hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [SERVER]問題幾個
開啟左側

[SERVER]問題幾個

kkkwok 發表於 2005-10-24 10:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位板友,請問有無試過搬SERVER呢?
我搬既意思係由一部舊server將所有data轉去新server(NT->03SERVER)
有無試過將硬打ip既network轉做DHCP派IP既NETWORK呢?(NT-NT)
小弟有可能要做以上兩件既事,第一件都見過人地點做
但第二件奈何小弟經驗尚淺未試過加上第一次,我想問下你地既經驗係點?
而佢地既IP又唔夠用~同埋想問一問NT SERVER加大個IP RANGE 我應該點做呢?
可唔可以分享下你地既經驗呢?
100x thx~

[ Last edited by kkkwok on 2005-10-24 at 10:23 ]
kei_hk 發表於 2005-10-24 21:37 | 顯示全部樓層
請問閣下是舊NT是「榮休」還是「請多個人工作」?

處理下列所有工作﹐必須確保整個network沒有人用。

如果是「請多個人工作」﹐即nt仍然運作﹐只需利用03server內的檔案備份功能﹐把NT的檔案備份﹐在03server還原﹐便可以把folder的security right一同複製去03server。

之後﹐改login scipt﹐把相關network driver path改去03server。不過要記得初期一定要加一個command﹐先把原有的network driver刪除再重新設定﹐否則xp不會去新地方取file﹐仍舊向NT取file。

如果NT舊機是「榮休」﹐你便多好多工作做。

由於十分複習﹐在此暫不說出做法﹐如有需要才post出來。

----------------------------------------------------------------

IP數量不足解決方法 (此方法理論上可行﹐但小弟未用過)

假設閣下IP range是 10.0.0.1 > 10.0.0.255 (下列開始頭2組ip不打出來﹐即 0.10 代表10.0.0.10)

以下是小弟舊公司IP分配方法﹐基本上所有電腦用fixed IP
假設 0.1 - 0.50供server , router等用途
0.51 - 0.200 供公司內所有電腦用
0.201 - 0.255 為DHCP

當0.51-0.200用盡﹐而又想為所有電腦用Fixed ip﹐當然先向0.1-0.50此組IP打主意﹐之後便向0.201-0.255打主意。
即使有電腦用201-255作為Fixed IP﹐都不會影響DHCP向電腦派IP的﹐除非201-255全部有電腦使用中。

[U]以下是理論﹐小弟未用過[/U]

如果255個IP都不足使用﹐可以開另一組IP為10.0.1.1 > 10.0.1.255。設定NT Server 或 03server 中的 WINS Server﹐然後把所有電腦﹐在設定IP的位置中按進階﹐在WINS一頁輸入Server的IP使可以。

如不設定WINS﹐同一組IP Range的電腦是可以利用電腦名作network services(eg. net use z: \\電腦名\share )﹐但向另一組IP range是不可以用電腦名作network services﹐只可用ip 代替。

小弟公司利用VPN把香港及大陸2個Network連接﹐開頭不知道WINS功用﹐一直用IP address代替電腦名﹐直至知道WINS功用﹐使用電腦名代替IP address。

樓主| kkkwok 發表於 2005-10-24 22:24 | 顯示全部樓層
[ref=402223]kei_hk[/ref]  在 2005-10-24 09:37 PM 發表:

請問閣下是舊NT是「榮休」還是「請多個人工作」?

處理下列所有工作﹐必須確保整個network沒有人用。

如果是「請多個人工作」﹐即nt仍然運作﹐只需利用03server內 ...

如果就咁o係上圖改為10.0.0.1開始至10.0.1.254完得唔得?(假設)
我現公司原為NT轉了03之後就係咁樣加大黎用(由10.181.32.60-10.181.32.253
加到而家03 10.181.32.60-10.181.33.253)...暫時無事
因為我唔太熟NT唔敢亂黎~
我去到新公司有可能係要將部NT榮休,同時將個NETWORK行DHCP(先行)
所以而家問定先,我要做定個PLAN比人睇~

另想問NT同03一齊行既話會唔會令現有NTws食唔到新既profile
假設profile係以xp做基礎

delete舊network drive既command係?可用於me+98嗎?
小弟現公司係將所有機甩domain再join過,因為此公司03 server
用o左新名~(後悔咁做...用同名同ip咪無事囉~....唉~)
小弟o係學校做...而家最驚係個websams多o的~...驚唔可以
o係同一domain上用到~

其實我想用返現公司o個套黎做汲取o左經驗就將部03當ws咁行先
過哂data拔nt線之後再將03上改返同部nt既名+ip黎行,可行嗎?
backup方面都係用你o個套黎做...之前試過有o的data落到03 有少少
data loss ,permission亦有食唔到既情況...可能自己做得唔好...

先謝此版友既分享~小弟經驗尚淺請多多指教~

[ Last edited by kkkwok on 2005-10-24 at 22:28 ]
kei_hk 發表於 2005-10-24 23:30 | 顯示全部樓層

如果就咁o係上圖改為10.0.0.1開始至10.0.1.254完得唔得?

未試過﹐不過應該唔得

我現公司原為NT轉了03之後就係咁樣加大黎用(由10.181.32.60-10.181.32.253
加到而家03 10.181.32.60-10.181.33.253)...暫時無事

唔明你的意思

因為我唔太熟NT唔敢亂黎~
我去到新公司有可能係要將部NT榮休,同時將個NETWORK行DHCP(先行)
所以而家問定先,我要做定個PLAN比人睇~

按你圖睇﹐我估你部NT是包括 Domain Controller 及 DHCP。如果部NT榮休﹐必須把上述2件野搬去03 server。(估唔到要打D複習程序出來#;D)

但是﹐Win2K開始是用Active Directory﹐是NT不支援的。由M$網頁指出﹐由NT做Domain Controller 及 DHCP 改由Win2K / 03 Server﹐只有一個途徑﹐便是把NT upgrade去Win2K / 03 Server 才可以﹐不過做法有多個選擇。

M$教你2個方法﹐一是直接把NT Upgrade 去 03 server﹐二是新機先安裝NT﹐把Domain Controller & DHCP轉去新機﹐然後再Upgrade去03 server。

由於M$ Windows系列﹐效能上都是越用越差﹐特別是安裝過sofeware之後刪除﹐有時連printer driver都可以中獎#:-*。所以都是用m$的第2個方法比較好。

而小弟以前公司﹐由於有多一部pc及harddisk﹐所以用下列方法(其實是方法2加多一個保險做法):

1. 先把多出的pc換hard disk﹐然後安裝NT。Driver不需安裝﹐但必須安裝sp6.
2. 把新NT設定為backup domain controller﹐並把user名利用windows內工具過去新機。
3. 把新NT轉成Primary domain controller, 舊NT設為Backup domain controller。然後關上舊NT﹐測試是否可以正常運作。(如網絡上方鄰有否domain其他電腦﹐可否share file, printer)
4. 新NT upgrade去03 server(此pc仍叫新NT)
5. upgrade 後﹐設定Active Directory(Domain Controller)
6. restart workstation﹐如果正常﹐恭喜你﹐成功。

7. 把03Server設定Active Directory中的Backup Domain Controller﹐利用windows的工具把user名過去03server。
8. 把03server轉成Primay domain controller, 新NT改為Backup domain controller.然後關上新NT。
9. restart workstation﹐如果正常﹐恭喜你﹐成功。
10. 設定DHCP, DNS, WINS等等

11.最後把舊NT重新開啟﹐再試workstation是否正常﹐最好試多幾部﹐restrat多幾次﹐試清楚d。而舊NT以後都是Backup domain controller。
11. 收工﹐第2日才過file。

如xp機login 的Domain Controller是W2k / 03 Server,server必須設定DNS﹐而XP的DNS設定為Server IP。否則Login時間會好耐﹐起碼3分鐘。

另想問NT同03一齊行既話會唔會令現有NTws食唔到新既profile

無問題。不過﹐如果你把NT Domain刪除﹐然後在03 Server起domain便有問題(相同domain名一樣有問題)

delete舊network drive既command係?可用於me+98嗎?

可以。 即是:

net use Z: /del  
net use z: \\03server\share

其實我想用返現公司o個套黎做汲取o左經驗就將部03當ws咁行先過哂data拔nt線之後再將03上改返同部nt既名+ip黎行,可行嗎?

唔得﹐除非此2部server都不是Domain Controller & DHCP。

backup方面都係用你o個套黎做...之前試過有o的data落到03 有少少
data loss ,permission亦有食唔到既情況...可能自己做得唔好...

我都是用此方法﹐基本上file一定沒有漏。9成 permission 是過到﹐只是後期發現極少folder的permission過不到﹐原因不明。

先謝此版友既分享~小弟經驗尚淺請多多指教~

不用客氣﹐小弟以前公司試過才知如果做﹐可是上次是睇人做﹐不是自己做。#;oD  此機會是千載難逢﹐不是人人都有輕驗。

樓主| kkkwok 發表於 2005-10-25 00:27 | 顯示全部樓層
[ref=402383]kei_hk[/ref]  在 2005-10-24 11:30 PM 發表:
未試過﹐不過應該唔得
唔明你的意思
按你圖睇﹐我估你部NT是包括 Domain Controller 及 DHCP。如果部NT榮休﹐必須把上述2件野搬去03 server。(估唔到要打D複習程序出來#;D)
但是﹐Win2K開始 ...

再次多謝你的分享先...
如果"應該唔得"我係咪應該加多個pool最好呢?

我既意思係...見下圖...原本得10.181.32.60-253加到....10.181.33.253
都係同一個scope

我現公司做法係將03起好之後當ws用住先過哂o的野落去
之後nt拔線...再升03dc同dhcp的...基本上所有permission係差唔多由頭做過
但在過黎既data當中有o的要take ownership先可以再edit過....呢個係
其中我遇到既大問題之一...

如果我有新機唔裝nt直接裝03好似我上面咁做一次咁係咪可以
免去改做pdc&bdc呢個步驟呢?有無唔好?
如果我要個network行返dhcp係咪我應該o係upgrade前做定upgrade後做好呢?

想問下nt由bdc轉做bdc既步驟應該係點呢...?

你個case total係咪有3部機?一部新nt一部舊nt一部新機已裝03?
頭一part先用新nt同舊nt轉野之後將新nt upgrade 03
第二part就係部新nt upgrade03同另一部新機已裝03做
新nt作用為中間人...我既講法無錯...係咪?=)
thx

[ Last edited by kkkwok on 2005-10-25 at 00:46 ]
kei_hk 發表於 2005-10-25 21:12 | 顯示全部樓層
再次多謝你的分享先...
如果"應該唔得"我係咪應該加多個pool最好呢?

我既意思係...見下圖...原本得10.181.32.60-253加到....10.181.33.253
都係同一個scope

其實小弟都唔知最正確的做法﹐但我覺得要用2個pool。

不妨用多一些時間﹐請教多些人或看多一些電腦書。如有需要便用M$的支援服務或上他們網頁的FAQ。

小弟由於未做過﹐故不識作答﹐上文我都說是理論性做法。可能你的做法已經OK。

我現公司做法係將03起好之後當ws用住先過哂o的野落去
之後nt拔線...再升03dc同dhcp的...基本上所有permission係差唔多由頭做過
但在過黎既data當中有o的要take ownership先可以再edit過....呢個係
其中我遇到既大問題之一...

如果我有新機唔裝nt直接裝03好似我上面咁做一次咁係咪可以
免去改做pdc&bdc呢個步驟呢?有無唔好?
如果我要個network行返dhcp係咪我應該o係upgrade前做定upgrade後做好呢?

如果你想公司換Server﹐而不想煩個user﹐必須按上述方法才可以﹐否則xp會視作login去一個new domain﹐給使用者一個新profile。

即是把NT升去03﹐由設定新03Server做 BDC ﹐之後取代NT(已升03)成為PDC。或新Server先安裝NT及成為BDC﹐再把新Server改成由PDC﹐最後升去03SERVER。

如果在03 Server建立一個domain﹐即使domain名和舊的一樣﹐server IP都一樣﹐在Workstation都是視作一個新domain。

即使在另一部NT做相同事情﹐情況都是一樣。(小弟都想過此法﹐不過做過實驗﹐得出上述結果)

因為﹐由NT 升去 W2K / 03 Server﹐工程十分偉大﹐而且是無得偷懶。

想問下nt由bdc轉做bdc既步驟應該係點呢...?

無記錯是設定user的位置﹐最好cap張圖出來給我回想。

你個case total係咪有3部機?一部新nt一部舊nt一部新機已裝03?
頭一part先用新nt同舊nt轉野之後將新nt upgrade 03
第二part就係部新nt upgrade03同另一部新機已裝03做
新nt作用為中間人...我既講法無錯...係咪?=)
thx

正是﹐我都說過是用是m$的做法﹐再加一些保險。

此法好處是在任何一PART失敗﹐都可以重頭做起﹐只需把原本server做回PDC便可。而且可以保証DATA一定不會有問題。

部新NT﹐只是中間人﹐最後是沒有用的。

其實有關IP的問題﹐以及在NT如果轉換PDC, BDC﹐都可以去任何一間圖書館借書參巧(內容是NT4.0都有此2個問題的處理方法﹐無需去特別去找03Server的書)﹐而且相關書籍一定在書架等你﹐因為極少人會去借此類舊書。

[ Last edited by kei_hk on 2005-10-25 at 21:15 ]

樓主| kkkwok 發表於 2005-11-1 22:13 | 顯示全部樓層

[ref=403031]kei_hk[/ref]  在 2005-10-25 09:12 PM 發表:

其實小弟都唔知最正確的做法﹐但我覺得要用2個pool。

不妨用多一些時間﹐請教多些人或看多一些電腦書。如有需要便用M$的支援服務或上他們網頁的FAQ。

小弟由於未做過﹐故不識作答﹐上文我都說是理論性做 ...

今日終於返新工
亦開始我對部nt server既管理
第一件事我就係要加大個ip  range
但由於佢係硬入ip既,所以我首先將佢r
個subnet mask由255.255.255.0改為255.255.0.0
(由原來只得10.115.80.0-254既ip加大了去到10.115.81.0-254)
而我亦將dhcp再次active (之前佢地係行dhcp不過之後行硬入ip)
但可惜台server仍未行到,我同另一個同事
想將dhcp client start 但係佢出現一個nt error既popup話不能start之類
請問我要佢行返dhcp仲有無可能?應該點做?

今日加大之後仲要將每部client機既subnet mask改過
如果唔係其他機唔可能互相認到,我咁做岩唔岩?
自問經驗唔夠...又想學多o的呢o的野,有無咩course可以
介紹下?
238X 發表於 2005-11-1 22:56 | 顯示全部樓層
[ref=409750]kkkwok[/ref]  在 2005-11-1 10:13 PM 發表:

個subnet mask由255.255.255.0改為255.255.0.0
(由原來只得10.115.80.0-254既ip加大了去到10.115.81.0-254)

subnet mask 覆蓋太大。
只要用 255.255.254.0 (即係你第一篇文幅貼圖)
已經做到你地要求。

派錯隔離屋 IP 唔係小事。

[ Last edited by 238X on 2005-11-1 at 22:59 ]
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| kkkwok 發表於 2005-11-1 23:02 | 顯示全部樓層
[ref=409813]238X[/ref]  在 2005-11-1 10:56 PM 發表:

subnet mask 覆蓋太大。
只要用 255.255.254.0 (即係你第一篇文幅貼圖)
已經做到你地要求。

派錯隔離屋 IP 唔係小事。

[ Last edited by 238X on 2005-11-1 at 22:59 ]

但如果真的用返dhcp黎派
係咪我subnet mask set到而家咁當10.115.80.x用完之後
佢已經會自己跳上10.115.81.x?

我正想使用上面版友的意見用wins連埋佢地
因為今日正正用10.115.81.x既ip用唔有pc name既service
如果要用就=要把全公司既機既subnetmask都由255.255.255.0
改為255.255.254.0...

今日驗證o左nt就咁改係唔得既
有時有o的野真係落到場就知咩情況...
就咁睇書都唔係好明...可能我真的很蠢吧~哈哈~
thx

[ Last edited by kkkwok on 2005-11-1 at 23:14 ]
238X 發表於 2005-11-2 22:19 | 顯示全部樓層

[ref=409820]kkkwok[/ref]  在 2005-11-1 11:02 PM 發表:

但如果真的用返dhcp黎派
係咪我subnet mask set到而家咁當10.115.80.x用完之後
佢已經會自己跳上10.115.81.x?

Mask 正確,而新 IP 區 (10.115.81.x) 唔係
其他人的 IP 的話應無問題。

不過我都唔係絕對肯定,因為我間公司唔用
DHCP 而係 static IP。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知