hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 坐巴士去昂船洲大橋時一攝
開啟左側

坐巴士去昂船洲大橋時一攝

kei_hk 發表於 2009-11-18 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ryanlee09 於 2009-11-17 06:40 AM 發表

最出個個好年輕...
稍為成熟一點﹐都唔會冒險去影相啦。

你估心智成熟的人﹐真係唔怕死咩。

OTIS401 發表於 2009-11-18 18:43 | 顯示全部樓層
根本貼黎都唔會有人理...
果D巴敗十個有九個都係「意見不受,態度照舊」

成年前去影70號果時,都係有成幾個人差D俾車撞
搞到我都唔想再去呢D場合,因為我唔想見到呢D場面
KZ1103 發表於 2009-11-19 02:21 | 顯示全部樓層
或者掉返轉頭去諗,點解佢地要企出馬路?
因為行人路上可以影到的位置都俾一班行家企晒囉.....

當然我唔係支持企馬路影車,只不過有時覺得唔好為鬧而鬧
可能人地本身背後有一D原因先會咁做,並非有心呢....

利益申報:
當日我並無影12R/43R,亦無響附近出現
所以實際上有幾多行家出沒,班行家做過D乜係唔多清楚
kwyeung 發表於 2009-11-19 03:18 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-11-16 17:11 發表

講真﹐而家這個年代﹐已經見怪不怪。

睇下幾時有人集合這些相﹐一次過send 比警方﹐區議員.......... ﹐弄大一些﹐睇下警方會唔會見到便做下野囉﹐如果唔係﹐班靚仔點會識警。

仲有﹐這一些相我唔覺得需要「打格仔」的  (以上圖標 ...

我唔係話佢地做得好, 本人亦唔會走出馬路企,
甚至有時跑步路過深旺道, 覺得呢堆人阻住地球轉,
但有冇必要講到咁嚴重, 要拉要鎖呢?

呢班人點睇都有十幾廿歲, 點為之安全, 點為之唔安全,
我諗正常智商既會判斷到。
深旺道唔係咁多車, 車速快極有限,
有車衝到埋身邊都唔識避既, 有傷有亡都唔抵可憐。

好似紅燈過馬路, 邊個夠膽話自己未試過?
係咪又要影佢相放上網, 搵區議員、警察跟進?
無錯係有問題, 不值鼓勵, 但係咪罪大惡極?
kwyeung 發表於 2009-11-19 03:36 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ1103 於 2009-11-19 02:21 發表

利益申報:
當日 ...

企哂係行人路, 你可以話安全, 但其他人會點諗呢?
好似我同朋友練長跑, 有特見呢個路口就有一堆人企係度。
唔小心撞到佢, 又驚整到佢成身汗, 或者撞跌人,
收慢步速又到我亂左道氣。

佢地企緊呢個巴士彎, 除非個司機又亂黎,
影相既見有車衝埋去都唔避, 否則唔會話有咩危險。

除非佢地唔好影,
星期日朝早行人、單車、跑手相對較多,
我覺得咁樣總好過企哂係行人路。

cn2661_2d32 發表於 2009-11-19 15:01 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ1103 於 2009-11-19 02:21 發表

利益申報:
當日 ...
調番轉頭去諗
點解d賊要去打劫
因為政府冇比夠錢佢地洗囉
當然我唔支持打劫,只不過有時覺得唔好為鬧而鬧

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JT4686 + 1 非常好的比喻

查看全部評分

Anpretext 發表於 2009-11-19 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2009-11-19 03:36 發表

企哂係行人路, 你可以話安全, 但其他人會點諗呢?
好似我同朋友練長跑, 有特見呢個路口就有一堆人企係度。
唔小心撞到佢, 又驚整到佢成身汗, 或者撞跌人,
收慢步速又到我亂左道氣。

佢地企緊呢個巴士彎, 除非個司機 ...

但係佢地拎著部DSLR, 視野夠唔夠正常人闊呢?
同埋企出馬路好似係犯法的,
如果有車牌既話會扣埋分

你可以話無發生過意外好安全, 但有D野可避則避囉
JT4686 發表於 2009-11-20 00:00 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

個人經驗而看,都是為拉長鏡而企出去而已
當日行人路無位?行人路位多的是,正常都夠拉上135mm鏡
但出馬路應該與否,就要當事人才知

中肯的還是那一句:沒事就好端端,有事就閣下自理
有認識的人在內及以免再次冠上衛道之士之稱
都是少作評論,免說多錯多

請勿下車 發表於 2009-11-29 02:11 | 顯示全部樓層
佢又唔係我個親朋戚友,我地做乜要理佢,我地做乜要勞氣,佢車親關我咩野事?
話多幾話盞比人找晒18代出黎鬧,為乜?

呢D野,自己做得o岩問心無愧就算...人地想點我地阻唔到,只係拜托佢有乜事唔好累人就得
kwyeung 發表於 2009-11-29 15:10 | 顯示全部樓層

原帖由 請勿下車 於 2009-11-29 02:11 發表
佢又唔係我個親朋戚友,我地做乜要理佢,我地做乜要勞氣,佢車親關我咩野事?
話多幾話盞比人找晒18代出黎鬧,為乜?

呢D野,自己做得o岩問心無愧就算...人地想點我地阻唔到,只係拜托佢有乜事唔好累人就得 ...

Can't concur anymore.

At the end of the day, it's their own choice. They decide to do something and they should bear the risk. Yes, it's dangerous - everything can be potentially dangerous, from drinking a small cup of water to driving recklessly on the road. But they have also their judgment on how to avoid risk. Why are we feeling so bad for some danger in theory?

What I really don't understand is why somebody keeps complaining every time they saw this. Just for fun or for the purpose to show that they are morally superior to the others? I step back from making any guess.

But my conclusion is simple. If you feel bad for people standing on the roads, tell them directly when you see this next time. You can't help by just shouting in the virtual world.