hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 富豪巴士
開啟左側

富豪巴士

S3N92 發表於 2009-11-8 19:08 | 顯示全部樓層

原帖由 MetroLine 於 2009-11-8 14:52 發表
如果批車唔似蟲蟲咁大問題,無咩病痛,加上若其他 49 部車能在短期內到達的話,想信九巴同其他香港巴士公司會幾喜歡。
呢款車話 11 月到,就果真 11月頭就見到實物,連月尾都唔駛等,可見 BCV 的交貨準時度值得一讚,不像批 55XX/8 ...

你呢句說話等批車真係行先講啦.....抽水抽唔切
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
FT7052 發表於 2009-11-8 19:15 | 顯示全部樓層
有幾多部到左?
3ad163 發表於 2009-11-8 20:19 | 顯示全部樓層
Radiator 喺左邊車尾......
希望唔會好似B9咁熱
夏天見過幾次B9等燈,停正喺電車站隔離,熱到全部人即刻四散......
HV7025 發表於 2009-11-8 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2009-11-8 07:01 發表
香港都係考慮下進口底盤既申沃SWB6120V4LE吧啦

SWB6120V4LE我未搭過唔知
但舊款既申沃B7RLE SWB6125, 內龍設計唔實用
雖然MCV內龍設計成點我都未知
但如果要內龍user-friendly既設計, 好似都係Wright B7RLE好D
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
hkbw 發表於 2009-11-8 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-11-8 17:35 發表

其實起英國 o既 車
車尾路線牌同 E 批差唔多

參考第三板條 link
http://prestonbus.fotopic.net/p54375339.html

我始終都係覺得因為九巴開大哂 D 玻璃窗,
搞到成架車走哂樣 ~ ...

其實真係唔明點解呢次兩款單層都要夾硬開到D玻璃咁大, 又要用黑色遮返唔少地方...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2009-11-8 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2009-11-8 18:16 發表
係囉, 大家睇第 4 幅相

先不要比玻璃窗所影響, 你睇睇椅墊, 再睇下架車地台位置 ..
果度起碼兩級樓梯先坐到個高級導航位

呢個未算高, 剛才見到部新版Wright B7RLE, 個導航位仲高得梗要..
殺雞焉用牛刀?!
HV9990 發表於 2009-11-8 23:23 | 顯示全部樓層

其實九巴呢架係咪比英國果d矮呢,我對過車頭銀幕同尾窗好似比英國果d細隻o左...
不過個輪拱大o左又係令架車睇落矮o左

成個車身既設計睇落似美國車多過英國車
aa2_dart 發表於 2009-11-9 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2009-11-8 21:08 發表

SWB6120V4LE我未搭過唔知
但舊款既申沃B7RLE SWB6125, 內龍設計唔實用
雖然MCV內龍設計成點我都未知
但如果要內龍user-friendly既設計, 好似都係Wright B7RLE好D

其實就算今次Body Manufacturer搵Wright搞都會煩 , 因為B7RLE都係LE底盤+縱置偈(即係好似K230呢D後山高到癲既底盤 , 呢D底盤要造dual door通常都要上四至五級梯先至到山頂位) ,
而英國既Wright 車身 B7RLE通常都係單門 , 之後成條通道係斜斜地向車尾斜上去 , 結果只係三級梯就到山頂位 , 造成視覺上既錯覺以為呢D係LE底盤+臥置偈.....呢個就Wright 既B7RLE其中一個成功之處(亦係其中一個reason令到Wright砌B7RLE砌到出唒名)
但九記依家要dual door根本冇可能做到(成條通道係斜斜地向車尾斜上去) , 唔通要人落車行一級咩 ....

根本九記都唔知仲乜 , 上次雞仔又太高 , 高到校唔到AC.....今次MCV Crossover B7RLE又扁到隨時180CM既人坐山頂位又會頂頭   (儘管睇下個內籠係點, 尤其個冷氣槽)

Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
syp 發表於 2009-11-9 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009/11/8 22:28 發表

其實真係唔明點解呢次兩款單層都要夾硬開到D玻璃咁大, 又要用黑色遮返唔少地方...

可能唔開咁大 (低) 低地台區座上客望唔到出面
下一站係西營盤
KC6831 發表於 2009-11-9 02:16 | 顯示全部樓層

原帖由 aa2_dart 於 2009-11-9 00:14 發表

其實就算今次Body Manufacturer搵Wright搞都會煩 , 因為B7RLE都係LE底盤+縱置偈(即係好似K230呢D後山高到癲既底盤 , 呢D底盤要造dual door通常都要上四至五級梯先至到山頂位) ,
而英國既Wright 車身 B7RLE通常都係 ...

其實只要張凳個頭枕對上的十幾厘米空間都唔係 冷氣槽 / 天花 的話就唔會頂到六呎高人的頭了 ~

而對比起 K230UB , B7RLE 個引擎室照常理計都會細 D , 可能坐山真係會無咁高
謝謝您。