hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關巴士373系列問題
開啟左側

[問題] 有關巴士373系列問題

Kaix 發表於 2009-11-2 08:13 | 顯示全部樓層

原帖由 hkstudent 於 2009-11-1 15:37 發表

不過福田站唔近Shenzhen火車站呢,加埋Shenzhen 內車程和行路路程其實差唔多

巴士行少好多wor... 高鐵?最少都要總共要行15 mins啦(以中環金鐘計)

有幾多人真正最終目的地係深圳火車站一帶? 早20年可能係

巴士轉東鐵係行少d,但羅湖過關一樣要行,出到去轉地鐵都要行,
同埋就算用巴士轉東鐵都肯定唔會用上水喇

人地277X/278X/279X做到過境客,唔代表373做到,
先諗下d人點解搭277X/278X/279X去到上水/粉嶺先轉喇
AD18 發表於 2009-11-2 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 hkstudent 於 2009-11-1 15:37 發表

不過福田站唔近Shenzhen火車站呢,加埋Shenzhen 內車程和行路路程其實差唔多

巴士行少好多wor... 高鐵?最少都要總共要行15 mins啦(以中環金鐘計)

鬼唔知深圳站係羅湖區

巴士都唔係大得晒架 , 同埋呢高鐵唔係對面海做總站囉  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GX7685 發表於 2009-11-2 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-11-2 08:13 發表

有幾多人真正最終目的地係深圳火車站一帶? 早20年可能係

巴士轉東鐵係行少d,但羅湖過關一樣要行,出到去轉地鐵都要行,
同埋就算用巴士轉東鐵都肯定唔會用上水喇

人地277X/278X/279X做到過境客,唔代表373做到,
先諗下d ...

哈~唔好意思前打錯野~應該係除左富亨富善之外好多大埔居民可以10分鐘到火車站的!!
同埋有幾多人真正最終目的地係深圳火車站一帶?咁我要係深圳搭火車始終都係要係羅湖架~唔通你叫人去深圳灣咩
Kaix 發表於 2009-11-2 11:00 | 顯示全部樓層

原帖由 GX7685 於 2009-11-2 09:54 發表

哈~唔好意思前打錯野~應該係除左富亨富善之外好多大埔居民可以10分鐘到火車站的!!
同埋有幾多人真正最終目的地係深圳火車站一帶?咁我要係深圳搭火車始終都係要係羅湖架~唔通你叫人去深圳灣咩 ...

現時港人北上主要係以深圳為最終目的地

仲有講第N次,港島人有N條車海線去紅磡返大陸,邊個會等373??

唔只富亨/富善,仲有大埔中心、大埔廣場、大元,加埋人口超過15萬

如果將軍澳冇左寶琳站好唔好?? 由新都城行去坑口站都係10分鐘
如果沙田冇左沙田圍站好唔好?? 由沙角街行去沙田站都係10分鐘

另外若果大埔中心/富亨/富善一帶d人已經係用K巴轉東鐵出市區,
咁對於MTR黎講的確冇誘因去做

但該區以巴士為主,係九巴一個大客倉,
所以支線可以帶黎大量新增客量,預期沙中線通車後,
支線可以令72X/75X/307摺埋,271客量插水式下跌,72/74X都可能受創

fredfred 發表於 2009-11-2 11:04 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

我撐你呀,不過唔好同衣度d人嘈,次次講親373佢地都反
所以無謂同佢地嘈

仲有由碧湖打落既屋苑,去親火車站都最少要十分鐘,以平均步速計,
仲有每晚都7班373都有九成或以上打爆
咁如果都無理由全日,我都唔知咩叫有理由

再睇下番工,373,373A,加埋咁多屋苑既村巴去港島,你話係未需求?
AD18 發表於 2009-11-2 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 fredfred 於 2009-11-2 11:04 發表
所以無謂同佢地嘈

仲有由碧湖打落既屋苑,去親火車站都最少要十分鐘,以平均步速計,

再睇 ...

坐邨巴幾大都快過又平過坐條 373 囉 , 同埋呢 , 373 過晒粉嶺南之後係無乜客囉  
GX7685 發表於 2009-11-2 14:31 | 顯示全部樓層

原帖由 fredfred 於 2009-11-2 11:04 發表
所以無謂同佢地嘈

再睇 ...

先thx€thx~不過唔係話嘈ga~~大家討論下有火~~[感覺正a]~373系的確係我見係有需求才覺得要支持全日~而且提出307比較~唔好唔記得307只不過係15~30分鐘一班,多人主要係因為大部份客識夾啱時間侯車~,只要373都做到定點發車及定線做得好[同樣307都唔係兜哂成個大埔,只兜主要中心區]~客量問題不大呢~都係個句啦~有鐵路支線又點!!~轉車同企到你頭暈呢點~如果鐵路係1小時巴士係1個半小時,不過一個係企,一個係坐,你會搭咩?
AD18 發表於 2009-11-2 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7685 於 2009-11-2 14:31 發表

先thx€thx~不過唔係話嘈ga~~大家討論下有火~~[感覺正a]~373系的確係我見係有需求才覺得要支持全日~而且提出307比較~唔好唔記得307只不過係15~30分鐘一班,多人主要係因為大部份客識夾啱時間侯車~,只要373都做到定 ...

大埔堆屋邨大部份同火車站都有一段距離的  

但成個北區 , 現時黎講只有粉嶺南一帶係真正做得過 , 其他地方 , 簡直係小巴同鐵路既天下
gn3509 發表於 2009-11-2 14:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-11-2 11:00 發表

如果將軍澳冇左寶琳站好唔好?? 由新都城行去坑口站都係10分鐘www.hkitalk.net6 z  x4 G- C! f, U

由寶琳站泳池出口行過去急步行都要10分鐘
其他地方去點只?
今期流行:690是原罪
GX7685 發表於 2009-11-2 15:03 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2009-11-2 14:33 發表

大埔堆屋邨大部份同火車站都有一段距離的  

但成個北區 , 現時黎講只有粉嶺南一帶係真正做得過 , 其他地方 , 簡直係小巴同鐵路既天下

大埔真係得富亨/善兩個較大ga屋村同火車站有距離,而且大埔的確是幸福地有k巴呢樣野~真係好多區都恨唔到~我ga論點主要是直車如唔直車之分~好老實講我住大埔,要到港島工作趕時間一定係鐵路首選,想坐下瞓覺,一定係307啦~再舉多個例~有條線叫74a,經運頭塘ga,而運頭塘係正火車站隔離,但一向出名客量小ga!!74a係放工時間,都有十數係觀塘返運頭塘ga客~始終都係直車ma><~北區ga巴士,以前同我講一定係冇優勢,不過自277x ga出現,就明白只要定線同轉乘做得好,北區ga巴士都可以發展ga!!