hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 見大勢將去 試圖搞社會分化
返回列表 發新帖
開啟左側

見大勢將去 試圖搞社會分化

cn2661_2d32 發表於 2009-11-15 02:28 | 顯示全部樓層

總之我都係堅持一句...d人唔好咁清高話自己乜保維家園.
我都係用番同一個point. 每人送層天璽再加五千萬cash你搬唔搬
kychung 發表於 2009-11-15 07:10 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

咁講第1唔make sense
因為唔可能賠咁多
第2就係咁樣去問D保育人士
佢地實有大條道理搬出黎答你"就係唔搬"
南粵急行 rail.kychung.com
3ASV196 發表於 2009-11-15 09:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2009-11-15 02:08 發表
好唔客氣咁講
我覺得反高鐵陣營(又或者"錦上路支持者")某D論據同論證已經響某程度上同文革式大字報有相似ge地方
得佢講無人講
而且無論有point與否都會有一堆人出黎"擁護"叫好
對支持政府方案者ge批評越黎越上綱上線 ...

其實去到呢個地步, 大部分理據/客觀的事實已經公開,
並經過討論, 剩下來, 只是留下大家的價值觀/主觀選擇
(無論覺得自己係理性, 或係感性的選擇都好), 我想係一
般討論, 好難再去做到什麼共識了, 係反對, 始終會反對,
而支持, 亦係始終會支持....所以爭論只會繼續"白熱化"...
好易變成互相針對的攻擊, 無論邊一方都係.....呢個情況
可能去到高鐵通車都未完, 因為之後一定會繼續有好多
問題.....如起高鐵的過程ar, 通車後的情況ar......

或者有時我自己係反駁他人之時, 都有攻擊左, 而自己唔覺,
所以有時都要警醒一d....

無論政府方案, 聯盟方案, 或任何方案, 客觀d睇, 一定會有一d
壞處, 係實際情況, 無可能有一個係完美到人人支持, 係無共識
之下, 唯有各方只可能各自繼續表達了....

p.s. 想回應返樓主quote的"鐵路迷? 別開玩笑了,鐵路迷代表誰?
一個無民意授權的群組挑戰一班有民意認受性的議員,是否很可笑呢?"

好多時, 有d人都好鍾意講"民意受權", 亦好容易去講到"民意受權"的議員
是不可挑戰, 包括之前有人掟野, 都可以以民意受權為由將其合理化..

但我想問返呢D人, 咩叫"民意", 這是單一意見或是多項不同意見? 如果講
呢句的人, 認為有"民意受權", 就不可被挑戰, 咁我想講, 好多建制派議員
同樣係民選, 同樣有"民意受權", 咁唔知佢地又會唔會挑戰呢D建制派議員
的意見呢?

我想講係, 議員係的確有一個職權, 代表一定市民的意見, 但並不代表不可
挑戰, 因為任何市民(包括鐵路迷)的意見, 都係民意一部分, 鐵路迷代表誰?
代表佢自己就已經好足夠吧.......如果真正係民主, 真正尊重唔同意見, 就唔
會講得出以上的說話, 話人挑戰議員意見就是"可笑"...呢D思想, 才是民主發
展的最大障礙...
(即使民選政府, 都一定有人會鬧, 如美國, 唔通批評民選的代表, 就是可笑?)

3ASV196.KE7270
 樓主| Kaix 發表於 2009-11-15 11:57 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-11-15 09:22 發表
p.s. 想回應返樓主quote的"鐵路迷? 別開玩笑了,鐵路迷代表誰?
一個無民意授權的群組挑戰一班有民意認受性的議員,是否很可笑呢?"

好多時, 有d人都好鍾意講"民意受權", 亦好容易去講到"民意受權"的議員
是不可挑戰, 包括之前有人掟野, 都可以以民意受權為由將其合理化..

但我想問返呢D人, 咩叫"民意", 這是單一意見或是多項不同意見? 如果講
呢句的人, 認為有"民意受權", 就不可被挑戰, 咁我想講, 好多建制派議員
同樣係民選, 同樣有"民意受權", 咁唔知佢地又會唔會挑戰呢D建制派議員
的意見呢?

我想講係, 議員係的確有一個職權, 代表一定市民的意見, 但並不代表不可
挑戰, 因為任何市民(包括鐵路迷)的意見, 都係民意一部分, 鐵路迷代表誰?
代表佢自己就已經好足夠吧.......如果真正係民主, 真正尊重唔同意見, 就唔
會講得出以上的說話, 話人挑戰議員意見就是"可笑"...呢D思想, 才是民主發
展的最大障礙...
(即使民選政府, 都一定有人會鬧, 如美國, 唔通批評民選的代表, 就是可笑?)

我選左一個人出黎,都唔代表佢做每一樣野都啱我心水,
布殊打伊拉克,多數美國人都反對

睇下社民連民望幾低先喇,
仲有曾特首同眾多高官民望都係長期高於d議員,
又唔見blog主攞出黎講

可能blog主覺得你選左一個人出黎,佢做乜你都要認同喇,
但咁樣仲叫民主咩
cn2661_2d32 發表於 2009-11-15 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2009-11-15 07:10 發表
咁講第1唔make sense
因為唔可能賠咁多
第2就係咁樣去問D保育人士
佢地實有大條道理搬出黎答你"就係唔搬"

我唔係想聊交鬧.
我ge意思係.銀碼高係突顯
一係你就學班保育佬咁真係愛環境多過愛錢
如果班村民敢講銀碼唔合理冇得假設,即係佢心目中仍有將佢對塊地個價值同錢比較
即係塊地對佢已唔係無價.爭在個價未令佢心動.
053h4 發表於 2009-11-15 23:16 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-11-15 23:19 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2009-11-15 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2009-11-14 17:37 發表
先旨聲明:我支持高鐵以現有方案建造。不過:

1. 樓主既然有充分的理由證明blog主以及一眾反對高鐵方案人士之錯誤,何不直接在blog上留言駁斥,及/或
致函各大報館,就反對者的論點逐一作出合理反駁?

2. 請看以下引文:

持有 ...

所言甚是。但而家嘅問題根本唔係大眾敵視菜園村村民或關注組,而係相反。
由始至終政府都冇批評佢哋阻住地球轉,呢啲聲音係社會大眾睇唔過眼之下自自然然會出現嘅,
雖然刻薄,但係的確係事實。點解?係因為佢哋將一切陰謀論、罪名扯到政府頭上,
企圖將合情合理合法嘅政府方案妖魔化,得到大眾嘅呢啲批評係自招報應。
他日如果政府有咩重要基建要起而要收我屋企笪地,只要佢證明係合情合理合法,
冇其他可行方案,又跟足法例要求賠償,我第一時間搬兼勸埋鄰居一齊搬。

身為呢個社會一份子,就有義務為社會作出貢獻,家陣唔係無端白事趕你走架。
將收回物理上的居所所在地,無限放大成拆散你頭家,明明有足賠償畀你重覓家園,
又講到以後會家散人亡咁,仲想有人同情你?只會有反效果囉。