,連去街市八卦都唔得?

那為何當事人不在當時直接勸告他眼中的「沒道德者」讓座?

這和當事人所提出的「愛抱打不平,眼中見到一些睇不過眼的事,就會出聲」不就起了矛盾麼?
 樓主| pstommy 發表於 2009-10-25 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2009-10-24 15:44 發表

*反而樓主你「怒目而視」, 但點解又唔「出口相助」
 你其實可以請求他人讓位, 等老人家有得座, 你又唔駛怒視..    (係請求, 唔係要求)

因為我婆婆身旁見無人讓位,自己也起身讓出了座位給伯伯

我在坐著的話,沒理由反要別人讓位

我怒目相向的原因,係因為d年輕人,竟連一個站幾分鐘都唔肯犧牲,完全無讓坐的意識
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
 樓主| pstommy 發表於 2009-10-25 13:24 | 顯示全部樓層

原帖由 minam 於 2009-10-24 19:46 發表
引用:原帖由 minam 於 2009-10-23 20:08 發表
自打嘴巴?!
佢話會出聲咋嘛,都冇話在何處出聲,咪在此處出聲,佢又唔係話會出手。(唔好養咁多蝨啦

教訓 ... [/quote]

真多謝滅蝨公司,被捉了很多蝨

不過..... 真的,出聲的意思,就在這網上平台發聲,希望多點人關注讓坐這問題

因為我已解決了伯伯沒人讓坐的問題,自己也起身讓給了伯伯

但係那兩位年輕人,若我出手/出口"教訓"他們,只會造成衝突,也會令伯伯婆婆尷尬

而且我想的是比較宏觀一點,因為我看到的是整個社會的風氣問題,不只是這兩位年輕人

所以不想繼續助長不肯讓坐這歪風,除了自行立即讓坐作為榜樣外,也希望在多點年輕人接觸的網上平台,鼓勵一下讓坐這美德,使沒意識讓坐的,有點反思和啟發

我要講的講完,也是最後一次回應了
若要繼續捉蝨,和找一些自以為是的矛盾地方,請繼續吧!!
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
Ka-Lun 發表於 2009-10-27 07:07 | 顯示全部樓層
原帖由 minam 於 2009-10-20 08:00 發表
好煩呀

成日o係度'sun'

e度係鐵路版,唔係比人'sun'架

咁唔服氣米去信港鐵公司羅,

係度瓜瓜嘈都無補於事架播

其實樓主所講的,都是「香港鐵路」裏所發生的事情,貼於講「香港鐵路」之 R1 版是絕對正確的。如果樓主願意的話,當然他也可以向港鐵反映此事。

雖然樓主所帶出的訊息只不過是 common sense,但很多人某程度上都有些自私自利的心態,變了就更加需要時不時提醒我們要讓座給有需要人仕,盡量把人的自私心態減至最低。

當然,若果單單重覆講「請讓座給有需要人仕」,我們可能會聽到厭。不過樓主是 based on 一個活生生的 example 或實況來帶出此訊息,鑑然可以用唔同的故事或例子來帶出類似的訊息,這樣就令讀者覺得更 interesting。

據小弟多年搭公共交通的經驗來講,不論是香港或多倫多都好,當然我見過有肯讓座的乘客。好可惜,也見有些乘客唔好講話他/她肯唔肯讓座,甚至會一個人霸兩個人的座位都有(即他/她自己坐一個位,而隔離座位放書包、購物袋、手袋或雜物等),這樣不但會令應該有位坐的人變o左無位坐,而且亦會影響公車的載客量,令繁時擠不上車的情況加劇!為何他們的書包或雜物不可放在他們的大腿或膝部呢?就係因為他們自私,為了自己的舒適而犧牲了他人應有的權利!攪到多倫多的地鐵要登廣告話這類乘客應該要付兩個人的車費,因為一個座位是為已付一個人的車資而設的,一個人霸 N 個位就自然要付 N 位乘客的車費啦!

雖然小弟唔係住在北區,不過也聽聞有些由上水想南下的乘客為o左要保證有位坐而兜上去羅湖站霸位才南下,這樣做唔只拉長行車時間,同時亦係遺法,因他們於冇帶回鄉證件的情況下穿越禁區邊界。難道有位坐係唔係仲緊要過盡快到目的地呢?

話時話,小弟於 A9i 版登了幾幅多倫多今個秋季樹葉變色之相片,若有興趣請按下面鏈結:

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=443508

dydx 發表於 2009-10-27 09:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Ka-Lun 於 2009-10-27 07:07 發表
據小弟多年搭公共交通的經驗來講,不論是香港或多倫多都好,當然我見過有肯讓座的乘客。好可惜,也見有些乘客唔好講話他/她肯唔肯讓座,甚至會一個人霸兩個人的座位都有(即他/她自己坐一個位,而隔離座位放書包、購物袋、手袋或雜物等),這樣不但會令應該有位坐的人變o左無位坐,而且亦會影響公車的載客量,令繁時擠不上車的情況加劇!為何他們的書包或雜物不可放在他們的大腿或膝部呢?就係因為他們自私,為了自己的舒適而犧牲了他人應有的權利!攪到多倫多的地鐵要登廣告話這類乘客應該要付兩個人的車費,因為一個座位是為已付一個人的車資而設的,一個人霸 N 個位就自然要付 N 位乘客的車費啦!

如果架車唔係多人,霸兩個位都冇所謂
我有時都係咁,但有人要坐都會俾佢坐

有時搭巴士坐樓上,見到幾個人o係度大聲
傾偈,但又唔坐埋一齊,係要一人霸一個窗口
位,又係自私o既表現...