hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 重鐵一問?
開啟左側

重鐵一問?

JaNdEx2001 發表於 2009-10-30 02:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前聽過幾位版友所講,輕鐵是最麻煩,最易出事,最難做的一條線..

那麼如果想做重鐵車長的話~

1.那條線最舒服?
2.那條線最易有鑊氣?
3.最麻煩係邊一條線?
4.那一條線挑戰性最大?
5.是否條條線都係訓練3個月?
6.有時候我睇報紙說港鐵靖車長時,內容沒有提及是請邊一條線...那我如何知道呢?

P.S.唔知點解我鐘意鐵路就好想做車長,可能玩得多關於"電車GO"吧~
cat666 發表於 2009-10-30 11:21 | 顯示全部樓層
1. West Rail Line or Ma On Shan Line
2. East Rail Line
4. Tsuen Wan Line or East Rail Line
kei_hk 發表於 2009-10-30 11:24 | 顯示全部樓層
好易做的﹐壓力最少的﹐我覺得是機場快線﹐停站時間足﹐班次又唔密﹐全有月台幕門﹐只要無故障﹐真係只需到站按制開門﹐等夠鐘按關門再按開車﹐直到下一車站。

不過﹐也是最悶的一條線。

其次好做的﹐應是東涌線及將軍澳線﹐最少不用怕有人跳軌這一個心理壓力。

之後會是餘下前地鐵的市區線及西鐵﹐因大多數車站都有幕門。最後便是東鐵及馬鐵﹐因全部都無幕門﹐要受有人跳軌的壓力。

cat666 發表於 2009-10-30 11:38 | 顯示全部樓層

最後一句忠告:返工吾係玩、你鐘意鐵路,有心係好事、
但你亦要考慮成車人二三千人在你手, 絶對吾可以操心大意,
同埋若果係自己疏忽、出意外有機會刑事呀.
nr5800 發表於 2009-10-30 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-10-30 11:24 發表
好易做的﹐壓力最少的﹐我覺得是機場快線﹐停站時間足﹐班次又唔密﹐全有月台幕門﹐只要無故障﹐真係只需到站按制開門﹐等夠鐘按關門再按開車﹐直到下一車站。

不過﹐也是最悶的一條線。

其次好做的﹐應是東涌線及將軍澳線﹐最少不用怕有人 ...

唔悶,AEL 有wi-fi
kei_hk 發表於 2009-10-30 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 nr5800 於 2009-10-30 12:06 PM 發表

唔悶,AEL 有wi-fi

你估開車真係按完制便什麼都不用理﹐可以自由上網咩

行ato﹐每隔指定時間都要禁制﹐如果超出時限唔按制﹐會先嚮warning﹐再唔理便會由控制中心出聲叫司機﹐之後可以發出指令停車的。

真係你想釣魚﹐閉目養神都係唔得的。

zz567 發表於 2009-10-30 12:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-10-30 12:25 發表

你估開車真係按完制便什麼都不用理﹐可以自由上網咩

行ato﹐每隔指定時間都要禁制﹐如果超出時限唔按制﹐會先嚮warning﹐再唔理便會由控制中心出聲叫司機﹐之後可以發出指令停車的。

真係你想釣魚﹐閉目養神都係唔得的。 ...

呢個裝置好似係西鐵線SP1900有,東鐵線同馬鞍山線就唔太肯定,司機要每45秒按制一次。
kei_hk 發表於 2009-10-30 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 zz567 於 2009-10-30 12:45 PM 發表

呢個裝置好似係西鐵線SP1900有,東鐵線同馬鞍山線就唔太肯定,司機要每45秒按制一次。

基本上所有有ato 的車都有的﹐目的是防止列車司機訓覺 或 唔理列車運作而發生意外。

zz567 發表於 2009-10-30 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-10-30 12:49 發表

基本上所有有ato 的車都有的﹐目的是防止列車司機訓覺 或 唔理列車運作而發生意外。

呢個裝置主要係防止司機駕車時訓覺,係市區線同機快好似係無既。市區線站距短,根本好快到站,
邊有時間訓覺。
2856 發表於 2009-10-30 13:32 | 顯示全部樓層

行ato, 司機要唔要按住deadman switch?