hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 鐵蘭224係兆康站
開啟左側

鐵蘭224係兆康站

關閉 [複製鏈接]
上水站長 發表於 2009-11-14 04:03 | 顯示全部樓層

買家係本身要FB9469果位..不過因為FB9469電線成日短路,
所以佢放棄左FB9469,而換左呢架野~

我好唔捨得....
九巴上水車廠車務通告為準
hn8024 發表於 2009-11-14 11:45 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

晒氣...少少問題搞唔掂就放棄,呢d叫保留巴士咩?
買得咁大架車返黎就應該要預左要丟一大舊錢去執,
呢個玩意一向都係高消費,修復好架車仲需要講求策劃,有系統.
咁樣玩死架車就換過架,而唔係思考下如何面對困難,解決問題,
呢班人根本唔係有心去打理d車.換幾多車都係浪費...
ccicoltd 發表於 2009-11-14 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 king 於 2009-11-12 00:07 發表
從呢幅相可以見到九鐵膠牌的確長過九巴嗰隻好多.
如果九巴一早統一全部用呢種size, 宜家就唔使咁多熱狗冇膠牌用啦.

舊款巴士如雞鴨、細牌箱都城、BL 等皆無法使用冷馬大小的膠牌。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
DK704_3N133 發表於 2009-11-14 11:53 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

其實鋪過D電線就ok.......
不過short circuit 唔係會產生強大current 而燒車ge咩?
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
KC6831 發表於 2009-11-14 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hn8024 於 2009-11-14 11:45 發表
咁樣玩死架車就換過架,而唔係思考下如何面對困難,解決問 ...

電線短路好似不嬲都係好大問題o黎喎 ... 輕則燒零件 , 普通的都會見火 , 大電的話即刻爆喎 ...

不過就算如樓上所說鋪過全車電線同換過電路板同掣等 , 應該都幾貴下 ...
謝謝您。
DK704_3N133 發表於 2009-11-14 12:17 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

cost就好平姐........問題係電路板同掣好難配...
而且跟線係好考功夫.........
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
93A_S3_6:30am 發表於 2009-11-14 12:18 | 顯示全部樓層

原帖由 上水站長 於 2009-11-14 04:03 發表
買家係本身要FB9469果位..不過因為FB9469電線成日短路,
所以佢放棄左FB9469,而換左呢架野~

我好唔捨得....

原帖由 hn8024 於 2009-11-14 11:45 發表
咁樣玩死架車就換過架,而唔係思考下如何面對困難,解決問 ...

以我所知件事根本唔係咁,
小弟識班人其中一位,我覺得佢地好比心機錫d車,

你地響度嘈嘈嘈,又知唔知保留一架巴士要多少$?
難得有人肯咁做,肯付出,
唔該各位唔好亂作d謠言抹黑同誤導人...

*請恕實情無可奉告

獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
KC6831 發表於 2009-11-14 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2009-11-14 12:17 發表
cost就好平姐........問題係電路板同掣好難配...
而且跟線係好考功夫.........

自己做就好平 , 電路板同掣 , 遲下都有大量同款二手的供應 , 電線都唔貴得去邊 ,
但係你又無圖跟線 , 又要拆線拉線 , 仲要係行車裡面的電線 , 逐條做都要做半個月啦 ,
呢 D 野仲要無專業知識最好唔好做 , 一定出去搵人做 , 到時就中左最貴的人工啦 ...
成本幾平都係要付出一大筆人工錢
謝謝您。
DK704_3N133 發表於 2009-11-14 13:15 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

跟線我就識ge......唔係難......係煩.......而且兩個人做最好......
當然....有線錯左就別論
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
小角色 發表於 2009-11-14 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 14-11-2009 11:53 發表
其實鋪過D電線就ok.......
不過short circuit 唔係會產生強大current 而燒車ge咩?

問你一個好簡單既問題...如果d電線係o係陣入面走既你可以點換呢...
再者...有d電線係車底或者係比d一拆就按唔返既零件遮住你又可以點換呢???