hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 怒火短評﹕政改民調是垃圾
返回列表 發新帖
開啟左側

怒火短評﹕政改民調是垃圾

238X 發表於 2005-10-22 18:37 | 顯示全部樓層

[ref=400284]chai[/ref]  在 2005-10-22 06:29 PM 發表:

第三﹐本人忘了將連結列出﹐特此致歉。
然而﹐這個連結根本不難找﹐要是 閣下這樣也要批評﹐
只顯得自已無理和理虧。

觀文者當然有責任找,但發文一向都要附有關
參考資料亦屬事實。

以我所知,閣下忘記附出連結明顯不等於不中
肯。

而批評閣下忘記附出連結也很難推論到批評者
無理、理虧,反而問題係批評者似乎無給出覺
得閣下言論似法輪功的原因。

有錯請指正。

[ Last edited by 238X on 2005-10-22 at 18:41 ]
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
roadsider 發表於 2005-10-23 01:56 | 顯示全部樓層
[ref=400288]chai[/ref]  在 2005-10-22 06:35 PM 發表:

本人就是希望了解﹐如期設定議席/選委會人數﹐
為何不作 Open End ﹐或設定範圍選擇 (例如﹕a. 60至70席﹐
b. 70至80席﹐c. 80至90席...)?讓市民不會被引導?

港大的鍾庭耀和中大的王家英可算是民調的專家吧。他們
都異口同聲說從專業和技術的角度來看,問卷的設計沒有
大問題。請問民主派的朋友,他們對問卷設計的批評,是
從那裡得到專業的意見,還是只是一些政治評論員或你們
的看法?

再看第五號報告民調部份的簡介,已說明了民調的目的是
掌握市民對建議方案的支持程度。在此情況下,在問題中
提出有關數字,是一個恰當的做法,否則怎樣知道市民是
否支持這個方案?

正如鍾庭耀所言,每一個民調都有其局限性:這份問卷也
不能看到市民對其他方案的支持程度,但至少可以說市民
也認為這是一個可以接受的方案。小弟明白柴兄的政治立
場,但政治人物總不能對自己不利的東西,隨便說是垃圾
,並以此「呼籲」其他板友上街。
~路人甲~
dicksonboy 發表於 2005-10-23 06:46 | 顯示全部樓層
[ref=400743]roadsider[/ref]  在 2005-10-22 09:56 發表:

從那裡得到專業的意見,還是只是一些政治 ...

真係太好喇
幸好板上仲有閣下此等板友願意補充不全既信息
大家所得既資料先得以完全
奈何小弟並唔係靠政治新聞食飯,有時間去睇下報紙
上下網貼下文之餘,就不能時時刻刻緊貼政局,甚至要去搵相關資料,
叫我自己搵資料倒不如算把喇
唉…無辦法喇,總係要做野既
Idiotism is idiots being idiotic
dicksonboy 發表於 2005-10-23 07:08 | 顯示全部樓層

[ref=400284]chai[/ref]  在 2005-10-22 02:29 發表:

第一﹐標題名稱不是本人專利﹐在早前已有一篇同樣列為
『怒火短評』的文章﹐也歡迎 閣下將不快之事用此方式表達。

第二﹐中肯的評論不用怒火﹐同樣地怒火的不等於不中肯。

第三﹐本人忘了將連結列出﹐特此致歉。
然而﹐這個連結根本不難找﹐要是 閣下這樣也要批評﹐
只顯得自已無理和理虧。

去到最後﹐ 閣下支持是次政改方案麼?

第一~ 我係針對個標題,
再加上文章內容先令我覺得係煽動板友
我假如有不快之事,我亦會考慮使用‘怒火短評’呢個標題,
如果我真係用亦唔係因為你觀迎我用,而係因為我有需要用
請你搞清楚!

第二~同第一一樣,我係針對個標題,
再加上文章內容先令我覺得係煽動板友,唔中肯
假如你認為你篇文係中肯既,我會好失望…
因為我睇唔到你篇文有任何權威性資料黎支持‘政改民調是垃圾’
以你既資歷,無理由會犯呢個咁大既毛病,所以我好失望…

第三~正如其他板友所提:
‘發文一向都要附有關參考資料亦屬事實’
難道你寫論文寫報告無enclose reference,就叫個professor/讀者自己去搵?
唔去搵就理虧?
你既然都致得歉,但係又話我既批評只顯得自已無理和理虧
你D係乜野邏輯?我唔明…
短評還短評,出得文就應該要做好,呢個係因為我對你既文有期望
我覺得如果因為唔夠時間而做唔好,就索性好似我咁,唔開文~

最後,我唔知,因為我未詳細地睇過其內容,
我上網update下自己,見你貼文諗住可以睇到篇有質素既中肯評論
卻令人失望…
另外‘閣下支持是次政改方案麼?’呢句問句總係令我有不安既感覺…
可能係因為個‘麼’字令我感到被反問既壓力

唉…睇怕以後都可以睇少篇文…
Idiotism is idiots being idiotic
 樓主| chai 發表於 2005-10-23 09:10 | 顯示全部樓層
[ref=400743]roadsider[/ref]  在 2005-10-23 01:56 發表:

從那裡得到專業的意見,還是只是一些政治 ...

前部份提及有關民意調查的方式﹐大家可有不同立場﹐
本人可認同為『垃圾』﹐但其他人也可認為為『珍品』﹐
這也涉及對民調不同理解的方式﹐
可留意本人一直沒有逼任何人接受觀點。

最後﹐必須回應﹐本人不是叫版友因為這份民調而
於12月4日上街﹐原文為﹕最後一提﹐12月4日上街... 爭取政改時間表、反對區議會委任制
*天下雖安 忘戰必危*
 樓主| chai 發表於 2005-10-23 09:30 | 顯示全部樓層
[ref=400827]dicksonboy[/ref]  在 2005-10-23 07:08 發表:
第二~同第一一樣,我係針對個標題,
再加上文章內容先令我覺得係煽動板友,唔中肯
假如你認為你篇文係中肯既,我會好失望…
因為我睇唔到你篇文有任何權威性資料黎支持‘政改民調是垃圾’
以你既資歷,無理由會犯呢個咁大既毛病,所以我好失望…

第三~正如其他板友所提:
‘發文一向都要附有關參考資料亦屬事實’
難道你寫論文寫報告無enclose reference,就叫個professor/讀者自己去搵?
唔去搵就理虧?
你既然都致得歉,但係又話我既批評只顯得自已無理和理虧
你D係乜野邏輯?我唔明…
短評還短評,出得文就應該要做好,呢個係因為我對你既文有期望
我覺得如果因為唔夠時間而做唔好,就索性好似我咁,唔開文~

中肯與否在於每個閱文者不同觀點和質素﹐
本人也沒有強逼  閣下接受。

最後﹐不知 閣下還會看文否﹐但現時討論已離題﹐
如果非討論本題要點﹐請另開新文。
*天下雖安 忘戰必危*
238X 發表於 2005-10-23 12:28 | 顯示全部樓層

[ref=400743]roadsider[/ref]  在 2005-10-23 01:56 AM 發表:

小弟明白柴兄的政治立場,但政治人物總不能對
自己不利的東西,隨便說是垃圾,並以此「呼籲」
其他板友上街。

這不正是政治人物的責任嗎?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Chairman 發表於 2005-10-25 08:00 | 顯示全部樓層
[ref=400288]chai[/ref]  在 2005-10-22 18:35 發表:

本人就是希望了解﹐如期設定議席/選委會人數﹐
為何不作 Open End ﹐或設定範圍選擇 (例如﹕a. 60至70席﹐
b. 70至80席﹐c. 80至90席...)?讓市民不會被引導?

本人也想了解,既然政府容許被訪者自由提出數字
為何不算是Open end?若市民在同一條問題可以不支持70這個數字
又如何算係引導?

70席既是政府內部方案既數字,引出來作為起點有什麼不妥?

為何連專業的民調專家如王家英也不認為係引導?
dicksonboy 發表於 2005-10-25 16:20 | 顯示全部樓層
[ref=402556]Chairman[/ref]  在 2005-10-24 16:00 發表:

為何連專業的民調專家如王家英也不認為係引導?

呢幾日茶飯不思,終於諗到原來板友們忽略左一個好重要既因素:
可能柴兄係比王家英,鍾庭耀等更專業既民調專家!
如果真係,咁一切既疑團都可以解開喇!