hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵761P/705/706太多車!
開啟左側

輕鐵761P/705/706太多車!

樓主| luigi 發表於 2009-11-28 20:45 | 顯示全部樓層

輕鐵車源不足,大家有目共睹,唔計e22部車,輕鐵仲要入多至少30部車輛,以加密D線,如果唔係D人會係咁嘈!
KC3555 發表於 2009-11-29 02:02 | 顯示全部樓層
原帖由 luigi 於 2009-11-28 20:45 發表
輕鐵車源不足,大家有目共睹,唔計e22部車,輕鐵仲要入多至少30部車輛,以加密D線,如果唔係D人會係咁嘈!

車源足又如何?761P多車到就快連站都入唔到,
再加車的話,天水圍的路口,屯門的路口要等幾耐先過到車走?
輕鐵變左排隊入月台,個個路口打困龍。
車廠現時都飽和,有D列車都要泊街,
已經搵地起廠擺車。
根本,輕鐵根本問題係規劃失誤,車加得太多的話,屯門天水圍大把惡果有排食。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
zz567 發表於 2009-11-29 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 luigi 於 2009-11-28 20:45 發表

唔係話搏命加車就可以,太多車出黎行,變成塞輕鐵,架架排隊入月台,入總站又要等前車先開出,
到時一樣浪費時間。
lzengalau 發表於 2009-11-29 02:47 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-11-29 02:02 發表
已經搵地起廠擺車。

屯門廠可以擺到百五卡車的, 宜家擺街只為慳吉車出廠既時間人工同電費.
cy211 發表於 2009-11-29 09:52 | 顯示全部樓層

師兄, 概念錯了...
現在討論的是資源錯配而不是資源不足...
對, 輕鐵本就是個錯誤得很的政策,
眼前問題或多或少也跟史前種下的果有關

但問題是, 要是資源分配上可以進行改善,
那麼我相信問題至少得到緩和
不敢說完全解決, 但至少一定有改善

反之不斷買車買車, 錢從何來已經不是重點,
重點是如此多的資源是否真的有需要
要是之後十幾廿年有路線取消等從而有大量資源空出那怎麼辦呢?
短視點, 買新車也只會令那班天水圍的運吉區議員"極力爭取區民利益"...

想強調的是, 眼前問題是資源錯配,
而不是資源不足吧。
Kaix 發表於 2009-11-29 10:00 | 顯示全部樓層
西鐵延長至屯門碼頭,所有問題即時解決

屯門輕鐵路線大重組成8字型嘅阻力亦會大幅減少
樂仔〞 發表於 2009-11-29 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-11-29 02:02 發表

車源足又如何?761P多車到就快連站都入唔到,
再加車的話,天水圍的路口,屯門的路口要等幾耐先過到車走?
輕鐵變左排隊入月台,個個路口打困龍。
已經搵地起廠擺車。
根本,輕鐵根本問題係規劃失誤 ...

唔洗就快
跟本 761P 頂入站都唔係第一次既新鮮事
正車同特車計 , 前後腳 1 分鐘後開 , 都唔知搞乜
個次就班 761P 特車頂住後面班 615 [ 好彩係 615 , 610 就真係多得佢唔少 ]
架 761P 停左 3 ~ 4 分鐘都入唔到站
天逸就通常岩岩好 , 架車轉彎入站時前車緊緊趕得切開
否則又塞車 [ 不過我都見過幾次天逸塞車 ]
761P 多人搭姐 , 洗唔洗塞埋站塞到咁呀 ? 仲要唔係第一日發生
遲下 4 代車行得仲話加班 761P
咁 610 615 614 705 706 751 仲洗行既 ? 761P 堆車已經塞死哂佢地入站
樂仔〞 發表於 2009-11-29 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-11-29 10:00 發表
西鐵延長至屯門碼頭,所有問題即時解決

屯門輕鐵路線大重組成8字型嘅阻力亦會大幅減少

好似弧度問題而被否決
Kaix 發表於 2009-11-29 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 cy211 於 2009-11-29 09:52 發表

師兄, 概念錯了...
現在討論的是資源錯配而不是資源不足...
對, 輕鐵本就是個錯誤得很的政策,
眼前問題或多或少也跟史前種下的果有關

但問題是, 要是資源分配上可以進行改善,
那麼我相信問題至少得到緩和
不敢說完 ...

最錯配應該係614/615嘅青公段

751亦應該全線單卡,然後加比505/507
Kaix 發表於 2009-11-29 10:12 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2009-11-29 10:05 發表

好似弧度問題而被否決

你指西鐵延長至屯門碼頭??
當局有討論過咩??

同埋邊度有大弧度??

仲可以延長去港珠澳大橋人工島同機場