hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解當年761唔改總站,而要改名????
開啟左側

點解當年761唔改總站,而要改名????

wilsonli321 發表於 2009-11-9 00:11 | 顯示全部樓層

wilsonli321 發表於 2009-11-9 00:16 | 顯示全部樓層
wilsonli321 發表於 2009-11-9 00:27 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2009-11-9 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2009-11-9 00:16 發表

起碼乘客會知道個x既規律,唔會搞錯佢係去荃灣

X對於知道其意義(解特快)既人,就會搭68X/66X
當然有人唔知X既意義,
但係用唔知既人去否定X的定義是對乘客沒有幫助,似乎有違邏輯

而家係閣下非常肯定唔用 X 去表達express 係有問題,令人誤會
又諗到個case,265B,佢唔係用X尾喎,但我諗住個區既都知道呢條係特快
咁唔通又因為唔你所謂既編號定律而要改?

那個人/機構/地圖路線表,曾經向你說過A/B/C的路線編號定義?

P開線,如果係解輔助形式,咁正線消失,仲可以輔助D乜?

8+8P更加唔岩例子,8+8P的輔助作用仍然存在,8亦沒有取消,8P不改編號看不出有何問題

我無話ABCDE, 我係指 K, M, R, S, X 等等...
都係個句,只係閣下一廂情願 有P字尾既一定係輔助,無左條主線就要企正
你咁係無視左P線 可以單獨生存唔需要依靠任何線
無錯你個諗法係八九十年代係咁運作
但而家已經無左呢個所謂不變定律
如果你硬係要話 8 同 8P 仍然有輔助作用
咁想問下而家黎講,邊條輔助邊條?
8 短過 8P 喎... 咁根據你個定律,又使唔使改哩?
仲有,我係話如果,我諗你唔會咁利害foresee到 8同 8P 永遠都唔會取消...

咁761已經取消,761P已無輔助意義,
因此而修正編號,有何盲目?

本身沒有H路線,新訂H意義不會對原有的約俗定成構成衝突,
但你硬要把P解作沒有意義,那就與原有約俗定成構成衝突

時間會不斷累積,2009年....2012..2015...2020...年的人都會對761P感到一頭霧水
搭開既人,好快就可以理解,而且記少個P字好容易,
前者影響可以無止境累積,所以會大於後者的影響
正如九巴16號變68既道理一樣

如果根據我所指,761 同 761P 係獨立路線
761 取消 同 761P 有咩關係?
而家係你覺得呢兩條線有輔助關係,仲要係單單因為個P 字
點解你唔可以理解佢地係獨立路線哩?

我可以話既係,無論係2009年,2012,2015,2020年
唔識呢d 路線定律既普通人,係唔會對一條路線既一個 " P " 字有咁大既感覺
你唔信既,我已經建議你去問下你d 非交通迷朋友
而家只不過因為得761P 呢條線有個 " P " 字
先令你assume到對其他非交通迷會有混淆
遲下in case 多人轉搭西鐵,614, 615 取消,得返614P 同 615P
對非交通迷黎講,個突兀感覺就唔會咁強烈
當然,如果你仍然堅持一個非交通迷係咁有神力
見到761P 會覺得混淆,奇怪761既存在性
我無話可說....

咁咪係囉,人地會有疑問
有疑問就會想知答案,中間的過程就是搜索成本
咪即係證明左,唔改編號會令乘客增加搜索資訊的成本囉

你真係幫我搵岩比喻,大陸同胞慣左打尖,你問佢就會反對排隊,
咁唔通可以證明打尖係岩既咩?

P係約俗定成解作輔助,唔係我話係就係,我有咁本事就好

你係對個條線唔熟,改唔改編號,你都係要去搵資料架啦...
正如我對輕鐵唔熟,樓上提到761 同 761P
我要巢資料都係巢761 同761P ...
唔通你會咁利害,條路線叫761就唔使巢料,叫761P 就要巢?

無人話過打尖係,係你話 約定俗成係嘛
打尖對佢地黎講係約定俗成喎
如果你話打尖唔,即係約定俗成唔係100% ,即係你堅信既路線編號定律未必晒....

兩位都犯左一個邏輯毛病
我舉例說,吃飯可以令人溫飽,這話沒有錯吧?
但可以用「英國人唔食米」來否定以上句子的正確性嗎?

改善編號系統(吃飯),有利於乘客掌握路線資訊(令人溫飽)
你卻用一些不會諗編號系統既人(英國人),來否定以上句子

我好欣賞你既推理能力
同你玩推理絕對可以增進我既腦轉數

問題係,而家當地人食開某種飯 (761P),你係都要迫佢轉飯 (改返做761)
咁仲會唔會得到溫飽 (有利乘客掌握路線資訊)?
你唔係當地人(761P常客),點可以肯定轉飯 (改返做761)令佢地溫飽 (有利乘客掌握路線資訊)?
呢個正正就係而家發生緊既事實

如果你話輕鐵既P係解長短之分,咁761都冇左,仲可以用咩標準黎比較長定短?
咁乘客都會問,有761P既短線,咁長線去左邊???

再問一次,你敢肯定非交通迷既乘客會問呢個問題?

ASV50 發表於 2009-11-9 06:48 | 顯示全部樓層
越睇越離譜...
wilsonli你又話個P字唔刪除就會違反甚麼路線編號準則
即係話個P字根據某準則一定係解輔助線啦?
對嗎?

不過你又話個P字只係約定俗成解作輔助
矛盾出現??

「那個人/機構/地圖路線表,曾經向你說過A/B/C的路線編號定義?

P開線,如果係解輔助形式,咁正線消失,仲可以輔助D乜?

8+8P更加唔岩例子,8+8P的輔助作用仍然存在,8亦沒有取消,8P不改編號看不出有何問題」
那個人/機構/地圖路線表,曾經向你說過P的路線編號定義?
不是我們硬要說P字是無意義,而只是你一廂情願認為P是有輔助意義..(然後你就指我們說P無意義)

*如果你已經陶醉完你的理想邏輯世界,請馬上返回現實。。

你又說屯門人知道58X, 60X的X是不會前往荃灣..
不過我講如果以家開一條259X, 屯門碼頭開不停站往荃灣鐵路站
咁仲唔係特快線?你又估下會唔會影響你既所謂論據

「起碼乘客會知道個x既規律,唔會搞錯佢係去荃灣」
wilsonli321 發表於 2009-11-9 17:29 | 顯示全部樓層
wilsonli321 發表於 2009-11-9 17:32 | 顯示全部樓層

wilsonli321 發表於 2009-11-9 17:41 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2009-11-9 18:52 | 顯示全部樓層
用現實既大婆二婆講
大婆在生,二婆係二婆
大婆死左,二婆依然係二婆
teddybus 發表於 2009-11-9 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2009-11-9 17:32 發表

咁對於識呢d 路線定律眉普通人呢?
說到底,你仍然是用英國人唔食米來否定吃飯可以令人溫飽既邏輯罷了

識呢d 定律既仲會唔會係真正既非交通迷?
可能你眼中 "非交通迷" 既定義同我唔同
我所認知既係 對交通工具一d 比較深入資料一無所知既普通市民...
邏輯方面
你都無視左盲目地唔理自己需要,見飯就食,係百害而無一利而已...

任何人要乘交通工具,都要搜尋資訊
搜尋資訊成本的不可能是零
不過,有系統的編號可以減低搜尋成本,明白嗎?

而家冇左761P,到2015年,一個陌生客見到有761P,心中自然會估計有761,可能會不斷搵761既資料
睇下761又岩唔岩搭,點知搵左一大輪,先發覺原來冇761,原來761係2006年已經冇左,
中間搵761既機會成本就會無謂地浪費

你到而家都覺得一個陌生人見到有761P 會估有無761呢條線...
我再重申一次,唔該你去問一問你d 對路線編號毫無認知既朋友
見到761P 呢條線,會唔會聯想起 761線既存在性?
2009年佢地答唔會,唔見得過左5年,10年,佢地會無端端諗 761去左邊囉...
如果你連咁簡單既研究都唔去做
你個d 假設全部都無理據去支持囉...

約定俗成係好既野,何必另搞一套?
約定俗成係唔岩既野,就任由唔改?
約俗定成的本質沒有好壞,要視乎什麼事物

而家係得你一個認為路線編號係唔可以唔緊隨喎
拜託唔好格硬話其他人都會好似你咁諗啦...

如果九巴廿幾年前不把16變成68系,今日編號系統會是什麼局面?
當日的16熟客影響,還是今日整個香港乘客影響大?
原有761P乘客刪個P,根本上不難掌握理解,就算對於原有熟客,見到761P,都可能心中還以為有761
下次去濕地公園,可能等左兩班761P先醒起原來冇左761,一D都唔出奇,761P熟客都一樣可能會受影響

好大膽既假設,假如無變16做68系
識搭既繼續搭,唔識搭既,你叫條路線做 16,28,34,68 定1444
佢地都係要去搵搭咩車架啦
好明顯16變做68系唔係因為為左你所諗個種普通人一睇68x就知去元朗呢個purpose啦....

如果 lzengalau 話 P 係解長短之分是成立的話
我肯定會有非交通迷疑問長過761P 既長線係邊
當然10個人未必10個人會問,但有5-6個問,我又覺得好正常喎

知你唔肯問,我代你問左我一個非交通迷既朋友
我同佢講 一講起有條線叫761P,佢會諗起咩
佢完全無提過任何有關呢個 P 字既意思
我再問佢有無諗過有無761呢條線,佢好肯定話無諗過...

我唔否定有非交通迷會問,但你話10個有5-6個會問,我直情覺得無可能...