hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉載) 有個女人響港鐵車廂內遭淋紅油, 兇徒竟然走得甩. ...
開啟左側

(轉載) 有個女人響港鐵車廂內遭淋紅油, 兇徒竟然走得甩...

kooching1875 發表於 2009-11-20 01:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://cablenews.i-cable.com/web ... 18845&category=

唉,點解旁邊既人可以就手旁觀咖,個兇徒竟然仲可以坐地鐵施施然咁走左,而家咩世界。。。

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
dongfeng -2 見#9

查看全部評分

JN6854 發表於 2009-11-20 01:21 | 顯示全部樓層
而家0既世界叫做「自私的世界」
每個人0既腦袋都只係諗自己 唔會諗其他人
即使有熱心0既人 但比例細到1000:1甚至10000:1
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
HW8373 發表於 2009-11-20 01:51 | 顯示全部樓層

事發時
本人正好坐係事主隔離再隔離位訓緊覺 ......

矇矓中突然被一個尖叫女聲嚇醒
(應該來自事主隔離一位女士)
一張開眼就見到有人成頭紅色液體
一路滴緊係地
地下亦一大攤紅色液體

第一刻重以為做乜有人頭破血流 (訓到矇左)
諗真 d 邊會有人無端白事流到咁多血
再望清楚就見到車門傍板加埋車側傍板全部係晒紅色油

由於兇徒特登係架車臨閂門時 (太子站)淋油
之後消失在月台人群中
(車內無乜人,但月台都有一定數量既人搭電梯/樓梯出大堂,
本人聽到尖叫聲後望完地下再望出窗時已經見唔到有咩人係月台度好趕咁跑左去)
事出突然
所以當時無人捉到佢

月台上其他乘客亦未必知道有事發生左

當時事主附近既乘客
都即刻遞紙巾俾事主扶翻 d 油
(有好多個三唔識七既人遞紙巾,偏偏坐得咁近既我身上剛好無晒 )
同幫手通知車長

好彩事主只係成頭+面紅油
眼/口剛好無事
周圍乘客問佢需唔需要幫佢報警時
佢都重可以對答如常
亦可以自己企起身,睇到路

列車當時係往油麻地方向
(架車編號係 Bxxx,事發時太子站又已過 peak-hour)
應該無乜轉車入黎既客 (頂龍得九龍塘)
有齊資料
要捉人應該唔難

唔知話兇徙有「良心」定係點
d 油主要都係淋晒落車門隔離塊傍板、玻璃同埋事主身上
事主隔離既女人同埋再隔離既我都只沾左一兩滴油

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
gn3509 + 2 提供事發經過

查看全部評分

kei_hk 發表於 2009-11-20 10:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kooching1875 於 2009-11-20 01:12 AM 發表
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=318845&category=

唉,點解旁邊既人可以就手旁觀咖,個兇徒竟然仲可以坐地鐵施施然咁走左,而家咩世界。。。 ...

剛看了生果報﹐據報紙的報導﹐行兇者是有預謀計準時間﹐在列車快關門的時間落手﹐再離開車廂﹐離開車廂後便關門。

當四周的人有反應的時間﹐部車都已經開行了﹐想問下點捉行兇者?   當你即時有反應﹐都可能因關門而追唔到。

而家﹐只好靠車站的cctv 去嘗試找出行兇者。

lsc04d11 發表於 2009-11-20 13:09 | 顯示全部樓層
俾你O係隔離....你會捉佢咩??始終佢裝紅油個container還有少量紅油嘛.....唔驚咩??
同埋突然發生既事,好多人都唔會識得反應.
sea1986 發表於 2009-11-20 16:37 | 顯示全部樓層
即係有人未了解件事
就話香港人自私
基本上呢啲言論亦都算係自私既一種

同一道理
事主個老公未了解件事就斷言個老婆
係得罪咗人被人淋紅油
呢啲咪又係斷章取意囉
minam 發表於 2009-11-20 18:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 20/11/2009 10:19 AM 發表

剛看了生果報﹐據報紙的報導﹐行兇者是有預謀計準時間﹐在列車快關門的時間落手﹐再離開車廂﹐離開車廂後便關門。

當四周的人有反應的時間﹐部車都已經開行了﹐想問下點捉行兇者?   當你即時有反應﹐都可能因關門而追唔到。

而 ...

唔知有冇議員借呢件事促MTRCo係車廂裝CCTV呢?
ryanlee09 發表於 2009-11-20 22:42 | 顯示全部樓層
希望事主冇事同搵返兇手啦
dongfeng 發表於 2009-11-20 23:24 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

評論只根據有關引文的簡單內容,沒有待其他傳媒報導同一事件來作比較。樓主主地觀分析事件,實屬斷章取義。
에이핑크 대박!
JN6854 發表於 2009-11-21 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2009-11-20 16:37 發表
即係有人未了解件事
就話香港人自私
基本上呢啲言論亦都算係自私既一種

同一道理
事主個老公未了解件事就斷言個老婆
係得罪咗人被人淋紅油
呢啲咪又係斷章取意囉 ...

香港人有唔少確實自私
最愛唔了解一件事 但以為自己已非常了解
導致誤會、衝突頻生 輕則言語齟齬 重則涉及人命
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例