hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 52X最新消息(通告#191, 乳豬紙及乘客單張#232) ...
開啟左側

[問題] 52X最新消息(通告#191, 乳豬紙及乘客單張#232)

chai 發表於 2009-11-8 03:28 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2009-11-7 20:41 發表
最令人關心的應該是價錢問題。

延長後,收費是否與現時58X、66X、67X等旺角特快線一樣?

有沒有八仔轉乘優惠?

多謝解答!

根據上述同一資料來源﹐ 收費是 $11.3
青龍頭往旺角是 $8.4﹐ 怡閣苑往屯門是 $10。

延長段在深水埗起經荔枝角道、上海街、亞階老街、櫻桃街後到達柏景灣﹐ 回程則用旺角道及彌敦道﹐
隨後返回長沙灣道現有路線。

*天下雖安 忘戰必危*
GY9660 發表於 2009-11-8 05:34 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-11-8 00:53 發表
其實 60M,61M,66 早就應該被 cut 車
安友班大帝使唔使 hold 住 4 條出荃灣線咁瘋狂(60M,61M,260C,66) ?

61M都唔係主要做安友客,主打青山公路客
以61M繁時同假日既客量根本唔足以cut車

C59M-S01
N38 發表於 2009-11-8 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 GY9660 於 2009-11-8 05:34 發表

61M都唔係主要做安友客,主打青山公路客
以61M繁時同假日既客量根本唔足以cut車

咪係,如果我係安(定)友(愛)客都唔會搭61M啦,
貪佢夠慢咩。

自己牛河所見,
61M出市區去到置樂/三聖先有客。
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
superbus 發表於 2009-11-8 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2009-11-8 03:28 發表

根據上述同一資料來源﹐ 收費是 $11.3
青龍頭往旺角是 $8.4﹐ 怡閣苑往屯門是 $10。

延長段在深水埗起經荔枝角道、上海街、亞階老街、櫻桃街後到達柏景灣﹐ 回程則用旺角道及彌敦道﹐
隨後返回長沙灣道現有路線。 ...

運輸署肯俾 52X 行彌敦道
即係唔駛行旺角道、洗衣街遊花園?
kingprowm 發表於 2009-11-8 10:52 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-11-8 00:53 發表
其實 60M,61M,66 早就應該被 cut 車
安友班大帝使唔使 hold 住 4 條出荃灣線咁瘋狂(60M,61M,260C,66) ?

不過......就算 cut 車亦唔應該拎番黎用
用黎 cover 退車條數好過啦
某 d 線得閒就少緊架車都夠膽死

* 講 ...

52X 延長到旺角好事
如果要 CUT 車, 以上 3 條來說一早應該要減 60M 車啦,
都唔明點解西鐵通車咁耐, 同埋佢客量相比 58M, 59M, 67M 低一大截都唔駛 CUT 車,
至於 52X 延長後加車會唔會用 268B, 269B 減出來既 3ASV
EE9255 發表於 2009-11-8 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 N38 於 2009-11-8 10:29 發表

咪係,如果我係安(定)友(愛)客都唔會搭61M啦,
貪佢夠慢咩。

自己牛河所見,
61M出市區去到置樂/三聖先有客。
我倒有興趣呢位板友會唔會話中環 D 大帝罷住幾條線去土瓜灣咁, 又 101 又 111 又 115
觀乎 66,61M,260C,60M 的客量都不是差的吧?
pcckw 發表於 2009-11-8 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2009-11-8 03:28 發表

隨後返回長沙灣道現有路線。

個人認為回程途經彌敦道、荔枝角道、界限街、海壇街及欽州街返回原線,並維持途經欽州街總站,對現
有乘客於延長後仍然維持不變的服務較有利。
KR6870 發表於 2009-11-8 12:06 | 顯示全部樓層
聽聞 (旺角柏景灣) 電牌已出
和荔廠會派一架車
派咩車暫時未知
天空之神 發表於 2009-11-8 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 8/11/2009 11:16 發表
我倒有興趣呢位板友會唔會話中環 D 大帝罷住幾條線去土瓜灣咁, 又 101 又 111 又 115
觀乎 66,61M,260C,60M 的客量都不是差的吧?

260C 好好客 ?
60M 好好客 ?
對比 59M , 58M 一類來往荃葵路線路線
可以講唔係囉

66 又要死守屯門往返九龍既熱車服務...
如果唔係一早安心上路 , 送 260C 去西鐵站已經攪定
61M 定位直頭為左停總站而去安友
(i.e.再縮短落市中心同 60M 合併部分車隊都得啦, 甚至推入青海圍趕哂 d 泊車佬)
* 61M 初開為左迫安友客兜青公實有不當之處 ,但結果係鄉事會路(安友一段) 2 邊都有 2 條線出荃灣

-
101,111 一早已經話定線唔得....
由九龍城開始一直重疊到港島 , 101x 又好似開唔成
有時都見一拖 5/6 架 101/111 但唔夠客果隻都有
115 關咩事 ? 行下路車同上路車點比 ?

-
講番 52x 果度
如果仲係之前型爆既定線 , 顯然係一種浪費車輛之定線
加 4 架車都唔夠用
.
nickhei 發表於 2009-11-8 13:07 | 顯示全部樓層