hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解當年761唔改總站,而要改名????
開啟左側

點解當年761唔改總站,而要改名????

PoohPoohJoe 發表於 2009-11-8 18:12 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 17:16 發表

當一個2009年的人,問為什麼761P會有P,卻又不見有761時
回答他2006年前有761,試問對於一個非交通迷而言
2006年前的761,對於2009年的人,還可以有什麼意義?

外人對761P會感到一頭霧水,不會執著,但如果在討論761P應否 ...

原則上
761P開時是輔助線,有P
不過取消761時是取消正線
不是以輔助線取代正線
所以761P不刪除P
wilsonli321 發表於 2009-11-8 18:18 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2009-11-8 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 14:04 發表

我反而覺得係你太低估一般市民對路線編號既認知
E線平好多,要左兜又兜,A線貴好多,但直接好多,好多乘客都識分

E線同A線唔出奇,但係後面黐住既P, R, X 就真係未必好似你咁講好多人都有concept

原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 14:04 發表
而家就係冇761先弊,
就咁有761P,有些生客或半熟客就會以為761仍然存在
白白浪費時間等車都唔出奇

咪又係你覺得有d 生客或者半熟客以為761仍然存在
比著你真係唔識巴士路線既話
見到761P,你會唔會諗起任何有關有無761呢條線既諗法?
正如而家你要搭巴士
有13D, 13M, 13X
你會唔會無端端諗,咦,唔見13,13A, 13B, 13C 線既...
唔通我理解錯誤?
teddybus 發表於 2009-11-8 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 14:21 發表

A不是解輔助,意義是可以獨立的,
P是解輔助,正常來說,要有正線才可有P線

68取消了,68A如果改68,路線不同,反而會引起混亂
有68A存在,不一定意味68仍會存在
...

其實P = 輔助 都只不過約定俗成
無一個正式既 document 係話 P 解俗成
更加無話過無左條無任何英文字母既所謂主線
有英文字母既就要改...
更何況,你覺得761P 係輔助761
我都可以當761P係一條獨立線
咁既話取消761 就完全同761P 無關係...  
正如新巴既 8同 8P 咁,我諗都無咩人仲係覺得8P 係輔助8卦 ....
touchwood個句,如果要取消8號的話
閣下係咪仲覺得需要將8P 所謂正名做 8號線嘛?

原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 14:21 發表
其實我係指輕鐵21年來的服務心態,
而不單止761 P既問題

天水圍區既客沒有特別聽聞過有支持定反對761P既編號問題
只是我認為路線編號系統應有規律,所以支持761P刪P
唔係因為我覺得好聽d而改

樓上話有既,我都係以事論事者...
咦,你認為路線編號應有規律
咁你應該係從交通迷既身份去諗喎
非交通迷會諗呢d 野?我真係好有懷疑囉....

teddybus 發表於 2009-11-8 19:17 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 17:16 發表

當一個2009年的人,問為什麼761P會有P,卻又不見有761時
回答他2006年前有761,試問對於一個非交通迷而言
2006年前的761,對於2009年的人,還可以有什麼意義?

講多無謂
不如你問下身邊既非交通迷
搭車見到要搭一條叫761P既路線時 會唔會去諗有無761呢條線既存在?
我包保佢地係會答你:"無端端諗呢條問題做咩?有車就搭架啦,理得佢叫761P 定 761Z... "
2009年問會咁答,2012年問都係一樣咁答,就算到2020年問,個答案包保一樣....
當然,如果係個交通迷就另一講法....

wilsonli321 發表於 2009-11-8 19:33 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2009-11-8 19:55 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 19:33 發表

都係唔太認同你既講法
P,R,X 都有好多非巴迷知道其意義
就算未必知X係特快,但對其規律都有所掌握
唔信你試下問一個屯門人58X係去邊,冇乜人會答你去荃葵

你諗深一層丫
其實58x 去邊同個 X 字定義係無關係喎
正如以前68 同 68x 都係去佐敦,66 同 66x 都係去大角咀
咁你問68 去邊,去佐敦,68x 去邊,都係去佐敦...

原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 19:33 發表
會,
有P線,正常情況下都應該有其正線存在
有時都會留意下正線路線係點,睇下岩唔岩搭

交通迷就會咁諗
非交通迷就肯定唔會

你既例子錯誤,無法比較
A,B,C本身可以沒有特別意義
但P係解輔助,有正線才可有輔助,P的意義是不應獨立

點解無意義?唔同咁多英文字母得 P係有意義?
P線開線可以係輔助形式,但邊個話P線一路落去都只可做輔助,唔可以當獨立一條線黎睇
新巴 8 同 8P 已經係一個例子

你都識講,係約定俗成
輕鐵唔刪761個P字,我亦無講會違法,不過違反了約定俗成
那就似乎太玩野
如果編號系統人人有準則,那就違反了當初約定俗成的意義了
正如人人要將蘋果叫做蘋果,你硬要叫西瓜,咁人同人之間,就會大大增加溝通成本

你用"玩野" 黎形容似乎太過火
約定俗成唔代表要盲目咁跟落去,而係睇需要
如果係咁就唔會有H1, H2 (因為無H開頭既線,唔係約定俗成)
改個路線編號,營運商要改乳豬紙,搭開既人要重新記過編號
咁樣一樣增加成本

teddybus 發表於 2009-11-8 20:20 | 顯示全部樓層
如果係咁,點解又會見到有呢個topic出現?

都係好似討論「搭車應否掛隊」道理一樣,係咪冇俾人打過尖,一樣上到車,就唔應該反對打尖??

人地有疑問,擺上黎,唔代表而家條路線真係有問題喎...
你覺得有問題,support 有改動,都要有強而有力既理據至得架
我唔知你拉去 "搭車應否掛隊" 呢樣野有咩目的
但我個人就認為 "搭車應否掛隊" 同 改號碼 根本無關係
再講,你話打尖咁樣,都要睇個地方有無關於 反對打尖 既約定俗成
你同大陸同胞講,佢地一定唔會贊成,因為佢地習慣左
同樣道理,常用761P 既乘客,唔會對改號碼有咁強烈既需要同感覺
所以佢地未必贊成改號碼一樣....
約定俗成都要講地方,講環境,唔係你覺得P線一定係輔助就唔比P線自己做主線....
樂仔〞 發表於 2009-11-8 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2009-11-8 17:52 發表

冇啦啦?
輕鐵761P當初常規化之時,就應該更改編號,
現在只是糾正問題

至於對本人,微觀上沒有影響
不過,正如排隊搭車既道理一樣
當討論「搭車應否排隊」時,假如一個人從未試過被人打尖,是否等如此人不應反對打尖? ...

咁不如 614P 615P 改叫 514 515 啦
6 字頭不嬲去元朗架嘛 [ 輕鐵角度 ]

D 師奶學生都掛住煩買咩送要交咩功課架啦 , 仲會唔會咁得閒諗 761P 點解有 P 呢 ?
何況 , 761P 個 P 字對佢有咩影響先 ? 唔通 761P 多個 P 字 D 人就唔識上車咁神奇 ?
如果係外人 , 唔好話識唔識搭啦 , 輕鐵出入閘個 system 唔識都唔出奇添
最多記線記多個字姐 [ 雖然話 P 字記唔記好似冇乜所謂 ] , 我唔信記多個 P 字會用哂你個腦既 memory
lzengalau 發表於 2009-11-8 20:58 | 顯示全部樓層

咁又有無人咁得閒去剖析輕鐵路線號中間果位同樣地分5=屯門, 6=元朗, 7=天水圍丫?
又若果當年唔叫 761P 而按序叫 762, 咁又有無改號碼既必要呀?
呢d咁既野, 根本只係一個代碼, 叫咩都一樣係代表緊某一條線, 而唔會講緊第二樣野. 有咩話正線唔正線丫, 响巴士系統果邊, 連正線都無就已經有x, 咁又搵咩出黎解話呀...? 輕鐵呢邊唯一可以話佢地兩者有長短之分, 所以就兩個編碼.