hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵761P/705/706太多車!
開啟左側

輕鐵761P/705/706太多車!

Kaix 發表於 2009-11-30 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 zz567 於 2009-11-30 00:36 發表
同一個原因,彎度太大。

加上條路線太近龍門居,新屯中,無端端有條西鐵行車天橋係自己大廈前
面經過,原本望河景,點知無左,你估居民有點樣反應 ? ...

哪裡彎度太大??

當年澤豐都係河景變橋景,只係低層受影響

新屯中有平台,影響不大

再者依家係討論緊技術性問題,
如果因為居民可能反對就放棄討論,
咁任何基建都唔駛起
Kaix 發表於 2009-11-30 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 zz567 於 2009-11-30 00:53 發表
最直線係經龍門居對出河畔,只係你自己覺得,你詳細睇下張圖。

你認為一定要絕對直線先叫最直線,
唔通為左絕對直線而要令成條天橋瞓係條河中間??

龍門居河畔個彎只係微彎,咁都叫彎度太大真係揾野黎拗

原帖由 zz567 於 2009-11-30 00:53 發表
你所講河畔係咪用晒成個河畔公園 ?
河畔公園橫向距離根本唔夠位起橋蠆。

你似乎否定緊西鐵兆康-屯門嘅可行性
當年澤豐對出西鐵點起,龍門居對出咪點起

zz567 發表於 2009-11-30 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-11-30 01:01 發表

哪裡彎度太大??

當年澤豐都係河景變橋景,只係低層受影響

新屯中有平台,影響不大

再者依家係討論緊技術性問題,
如果因為居民可能反對就放棄討論,
咁任何基建都唔駛起 ...

想問閣下是否住係該處附近,無理由唔知由屯門總站開出,根據你既路線唔會有彎度過大問題 ?
你用下面張圖睇,因為圖既太細,比例上有問題,所以你唔覺太彎。

當年澤豐都係河景變橋景,只係低層受影響。
請攪清楚,澤豐對出果條只係渠,唔係河,同龍門居所擁有既河景完全唔同。

本題目原本講輕鐵,你硬要離題講西鐵,之前無想過你包拗頸,早知一開始就唔答你,
根本大家既觀點唔同,所以唔打算再答你。

Kaix 發表於 2009-11-30 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 zz567 於 2009-11-30 01:13 發表
想問閣下是否住係該處附近,無理由唔知由屯門總站開出,根據你既路線唔會有彎度過大問題 ?
你用下面張圖睇,因為圖既太細,比例上有問題,所以你唔覺太彎。

你指由屯門河東岸至西岸個段??
個段個彎可以幾微有幾微,早d開始轉已經唔同,
你要執著我手晝嘅我都冇計

同埋常識,比例細先會感覺上更彎,
遠睇直角,近睇圓角

原帖由 zz567 於 2009-11-30 01:13 發表
本題目原本講輕鐵,你硬要離題講西鐵,之前無想過你包拗頸,早知一開始就唔答你,
根本大家既觀點唔同,所以唔打算再答你。

因為你證明技術唔可行嘅理據根本唔成立,點叫人信服??
你之前所用嘅理據已經有板友反駁左,在此不談

觀點唔同係唔會影響事物嘅真確性,
不過我就真係唔知閣下砌詞奪理去證明技術唔可行嘅用意,
尤其是彎度過急指控,相信大部分板友都知重鐵最急彎係半徑180米

我唔敢講我建議嘅一定100%可行,亦歡迎討論,
但我唔希望見到冇事實根據之討論

本題目講解決屯門輕鐵應付唔到需求嘅辦法,
而西鐵延長至屯碼的確可以大幅降低屯門站輕鐵壓力,
所以我唔認為離題

KC3555 發表於 2009-11-30 11:56 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

如果條定線拉直少少,借靠河東一邊,然後近屯門泳池跨河過湖山遊樂場,
比較好一點。
一:不會破壞龍門居河畔花園。
二:河東近屯門泳池一帶做工程的話對沿線途人影響甚為輕微。至少河東岸邊真係無乜人行。
三:比閣下定線稍稍遠離民居。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
joe8528 發表於 2009-11-30 16:38 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

505重陽夠全線拖卡,又唔見佢頂死614P?

其實505加班先好,部車愈快走,頂死614P機會就減少,何況505最少加一班呢! (會開車序011? 但係好似唔見505有010行)
清觀 發表於 2009-11-30 18:26 | 顯示全部樓層

睇來長遠輕鐵要未來10年買到全線288/388架車(取意頭,但是由開始就冇左意頭&運氣[1988/8/8開車失敗&多宗傷亡事故])
在天水圍&小欖起新車廠,至少拍版興建屯荃路線&米埔專用旅遊線(當地重辨輕鐵特區[可用環保(輕鐵環保= =)理由取消其他交通線]),其他線慢慢搞
全部月台改建至3-5個列車長月台(意味多個站要合併&起新型月台,最好唔要4車月台[屯門站衰左個先例])
全面改變卡數(天水圍全部線3卡),元朗往屯門3卡,屯門往來荃灣3/5卡,屯門線3卡,米埔平日1-2卡,假日3/5卡
坐位增至30位/維持不變22位
收費改做6區制(元朗-藍地,天水圍全區,屯門全區,元朗-米埔,屯荃路線),車1個區$3,車2個區$3.7,車3個區$4.3,車4個區$4.9,去荃灣$8,去米埔$6)
到時大家都ok,港鐵就冇左30-100億(改革月台可以使收費轉虧為盈[元朗都是改唔到先,但其他可以改得就改])
還有車餘就睇下有咩新線搞得過

樂仔〞 發表於 2009-11-30 18:59 | 顯示全部樓層
原帖由 zz567 於 2009-11-30 00:11 發表

輕鐵唔同巴士,其實好多人唔明白,內裡運作牽涉輕鐵各線之間行車時間表,
同西鐵線既接駁時間表,車長既更表。
就以614P/615P/614/615/505舉例,之間既行車關係已經非常複雜。

首先614/614P屯碼共用一個月台,615/615P又共用 ...

507 有野要就咩 ?
我只知 507 同西鐵到站時間好夾
永遠 507 一到就岩岩好成班西鐵客殺哂出黎
所以 507 食客食到叫哂救命
而且 507 經常性唔夠時間行 , 25 分鐘 .. 點行呀
zz567 發表於 2009-12-1 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 joe8528 於 2009-11-30 16:38 發表
505重陽夠全線拖卡,又唔見佢頂死614P?

其實505加班先好,部車愈快走,頂死614P機會就減少,何況505最少加一班呢! (會開車序011? 但係好似唔見505有010行) ...

你真係肯定全線拖卡 ? 會唔會只係部分 ?

你唔見佢頂死614P係因為果D特別日子505加左拖卡,渣該兩條線既司機預先會做定功課(特別係615P->614P),
遇到有開出時間有衝突既Run,而自己前面果班505係拖卡,盡量調整車速去遷就,等前面既505開出後先駛入
兆康,反正去到又係等入月台,所以就沿途拖慢,加上occ車務控制中心有時會call落黎,叫後面架615P拖慢,
因為前面505拖卡未開,所以你就見唔到614P被頂住,但614P本身既行車時間未必會相應調整,車長拖慢變相
到站後既休息時間減少。

其實以一整天行車當中,約有5分1機會會有開車時間衝突,通常兩者開車時間相隔少於兩分鐘,
一般車長不論505又好,615P->614P又好,行車途中,已經會預先計好對方幾時會經過,例如我
渣505,如果615P去到兆康改行614P,開出時間比自己架505早1分鐘,表示我架505要拖慢,等
615P過左先可以,咁我會一直拖慢,直至建安站,因為離開建安站後,505會有機會同615P相遇,
列車離開建安站會右轉,經過路口時,會先睇下青雲站是否有該架615P,如果無,表示615P好大機
會已離開青雲站,咁505臨左轉入山景南前,會再望一望前面鳴琴站,是否有615P,如果有,表示615P
應該夠時間行係我前面,因為我架505要入山景,時間上會耐D。

前面架615P線車長只知道佢要快過我,但由於佢架車已經係鳴琴站,佢未必知我架車已經轉左入山景,
咁我入完山景出番黎,轉出黎之前會望一望行出黎,有就要讓佢,同時,架615P去到石排站,入站前
,車長會望一望月台上既PIDS,第一行會係自己架車,第二行應該係自己之後果架505,如果唔係,
表示架505可能之前一早過左,自己慢左,由於沿路都唔會再有機會爬頭,所以505去到兆康會阻住架
614P開。

以上所講只係其中一種情況,仲有好多其它情況,根本講唔晒,所以如果505/614P/615P/614/615班次太密
,以上情況會好易發生,因為614/614P/615/615P係碼頭開出時間同樣會有衝突。
zz567 發表於 2009-12-1 01:59 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2009-11-30 18:59 發表

507 有野要就咩 ?
我只知 507 同西鐵到站時間好夾
永遠 507 一到就岩岩好成班西鐵客殺哂出黎
所以 507 食客食到叫哂救命
而且 507 經常性唔夠時間行 , 25 分鐘 .. 點行呀 ...

507雖然唔會同其它線有衝突,但乘客主要是良田大興屯門碼頭區來往市中心西鐵站。又有唔少學校位於碼頭區,
所以繁忙時間幾乎個個站都多人,但最大問題係整條線都好少獨立區段,由田景開出,已經有機會遇到505/615/615P,
去到大興,又有610,上滿客幾經辛苦挨到去蔡意橋,又有架751阻住晒,去到市中心又遇到614/614P/505,沿途燈位多
,波口多,大直路少,根本好難有機會推快,結果就誤點,一遲左,下個站開始多人,多人上落自然又慢左開車,遲左開車
,下個人又會更加多人,更加多人就會再花時間上落客,如是者,變成惡性循環,加上部分車長駕駛心態,反正都已經遲左
,因為507行車時間本身好趕,只要其中一個站,一枝燈有阻滯,遲兩分鐘以上,之後已經好難再追時間,去到總站,通常
只有三數分鐘時間休息,一遲就已經無,所以車長索性放軟手腳,每站慢慢上落客,等你班客上夠飽,上到上唔到車先閂門,
沿途又用好『安全』既速度駕駛,根本唔會同你博命追時間,因為渣輕鐵,無論準時,早到唔會有獎,遲到都唔會有事,
總之要安全,所以好多司機根本唔會同你博,遲多D仲好,occ會安排其它車補飛。