hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關巴士373系列問題
開啟左側

[問題] 有關巴士373系列問題

天空之神 發表於 2009-11-3 23:08 | 顯示全部樓層

回復 130# 的帖子

但我又想知啦
北區鄉郊有幾多人 ? 大埔鄉郊又有幾多人 ?

以下比番有心人回應
.
fredfred 發表於 2009-11-3 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2009-11-3 21:38 發表

等火車、小巴、地鐵既時間比一個 373 少好多
如果你話乘客識就時間去等車既,
都應該係熟客
再加上巴士班次好客易有延誤,
咁計都唔夠鐵路穩定

其實我意思係指班次既穩定性
唔係小巴、火車、地鐵唔駛等車
同埋過海唔 ...

但係我想講番工放工整個旅程所需時間大過穩定性,平心而論,意外既野好難估,可能明日火車有事開唔倒出九龍,衣d野無得預
但番工搭車行路等車時間係有得預,我自問由粉嶺聯和墟番工到中環搭373同小巴+火車+104/火車+地鐵時間差唔多,但373勝在有位座,加唔駛轉車行個段路,無論由九龍塘也好,尖東也好,轉車都要行一段時間

如果我搭得多373,自然識預時間去等,咁有咩問題?
我唔會有373全日唔搭火車,我只想北區居民有多個選擇,如果時間岩就倒班次既話,搭373有咩問題,
307乘客非繁時半小時一班都係預班次搭啦,如果預唔倒,佢地未又係去搭火車,有咩問題呢?

加上運吉一開始都唔睇好307啦,但而家事實勝於雄辨,a43當年運吉又唔睇好,點知而家又做左線王,當年有無咩統計話北區居民有幾多需求要去機場呢? 唔好忘記a43 99年開辦,當年北區人口有幾多呢?咁版友又可唔可以根據當年北區人口而覺得有無需求呢?
fredfred 發表於 2009-11-3 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2009-11-3 22:03 發表
一晚冇上黎, 多左咁多頁 ..
好辛苦咁睇晒所有回文,
(上一篇回文本打算逐篇回幅, 但太多了 .. )
我覺得都係 chan6723 兄分析得最中肯,
同埋係最有建設性

而家 373/ 373A 個定線都唔吸引,
繁忙時間都唔係多人都載唔晒 ...

首先,全日通唔係永遠,
第二,你覺得373開左係未會搶左好多火車客呢?定位可唔可以作輔助性質,好似301隊巴線咁呢?
第三,踩單車駁腳去火車站, 如果係番工既ol或穿恤衫西褲既巿民,我覺得九成都唔會咁做, 君不見273 繁時拍拖一車一車咁出,你估有幾多係會踩單車出?
第四,nr10咁多班,373/373a都做得住,証明d咩?証明大多數粉嶺南人如果方便既話係會搭一條快既巴士線出九龍同港島

所以話,只要定線好,班次好,我覺得唔可以反對開373全日線
ksmbh 發表於 2009-11-3 23:36 | 顯示全部樓層

如果有373計到時間搭車其實都抵,
至少唔駛紅磡至上水同人逼先,
如果有軟座坐,訓訓覺,

平過搭隧巴轉東鐵頭等先,
但舒適度就相若了.
Gary_B 發表於 2009-11-3 23:44 | 顯示全部樓層

回復 133# 的帖子

似乎你已經離左題,你所指出全是 373 繁時之要點,而不是 373 加強至全日之需求之論據。
KC3555 發表於 2009-11-3 23:45 | 顯示全部樓層
睇左咁多板,總括一點:首先申報利益,我所持373全日立場我係歡迎。
我相信所有住北區板友,包括AD18, SSBT, 同CHAN6723板友都唔會否定呢點。

有好多要點我認為係很強的理據而且係不爭的事實:
我當年成個人住上水時,373A仲係行三幹時,我同老婆意見分歧,
佢係灣仔返工,我係上環返工。我同佢分道揚鑣,佢坐火車,我坐373A,
當時我在上水巴士站等373A(慣哂追車尾),7:35華明開的班次,平均每日都不會多於15人上車。
結果我去到上環時間同佢搭完火車落車轉301時間差唔多,佢通常都已經去到伊利沙伯大廈。
我亦有個朋友住華明,等登坐早一班373A係車度化妝同訓覺,去到演藝落車。
(首先證明,唔會無支持派所講的貴幾蚊坐返工--我現時有時同老婆在外家探完個仔之後返工,
一定在上水總站上車坐373 7:00班次去灣仔,係貪程車訓覺,呢個係我老婆主意黎,佢唔係巴士迷)
至少,支持派的說法都有一定的客觀性。

但373 7:15班次就開始得人驚:905-920到上環真係唔係出奇事,最誇張見過尾班車係9:45到上環。
咁大飄忽性的時間,對打工仔的確係不利。反對派的觀點亦非常正確。
故此我歸咎這個是地區分布及公路配套的問題,正常不過吧。
373我坐的班次,上水通常2-3個人上車,天平10-12人上車,聯和墟榮暉中心30-40人上車,
祥華及粉嶺中心10-15人上車,大窩西支路15-20人上車。部車頂盡只係90人左右。
但通常用1小時時間才到達鯉魚門道油塘消防局,跟住差不多20-25分鐘到灣仔警署,
但東區走廊未開始點塞車喎.......
行東隧係373死路一條相信無人有異議。

有人話373系缺乏宣傳,373系咁多年,未至於話家傳戶曉,至少好多香港區返工的人都唔會陌生。
自從373A改道以後,走左一班熟客仔,呢班熟客仔都係以373A準時到達目的地幫襯。
好明顯佢地唯一走向就係火車。

至於大陸客方面,279x可以係373A的寒暑表,
老實講,279X條龍咁長,去到大欖轉車站又唔係多人落車,
去機場又有A43,有無研究究竟班大陸人實情去邊?
唔好忘記,香港係無旅遊指南教佢地搭279X去青衣,佢地又會自己識搭?
老實講,拎住一抽二抽的,去唔慣香港的,都好討厭紅磡鐵路站條天橋。
何況去慣香港做地頭蟲的一班大陸常客?
呢點我覺得373A過海的短暫需求係有一點。支持派可以話有根據。

話分另一頭,回程373客量唔係差,
6:00pm 或 6:20pm兩班都偏於坐70-80人左右(我次次坐回程都有計落車客數),
可是聯和墟過後,客量真正寥寥可數,去上水的生客幾乎無人唔大罵呢條路線搵笨。
我就算正常時間去順欣落車都坐到腰痠骨痛,大時大節坐到對腳麻痺。
這樣的行車路線,係嚴重削弱上水區的吸引力。
但唔好忘記,373回程大窩西支路客量,我所見都佔全車15-25%,
所以373全日的話定線會成為北區的矛盾所在,並且大埔區議會不會容讓這條線沒有大窩西支路服務。
這樣講,根本373係脫離唔到大窩西支路。

最後,必須澄清GM板友,提供的人口數字係2008年估計人口。並不是2006年。
但不要忘記,北區人口膨漲主要來自清河邨,如果這樣也可以支持373服務的話,
那麼如何說服373經過地方人口膨漲也沒有受惠?所以人口數據係無用,比來根本無意思。
況且,清河邨根據估計,每戶人均收入$5,500-$6,500,雖有交通津貼,
我實在看不到他們有甚麼能力可以話坐貴車返工放工可以養到家。

故此,我最後結論,373全日服務未至於板友看得那麼需求細,
但另一方面,定線會成為全日阻延的核心。就算係開30分鐘一班,
全日必須要經三幹才可穩定客源同行車時間。
而373全日條路一定唔會好似307咁順利。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
Gary_B 發表於 2009-11-3 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2009-11-3 22:09 發表

依位版友
請不要多次作出失實陳述
本人再次重申
北區的人口在幾年前已經超越大埔區
以2006年政府統計處編製的統計數字作參考
北區人口為296000
大埔區的人口為288600
即是說北區多大埔區超過8千人
http://www.cens ...

如果單睇人口總數而忽視其他地理因素及通勤原因去決定開線,可能南區只有不足 3 條巴士線出中環。
fredfred 發表於 2009-11-3 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2009-11-3 23:44 發表
似乎你已經離左題,你所指出全是 373 繁時之要點,而不是 373 加強至全日之需求之論據。

我係回應緊SSBT既文,並不是離題,ssbt前作係有講nr10村巴, 況且我係指如果方便既話,粉嶺南人係會搭巴士出九龍/港島,請先爬文再作回應
fredfred 發表於 2009-11-3 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-11-3 23:45 發表
睇左咁多板,總括一點:首先申報利益,我所持373全日立場我係歡迎。
我相信所有住北區板友,包括AD18, SSBT, 同CHAN6723板友都唔會否定呢點。

有好多要點我認為係很強的理據而且係不爭的事實:
我當年成個人住上水時,373A仲係 ...

其實經三幹係一個好選擇...北區段路線可以跟279x咁行,但唔知d人會唔會又話太迂迴,不過咁,a43都係咁行但聯和墟人都搭,我相信咁定位都唔太大問題
KC3555 發表於 2009-11-4 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 fredfred 於 2009-11-3 23:56 發表

其實經三幹係一個好選擇...北區段路線可以跟279x咁行,但唔知d人會唔會又話太迂迴,不過咁,a43都係咁行但聯和墟人都搭,我相信咁定位都唔太大問題

但係你一定過唔到大埔區議會囉。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....