hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關巴士373系列問題
開啟左側

[問題] 有關巴士373系列問題

FBI2 發表於 2009-11-6 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2009-11-6 17:24 發表

如果轉乘真係咁有用既話,
點解仲要開全日過海線?

要我轉車先可以搭,
點解我唔去搭火車 + 隧巴?

所以而家咪唔行全日囉.
我既意思係指,北區過海要行全日,一定要定線直接同埋簡單,因為路程長,而且非繁時客量隨時可以好慘淡(你睇682假期客量真係冇眼睇),如果想條線既盈利可
以維持現有水平甚至更好,有必要用定線直接以及盡量以最少的派車達到服務到北區居民和北上的乘客.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
DC3938 發表於 2009-11-6 19:39 | 顯示全部樓層
如果東鐵過海變了九架車呢?到時北區交通模式會有乜轉變?
Wright---AVW16 發表於 2009-11-6 20:50 | 顯示全部樓層

回復 192# 的帖子

應該冇乜轉變,反而因為過海直接左,隨時仲多左人搭。最危險既反而係一眾紅隧線(尤其是301)

講真,北區既路程好難直接,因為唔兜路對居民黎講唔方便,兜路又浪費時間,尷尬得很。
gn3509 發表於 2009-11-6 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 DC3938 於 2009-11-6 19:39 發表
如果東鐵過海變了九架車呢?到時北區交通模式會有乜轉變?
九架車果陣直通車應該已經撤出東鐵線,可以加班
影響應該不大
今期流行:690是原罪
AD18 發表於 2009-11-7 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2009-11-6 19:03 發表

問題係,人地307得37公里都收21.2,而家佢收22.3,仲要計埋非繁時一班車隨時得十幾個客,真係好抵架啦...
我都懷疑上水過海全日線係非繁時能否賺錢.

遲早好似之前條 70 咁呀 , 蝕到入肉呀  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
chan6723 發表於 2009-11-7 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-11-7 01:06 發表

遲早好似之前條 70 咁呀 , 蝕到入肉呀  

點都好過 70 既…

至少車程冇 70 咁長,客量應該都唔會好似 70 咁差。
總會有部份乘客貪佢一程車而去夾時間搭佢。
最緊要係,收費比 70 貴得多。一轉連休息約 100
分鐘,當佢營運成本 $500,再加埋隧道費 $123,
一車 30 個客已經有賺。

373A 半粒鐘一班做到 30 個客應該唔太難。
計定線的話,吸引力應該未去到咁低。
不過當然都要做返一段時間先。正如 277X
都有一班內地遊客 / 內地回港旅客特登行去
祥華村搭,373A 夾倒時間的話一定有人會
去搭。

羅湖出灣仔收費:
MTR + 373A = $40.4
MTR + 104 (上水唔出閘) = $40.6

70 就好明顯係衰車程長架喇。

ES464470X 發表於 2009-11-7 11:53 | 顯示全部樓層

回復 196# 的帖子

373A想係週末執返少少過境客的話,
往港島方向尾站就點都要擺係上水先得/往北區方向頭站上水,
如果非繁時改行彩園果條路,
唔兜一大個圈淨係為左停上水火車站一個站咁大把,
對週末過境客黎講點都會吸引D
(尤其往北區方向係彩園巴士站對面一落車附近就係閘機)

至於粉嶺南客會唔會因為要兜完上水先上公路而唔搭,
如果真係介意,
改路前/後的373A都唔會係粉嶺南上車人數最多(特別係牽晴間果個站)
但華明果邊的上車人數就明顯少過牽晴間好多,
(改路前的373A都一樣)
好可能因為耀明樓朝早有村巴去港島
(收費同373A接近之餘亦都唔駛停站, 無記錯又係有幾班,
朝朝都好多人搭)
我搭過改路前的373A, 華明上車得10-15個人,
牽晴間就上左成40-50人, 好多座位都有人坐
(上層幾乎所有窗口位坐滿+一半單丁位都有人坐)

我父母就係典型唔得行咁多+要轉兩至三次車或以上的港人,
(273-->東鐵-->觀塘線-->荃灣線-->港島線)
次次去澳門就到時間, 一定係樓下華明巴總上373A

chan6723 發表於 2009-11-7 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-11-7 11:53 發表
373A想係週末執返少少過境客的話,
往港島方向尾站就點都要擺係上水先得/往北區方向頭站上水,
如果非繁時改行彩園果條路,
唔兜一大個圈淨係為左停上水火車站一個站咁大把,
對週末過境客黎講點都會吸引D
(尤其往北區 ...

373A 返粉嶺改行彩園路就得啦。
一落車就可以轉火車北上。

出灣仔就停返而家個位好D,
搭完火車南下一行出去就有 373A 搭。

最好彩園路 273A 返華明個巴士站大改,
食埋後面堆停車位,之後連 279X 返粉嶺
都行彩園路,唔駛兜圈之餘轉車仲方便左。
天瑞總站 發表於 2009-11-8 02:19 | 顯示全部樓層
chan6723 發表於 2009-11-8 02:41 | 顯示全部樓層

原帖由 天瑞總站 於 2009-11-8 02:19 發表
見到呢個post我想搭一搭單問..廢事開新post
平時黃昏搭373第一班車由金鐘去到聯和墟大約要幾耐時間? 唔該哂!

大約 70 分鐘。