hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解當年761唔改總站,而要改名????
開啟左側

點解當年761唔改總站,而要改名????

流星☆雨 發表於 2009-11-16 00:20 | 顯示全部樓層

居民經常坐,坐開就會記得761P改左做761
香港應該有唔少市民知道P線係輔助線咁解
主線都CUT左嘞
點解仲要叫P?
如果市民唔需要理編號系統
咁點解要58代表良田,59代表屯碼?
倒不如將編號系統廢止,大家以後唔好理編號,只理兩邊既巴總同埋走線?
wilsonli321 發表於 2009-11-16 00:28 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2009-11-16 08:41 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2009-11-16 00:28 發表
唔好怪我誇大去講,
有句說話叫「見微知著」,
761P編號問題上,撇除直接影響不說,
單看處事作風,就知輕鐵點解會經營21年,都是那麼一塌糊塗

當初縮短761一事,拖拖拉拉,成個天水圍40萬人口,得個30-40人走入路軌,
都嚇到滿成風雨,搞到761P 個編號要斬腳趾避沙蟲,完全唔考慮長遠影響
做事作風咁「淋」,點會成功?

咁都關事?
呢單野同輕鐵個處事作風有咩關係?
761P 同 761 無論點樣有輔助關係
你要接受佢地係路線圖係兩條獨立路線
改返761做 761P 只會令居民,以至區外人以為個條係取消左既761
再講,如果好似你話,有好多人係覺得761P 個 P字係有咁大問題
一早就有人會開投訴file
761 取消左成 3年呀wilson兄先走黎投訴?
我覺得似吹毛求疵多d 囉....

講真,呢篇文我就覺得已經無野好討論
而家wilson 兄仍然無視大部份人既意見
要大眾生物遷就一個死既系統
我個人認為非常無稽。
wilsonli321 發表於 2009-11-16 14:52 | 顯示全部樓層

ASV50 發表於 2009-11-16 15:08 | 顯示全部樓層
吹毛求疵??

原帖由 teddybus 於 2009-11-16 08:41 發表
講真,呢篇文我就覺得已經無野好討論
而家wilson 兄仍然無視大部份人既意見
要大眾生物遷就一個死既系統
我個人認為非常無稽。

你收聲啦(teddybus)!! (或者我都要收聲)

人地講到明喇。。

即使有人誤會了是原先的761,也構成不了什麼問題,
因為誤會了也可以在天逸站轉車,而即使沒有誤會,卻也一樣要在天逸站轉車

寧願要活人誤會
都要維護果一套死既系統

呢十幾版討論真係浪費資源,人地會認為我地先係牛皮燈籠

凍喇。。留番啖氣暖肚啦。。
teddybus 發表於 2009-11-16 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2009-11-16 15:08 發表
吹毛求疵??

你收聲啦(teddybus)!! (或者我都要收聲)

人地講到明喇。。

寧願要活人誤會
都要維護果一套死既系統

呢十幾版討論真係浪費資源,人地會認為我地先係牛皮燈籠

凍喇。。留番啖氣暖肚啦。。 ...

我晨早已經話唔打算再回架啦...
只係有其他同我地同一諗法既普羅大眾唔明白
繼續企圖說服wilson兄接受現實...

其實我都覺得好浪費資源
特別係我d 寶貴時間拎晒去重覆又重覆去比同一個解釋...
你唔覺得呢14頁圍繞既都係同一樣野嘛?
ASV50 發表於 2009-11-16 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2009-11-16 15:42 發表
其實我都覺得好浪費資源
特別係我d 寶貴時間拎晒去重覆又重覆去比同一個解釋...
你唔覺得呢14頁圍繞既都係同一樣野嘛?

所以我回到第九頁已經採取放棄態度

他的論點,絕非凡人可理解
他的哲學,亦令我嘆為觀止

而14版紙,竟然全部都係圍繞係一個「P」字之上。。
樂仔〞 發表於 2009-11-16 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2009-11-16 18:48 發表
而14版紙,竟然全部都係圍繞係一個「P」字之上。。 ...

冇計啦
wilson 兄唔知點解對輕鐵好似特別 mut 塞咁
冇道理 up 到懶係有道理
真係有時間都唔想同佢嘈
761P 改名黎都冇用 , 叫番 761P 亦冇特別問題
叫 761 俾人以為 761 翻生之餘 , 又要重新整 PA , 印路線圖
咁浪費人力物力既野 .. 得 wilson 兄先願意就去咁搞