hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵761P/705/706太多車!
開啟左側

輕鐵761P/705/706太多車!

lzengalau 發表於 2009-11-29 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 zz567 於 2009-11-29 23:26 發表

我就咁睇地圖,如果夾硬拉直,無論係河既東面定西面,點都會有民居及大廈,到時又要收樓又要拆樓,
唯一有少少位可能係屯門泳池近九巴車廠附近,但同友愛村就非常接近,可能要拆樓,加上又噪音影響
,居民好大機會反對。 ...

隔音技術無需擔心, 至於景觀... 一日非地底, 一日都無辦法. 現有西鐵一樣有位近民居, 但無因為呢d野而去拆樓喎.

ps. 所以反高鐵的, 拎西鐵黎參考, 就更覺佢地反得無理...
zz567 發表於 2009-11-29 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2009-11-29 23:48 發表

隔音技術無需擔心, 至於景觀... 一日非地底, 一日都無辦法. 現有西鐵一樣有位近民居, 但無因為呢d野而去拆樓喎.

ps. 所以反高鐵的, 拎西鐵黎參考, 就更覺佢地反得無理... ...

有呀 ! 當年拆左新發村。
輕鐵迷 發表於 2009-11-29 23:58 | 顯示全部樓層
講真啦,早上7:30左右,兆麟同安定既505已經係爆哂人,有d人仲上唔到車,去到石排,d學生先落哂車,成架車空哂,其實可唔可以整架特車由3聖去到石排落哂客,再由大興北,南,銀圍果到行返河田往三聖既特車,接哂d客去目的地。
e加505 507 610 係星期六日都有幾架拖卡,應該係d新車營運前既準備
輕鐵迷 發表於 2009-11-30 00:02 | 顯示全部樓層

講真啦,早上7:30左右,兆麟同安定既505已經係爆哂人,有d人仲上唔到車,去到石排,d學生先落哂車,成架車空哂,其實可唔可以整架特車由3聖去到石排落哂客,再由大興北,南,銀圍果到行返河田往三聖既特車,接哂d客去目的地。
e ... [/quote]
原帖由 zz567 於 2009-11-29 23:57 發表

有呀 ! 當年拆左新發村。
新發村,係唔係因為個站係個村中間,所以先拆?
zz567 發表於 2009-11-30 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-11-29 10:05 發表

最錯配應該係614/615嘅青公段

751亦應該全線單卡,然後加比505/507

輕鐵唔同巴士,其實好多人唔明白,內裡運作牽涉輕鐵各線之間行車時間表,
同西鐵線既接駁時間表,車長既更表。
就以614P/615P/614/615/505舉例,之間既行車關係已經非常複雜。

首先614/614P屯碼共用一個月台,615/615P又共用另一個月台,
如果係順時針方向,615P由屯碼開出,去到兆康站5號月台,又
同505共用同一個月台,所以班次安排上好麻煩。

一個車長A如果本身編左當日渣615由元朗落碼頭,另一個車長B編左渣順時針細圈
615P->614P->615P->614P,咁車長B要做好多準備功課,要知道自己架車去到
兆康站5號月台既開出時間,以確定是否同505由兆康站5號月台開出時間有衝突,
通常正負2分鐘以內會特別留意,如果505比自己早開,咁車長B由屯碼開出要拖慢,
否則去到兆康站5號月台會阻住505開出,因為自己架614P係開遲,如果真係唔小心
快過505去到兆康,咁控制中心可能會要求前後兩車行車路線對調,例如原本1011車
行505,1012車原本行614P會改行505,兩車去到兆康會對調行車路線,以遷就開車
時間,車長會前後換位,因為車長係根據更表上所編定既Run(字軌)駕駛,就算架車
轉左,車長都會跟番本身渣開果個Run,唔會跟架車。

所以615P同505線如果行車班次太密,以上情況就會經常發生,我地俗稱插錯Run,
影響整體行車,所以505線就唔能夠太密,另一個問題係加505拖卡,問題仲複雜,
因為兆康站5號月台5號月台只有兩卡,如果505線拖卡未開出,後面615P->614P
又到,咁架車就會入唔倒月台,乘客又要係車上呆等。

614P由兆康開出往碼頭,同樣要同614線夾時間,如果唔係又插錯Run,好多線都有
行車時間上既衝突,706同751都有呢個問題,751/751P又有,一般乘客未必知,
但如果行車班次太密,插錯Run既情況會好多,車長同乘客都會有不便。

一次過打太多野,停下先,下次再解釋507既情況。

Kaix 發表於 2009-11-30 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 zz567 於 2009-11-29 22:31 發表
如果要由現有屯門站繼續向南延長,要橫跨皇珠路及海皇路行車天橋,兩條天橋之間果個彎位可能
比現時尖東至柯士甸一段仲要彎,另外係海皇路天橋,估計離水面有20米,如果要再起西鐵,西鐵
條橋可能要起好高,去到總站,咁個站又要起好高,居民使用會非常不便,如果改為地面站,
咁西鐵經過海皇路行車天橋要作大幅度下降,距離可能唔夠。

閣下嘅理據唔成立,
因為我建議嘅路線根本唔係咁

請圍繞討論我建議嘅路線,黑色個條

Kaix 發表於 2009-11-30 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2009-11-29 23:48 發表

ps. 所以反高鐵的, 拎西鐵黎參考, 就更覺佢地反得無理... ...

近民居就要拆樓,咁馬鞍山線同觀塘線沿線d樓咪要拆哂佢??
zz567 發表於 2009-11-30 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-11-30 00:29 發表

請圍繞討論我建議嘅路線,黑色個條

同一個原因,彎度太大。

加上條路線太近龍門居,新屯中,無端端有條西鐵行車天橋係自己大廈前
面經過,原本望河景,點知無左,你估居民有點樣反應 ?
Kaix 發表於 2009-11-30 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 zz567 於 2009-11-29 23:26 發表
我就咁睇地圖,如果夾硬拉直,無論係河既東面定西面,點都會有民居及大廈,到時又要收樓又要拆樓,
唯一有少少位可能係屯門泳池近九巴車廠附近,但同友愛村就非常接近,可能要拆樓,加上又噪音影響
,居民好大機會反對。 ...

最直線係經龍門居對出河畔

我一開始已經提供埋建議路線,
請不要再自創不可行路線去扭曲我嘅建議
zz567 發表於 2009-11-30 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-11-30 00:45 發表

最直線係經龍門居對出河畔

我一開始已經提供埋建議路線,
請不要再自創不可行路線去扭曲我嘅建議

最直線係經龍門居對出河畔,只係你自己覺得,你詳細睇下張圖。你所講河畔係咪用晒成個河畔公園 ?
河畔公園橫向距離根本唔夠位起橋蠆。