hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關巴士373系列問題
開啟左側

[問題] 有關巴士373系列問題

fredfred 發表於 2009-11-2 17:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2009-11-2 17:23 發表

你咪搵日坐下囉 , 大把人返上水都係靠港鐵都唔會靠巴士囉

坐邨巴既人 , 大多數都係為左點對點直達姐  

計埋 2.6 , 剛剛 19 , 但 373 一程已經要 22.3
一程貴 3 雞 , 來回 6 雞 , 一星期 5 日 , 30 雞 , 一個月 ...

你用19蚊衣個方法即係經尖東站啦...咁無可能65分鐘到達海富啦...經埋行路...
有d段章取義喎....

如果你搭埋301...條數咪差唔多...
AD18 發表於 2009-11-2 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 fredfred 於 2009-11-2 17:29 發表

你用19蚊衣個方法即係經尖東站啦...咁無可能65分鐘到達海富啦...經埋行路...
有d段章取義喎....

如果你搭埋301...條數咪差唔多...

你無野呀 , 經九龍塘轉車都係一樣用呢個價錢囉  

19 雞已經係出到去港島喇 , 你有無睇清楚架  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
kelvin268952 發表於 2009-11-2 18:08 | 顯示全部樓層
無須要係到嘈!!
各區都好想有線直出任何地方!!
其實只要好似大埔咁試一試全日,睇下有冇客咪知~!
其實北區潛力有幾大單靠個幾班邊夠試~
不過點都好373/373a定線已經係唔好!
GX7685 發表於 2009-11-2 18:12 | 顯示全部樓層

回#31

你咁一句大把人返上水都係靠港鐵都唔會靠巴士囉~
區區都係咁架啦!!
學之前有板友話十幾萬人口~
真係十幾萬都搭你307同373咩~
最主要係講緊真正會日日搭ga可能係幾萬~
剩係你講都幾廿個方法可以港島返新界北啦!
先不再講價錢問題~再不提塞車
[其實唔好玩我啦~除左多車連環相撞之外有幾可吐公塞車]
總有搭客係想一程車多過轉來轉去+未必有位坐!!
同埋唔明你點解成日提村巴
或許我地應討論非繁時間ga 373系需求多過繁時
[繁時爆就事實黎架啦!!]
講左咁耐又加多小小問題:其實373系冇加入城巴或新巴經營會唔會都同不能全日有點開係呢[歡迎討論]
kelvin268952 發表於 2009-11-2 18:18 | 顯示全部樓層
個個人都有唔同既習慣
只係而家無奈被鐵路克制
又冇不同方面既選擇
搞到日日朝早粉鐵既乘客係咁迫
遲早跌一個兩個落軌
政府就無得抵賴~
GX7685 發表於 2009-11-2 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvin268952 於 2009-11-2 18:08 發表
無須要係到嘈!!
各區都好想有線直出任何地方!!
其實只要好似大埔咁試一試全日,睇下有冇客咪知~!
其實北區潛力有幾大單靠個幾班邊夠試~
不過點都好373/373a定線已經係唔好! ...

十分讚同!!只要好好利用轉乘再有好ga定線潛力有幾大一試就知!
GX7685 發表於 2009-11-2 18:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kelvin268952 於 2009-11-2 18:18 發表
個個人都有唔同既習慣
只係而家無奈被鐵路克制
又冇不同方面既選擇
搞到日日朝早粉鐵既乘客係咁迫
遲早跌一個兩個落軌
政府就無得抵賴~

呢的關係到社會問題ga野ma~鐵路既乘客係咁迫再加上唔係個個都好似板友們咁身手敏捷可以搶到位坐架ma~
巴士你上左車佢點都車到你去目的地架[即係塞車,壞車,撞車最多咪過車]~鐵路學你講
跌一個兩個落軌,咪又搞你一兩個鐘,o個o的係意外黎架ma[即係塞車,壞車,撞車一樣]意外唔係令到路線唔能夠全日ga據點~
kelvin268952 發表於 2009-11-2 18:33 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

高官日日坐私家車鬼知你地d市民點辛苦!
SSBT 發表於 2009-11-2 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7685 於 2009-11-2 18:12 發表
或許我地應討論非繁時間ga 373系需求多過繁時7 a; {2 w8 A2 T2 p2 T- z
[繁時爆就事實黎架啦!!]$ G0 `# O6 {: H# X

我唔知 "爆" 個定義係坐滿定係企到頂閘
不過以我所見, 早上 373A 去到上水唔會企到頂閘;
而 373 響上水得幾個人會搭

非繁時更加唔駛講啦
搭火車都有位坐
如果淨係用 "有位坐既巴士會較鐵路優勝" ,
373 系一定唔駛全日啦 ..

原帖由 GX7685 於 2009-11-2 18:18 發表
十分讚同!!只要好好利用轉乘再有好ga定線潛力有幾大一試就知!

如果轉乘真係咁有效,
咁 373 系駛乜全日?
火車 + 隧道巴已經 cover 到港島大部份地區,
又直接, 我駛乜搭 373 兜完再出港島轉乘?

我再重申多一次,
我自己都係上水居民,
有全日過海線當然好
但係 373 系係咪真係可以 support 到佢開全日,
我就真係好懷疑
=0=
Kaix 發表於 2009-11-2 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 GX7685 於 2009-11-2 18:12 發表
繁時爆就事實黎架啦!!];

I laughed

What's meant by 爆??