hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關巴士373系列問題
開啟左側

[問題] 有關巴士373系列問題

GX7685 發表於 2009-11-2 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kelvin268952 於 2009-11-2 22:36 發表
你可以問下北區人十個人入面都唔知有冇4個知道條線係咩來???

可能真係各人有唔同習慣~咁啱板友鍾意轉來轉去卦~不過我有不小北區朋友[不是巴迷]都係鐘意搭巴士多於火車!!佢地會覺得唔使轉方便~加上消費問題,有時一程車俾哂再接駁俾錢又好唔抵咁[e.g 粉嶺站去牽晴間叫人搭273又好似唔抵,行又遠左o的~]

p.s我記起了你們$19那討論為何一定是尖東了!!咩ad18兄你在九龍塘上火車重有位坐?佩服佩服?

chan6723 發表於 2009-11-2 23:08 | 顯示全部樓層
我自己就覺得,373 系全日只係多左個 bonus 咁大把…
有好過冇。如果我出中環 / 灣仔,都會支持下既…

一條連繁忙時間開 15 分鐘都唔頂閘既路線,我真係
好懷疑佢有冇咁多客俾佢轉全日。
非繁時唔好話巴士,連搭火車轉隧巴 / 地鐵過海的
乘客都好有限。

373 系全日都好既,尤其係東鐵轉返去紅磡之後,
無論轉西鐵過尖咀再轉車,或者係紅磡搭隧巴,
個個都打哂交咁。如果 373 系做得好既話都應該
會吸引部份乘客轉投既。不過 $16.3 同 $22.3 比,
北區本身多剛出來做野的年青人同基層市民,每日
俾多 $6 (來回就 $12) 真係已經夠去麥記食個早餐。

P.S.: 我識得好幾個朋友 (年紀同我差唔多) 在港島東
返工,都係搭 277X 轉地鐵。我都有點佩服佢地咁
豪得起 ($13 + $9.5 / $11.2 = $22.5 / $24.2)。
搭火車轉 102 都只係 $17.3。
Gary_B 發表於 2009-11-2 23:17 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

277X 既優勢係比東鐵綫快

但373系 似乎沒有這點了
Kaix 發表於 2009-11-2 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 GX7685 於 2009-11-2 22:26 發表
點解唔係講點定線同改良令373系有全日生機呢!!
}& L* j& v! D: z/ j6 j. x

any suggestion??

原帖由 GX7685 於 2009-11-2 22:26 發表
而只係一句隧巴火車~大哥!!我6歲o個陣都知啦!!! ]* }& L* j& v! D: z/ j6 j. x

If the existing way of travel is good enough (here it refers to HK Island - Lo Wu), why bother??

Your suggestion is worth considering only if it's more attractive than the existing practice.

你口口聲聲話如果北區有全日車當然好,但係又一句[港島人有N條車海線去紅磡返大陸],hkitalk.net5 t; r& z" p3 u+ T5 \: U3 |5 T/ B1 W
我講專做粉嶺+轉乘上水又唔同我討論,真係唔知邊個ga回應有用呢~

First, u are the one started the discussion on the people HK Island-China

Second, someone has already responded to your point:
原帖由 AD18 於 2009-10-31 23:11 發表
講真 , 除左返工放工之外 , 真係有幾多個北區既人會出去港島區呀

Kaix 發表於 2009-11-2 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvin268952 於 2009-11-2 22:36 發表
你可以問下北區人十個人入面都唔知有冇4個知道條線係咩來???

If they are highly unsatisfied with their existing way of commute,
they would have proactively seeked for alternative methods.

If they are ignorant of the existance of alternatives,
it implies that they don't feel terribly wrong towards the current commuting method.
SSBT 發表於 2009-11-3 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 fredfred 於 2009-11-2 21:33 發表
你講乜呀,我係度講緊價錢同時間的比例,
我夠知十九蚊經九龍塘都得,但係未六十五分鐘可以由聯和墟去金鐘海富呀

你同 373 同 小巴+火車+地鐵 去比,
但係好似冇計到要等 373 既時間喎
(假設 373 全日後非繁時要 30 min 一班)
咁計, 等 373 既時間好大機會會長過 小巴+火車+地鐵 ..
咁比就唔係咁公道喇
=0=
SSBT 發表於 2009-11-3 00:11 | 顯示全部樓層

你一路剩係識有N條車海線去紅磡?咁307又為何咁多人搭呢?
* {: U; M5 @3 \. n! v  w' L/ ~巴士,鐵路,生活佢地都大可以N條車海線去紅磡轉火車轉k巴返大埔屋企啦!!www.hkitalk.net  g/ X6 O! n& _  P/ M6 }
同你gaN條車海線去紅磡轉火車轉小巴返北區屋企啦!!
  ?+ i6 a% E' y* H- U巴士,鐵路,生活同埋我一路係講緊非繁ga野,係你一路講埋哂o的明知ga野~唔討邊有得論?8 N1 y. q# @2 ]5 b2 q4 ~
巴士,鐵路,生活+ w: r* L4 U; Z( [* g
你口口聲聲話如果北區有全日車當然好,但係又一句[港島人有N條車海線去紅磡返大陸],! A+ g+ F; \5 ]2 |- Q' H
我講專做粉嶺+轉乘上水又唔同我討論,真係唔知邊個ga回應有用呢~巴士,鐵路,生活7 I: }5 K' _% |$ E  ^5 }- x4 \4 P
來來去去都剩係見你地打來打去都係o個幾句!!
2 I& _1 G/ j9 O8 n0 L' G  xhkitalk.net點解唔係講點定線同改良令373系有全日生機呢!!; t' k0 @- |) J! s1 F% {) i
而只係一句隧巴火車~大哥!!我6歲o個陣都知啦!!

如果你用 "港島<>大埔" 同 "港島<>大陸" 去比,
又唔同講法喎
火車 + 隧巴的確好直接, 同埋有位坐
但係由大埔出發搭火車, 就算係非繁時, 都未必有位坐喎

如果 373 全日只係去到粉嶺,
上水區就加個轉乘算數,
咁我可以話你聽,
我過海一定唔會 70K/273A <> 373
一來區內線兜/疏 (已經牽涉到去第二個問題)
二來車費又貴過火車+隧巴

點都好, 大家上得 italk 討論
又唔係北區區議會同運輸處討論
無謂咁激動, 好似覺得大家都反對 373 轉全日
大家只係理性分析而已
實際上運吉都好難通過到,
而九巴亦冇心做,
可能永遠都見唔到北區有全日巴士線過海 ..
=0=
AD18 發表於 2009-11-3 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 fredfred 於 2009-11-2 21:33 發表
你講乜呀,我係度講緊價錢同時間的比例,
我夠知十九蚊經九龍塘都得,但係未六十五分鐘可以由聯和墟去金鐘海富呀

我想問 373 得咩 , 一個路面既意外 / 其他原因導致塞車已經足以遲晒大到囉

而家鐵路贏係贏穩定 , 有幾可會見到鐵路係早上繁時爆大鑊呀
近呢 3 年 , 只係得一單

另外 , 唔好以為你既意見 , TD 會受呀 , 同埋我個人覺得你既做法同華都選區既潘忠賢議員無兩樣
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GX7685 發表於 2009-11-3 00:35 | 顯示全部樓層
YEAH!!真的好耐都冇討論得咁好了~多謝各位板友~
大家ga意見都好正,可見italk板友們真的很棒呢!!
只差北區就18區都有全日有過海車lu~~
剛上網看到資料~原來新巴曾想開辦一條叫978 ga路線由上水過海,後因中上環有限制才計劃失敗,但可見係有潛力的!!
GX7685 發表於 2009-11-3 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2009-11-3 00:28 發表

我想問 373 得咩 , 一個路面既意外 / 其他原因導致塞車已經足以遲晒大到囉

而家鐵路贏係贏穩定 , 有幾可會見到鐵路係早上繁時爆大鑊呀
近呢 3 年 , 只係得一單

另外 , 唔好以為你既意見 , TD 會受呀 , 同埋我個人 ...

其實家陣塞車情況真係小之又小了,多條新路建成,而且最大可能ga吐公,亦多左條支路[科學園]當有時發生,好多私家車有事都自動行左入去,實際塞車機會已經好小了!!

我都係唔明~373同307係吐公已經係一齊行啦,咁如果北區又以277x路線到吐公,為何比鐵路慢呢~?先不計甚麼塞車不塞車