hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 90後代的年青人,實在太反叛
開啟左側

90後代的年青人,實在太反叛

AVD1 發表於 2009-12-3 08:42 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2009-12-1 16:37 發表
個人覺得, 其實80年代的人都有其反叛, 例如終日流連街上, 作奸犯科, 打交當晨運......

每一群人入面必定有害群之馬
請不要一足竿打一船人 ~

打個比喻,
名校學生一定是好學生嗎 ? (現實生活實為相反, 部份還會吸毒)  
LJ7006 = MF5119 = AVD1
iczer3 發表於 2009-12-3 17:11 | 顯示全部樓層
Not just Hong Kong, Australia is the same
名校學生, once they out of school, they all smoking...
Enviro 500!
OTIS401 發表於 2009-12-3 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-12-3 08:42 發表

每一群人入面必定有害群之馬
請不要一足竿打一船人 ~

打個比喻,
名校學生一定是好學生嗎 ? (現實生活實為相反, 部份還會吸毒)  

名校學生...分分鐘同Band3的學生有得fight...
barking 發表於 2009-12-4 11:49 | 顯示全部樓層

八十年代的,朝朝早未夠七點就要趕住出門返學,七點半過後學校就打鐘,遲到要記缺點罰留堂,
返到課室首先要罰企壁報版/門口。
果陣冬天朝早又特別凍,真係捱出嚟。

九十年代的,返學時間已經遲咗,早上八點仲係度排隊等巴士,遲到就賴塞車,家長勢力獨大,所以無事。
 樓主| ATR83 發表於 2009-12-5 13:07 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2009-12-3 05:38 PM 發表

名校學生...分分鐘同Band3的學生有得fight...

同意,他們只是在學校、屋企人面前做乖學生,有可能在獨處時就「回復本性」
知足‧就能活得幸福
cn2661_2d32 發表於 2009-12-5 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2009-12-5 13:07 發表

同意,他們只是在學校、屋企人面前做乖學生,有可能在獨處時就「回復本性」

錯晒.名校得班考得最叻果小數同埋本身係又傻又戇果班先係乖學生
其他果d唔係考得同出面冇分別就係仲衰過出面
加上有名校個名,更加有理由去惡去大晒.同埋名校的校規甚至比其他學校更寬鬆
*小弟以前係某名男校學生(小一讀到中七.九龍有的名男校唔多.唔開名喇).亦曾經係果d中上成績未top但就惡晒果d.年少氣盛係咁...
但小弟一向都不肖學校的精英制度作風(ie. 考得top的學生大晒.考得差果d奉旨食死貓比學校冷落同.)
所以出到去街同上大學.都唔會主動認係乜來頭.人地讚到我都不洩去認.
因為我認為.名校個名係靠學生成就爭會來.你有頭有面,學校自會來淘光
係d冇料的學生先會借名校個名去作威作福.你認名校學校都唔會認你.

所以我可以話比大家知.名校學生冇出面的人想像咁勁.更加比出面的學生更劣
當年小弟讀果班係form5文科班.大部份同學都係比人踢入去.因理科唔收
30個人,得10個人唔食煙唔電炸個頭.我係果10個.但都唔係乖學生..... 恃自己成績係呢班最好就同校方作對.(因為得我有power同學校爭取本班待遇)
諗番都好幼稚.但都係想同大家踢爆.就算80年代果批,名校唔係質素保証. 你地睇報紙見晒果堆叻仔.就係已show晒hand.係咁多架喇.

爆多個料比大家聽.之前果牌同個舊先生講開.
舊年有個form1班房,有個係教席地下的電箱比水浸壞左.
校工來check發現入面的液體唔係水.係又黃又臭果d........
你諗下家下d 90後小朋友係乜頭腦........我都唔敢認係呢間學校出來啦係街.
仲有唔少冇見報或已見報小角落的事件就唔講喇.再講就知邊間.

80後唔好得去邊.大學舊年freshers day.有兩個新同學來同我頃計.好寸咁答我膊頭:
"喂.我係某名男校出來的(敝校的另一叮噹馬頭對手男校)."
我:哦.幸會wor.咁又點
對方:冇. (好寸眼神)咁你又邊度來的
我:我同你同一間U囉家下.
(身邊某剛認識的fnd因係facebook睇過就爆料):佢(我)係邊間邊間架.
對方:..........阿原來係自己人(我心諗邊個同你自己人)
都上左大學.仲留戀自己邊間中學做乜.......你係勁ge就入左Oxford Cambridge啦...你入得來咪即係同我咁上下.
年青人...冇救架喇.....做好自己算了

**我知呢個壇有我d師弟/師兄係度.
估得到/知我講緊邊間的話,拜託唔好行埋來say hi.留番個面比我好.唔想將網上世界同真實世界有乜瓜葛

E60 發表於 2009-12-6 17:40 | 顯示全部樓層

我覺得九十年代中期的某些學者都係罪魁禍首之一,佢地成日教當時的父母唔好打細路,仲想d父母比細路話事,最終咪搞到依家咁,大家睇下依家班學者仲敢唔敢出黎講話唔好打細路?

細路只係一張白紙,父母打同教先可以比佢地知咩叫錯同o岩,一張白紙比人寫咩落去都得,寫好的當然冇所謂,但比人寫錯o左呢?父母仲唔打得?到佢地坐監先比監房的人打咩?所以我覺得當時班學者的理論咁本係荒謬

大家睇下老一輩的人,有邊個唔係打出黎(唔計牙擦仔),所以佢地衰極都有個譜

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
cn2661_2d32 + 3 極度同意. 細路唔打唔會大.

查看全部評分

E60 發表於 2009-12-6 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2009-12-4 11:49 發表
八十年代的,朝朝早未夠七點就要趕住出門返學,七點半過後學校就打鐘,遲到要記缺點罰留堂,
返到課室首先要罰企壁報版/門口。
果陣冬天朝早又特別凍,真係捱出嚟。

九十年代的,返學時間已經遲咗,早上八點仲係度排隊等巴士,遲到就 ...

認同,我都係八十年代出世,當年可以連幼稚園老師都大罵學生,幼稚園校監甚至可以捉d成日喊的學生去訓話,到小學初期用支筆短d老師都會罰,但個時邊有家長投訴?今時今日,老師罵多兩句都比家長投訴到暈了
cn2661_2d32 發表於 2009-12-6 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 E60 於 2009-12-6 17:40 發表
我覺得九十年代中期的某些學者都係罪魁禍首之一,佢地成日教當時的父母唔好打細路,仲想d父母比細路話事,最終咪搞到依家咁,大家睇下依家班學者仲敢唔敢出黎講話唔好打細路?

細路只係一張白紙,父母打同教先可以比佢地知咩叫 ...
極認同閣下觀點
我細個年代.駁咀.兜巴星.扭買玩具.兜巴星.冇大冇細又係兜巴星
食飯唔叫人,夾送唔夾自己前面果舊.食淨野,食相差,比人用筷子fit到嘔.
開門唔敲門,人地幫左手唔講唔該又聽星.
結果點.咪做左我班同輩入面最好manner最有禮貌果個lor. 最受長輩歡迎果個lor.
好老實.我個人絕對骨子裏唔係d咁尊重人的人.但至少自細教落show到出來對其他人的一份尊重
至少知係社會生存應係乜態度.至少我唔係少爺兵我乜大小事務唔精都識
呢d咪就係比人打到大ge結果lor. 家有嚴父細個係好慘.但大個左就知係好事.會多謝佢.
好老實我第日教仔我都係會打.唔係虐打.係適當體罰.

細路唔識死.佢衝出馬路一次你番屋企除佢褲打佢屁股一鑊,佢包保一世唔會再衝出馬路
但你坐定定同佢講道理教佢衝出馬路係唔岩的.佢采你都傻.佢唔識死.又來過.
所以叫人唔打仔果d簡直係傻的.我唔打個仔你同我教?
循循善誘你真係講得輕鬆.90年後班唔識死的細路多謝你班專家.
YC 發表於 2009-12-6 21:20 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2009-12-6 20:52 發表
細路唔識死.佢衝出馬路一次你番屋企除佢褲打佢屁股一鑊,佢包保一世唔會再衝出馬路
但你坐定定同佢講道理教佢衝出馬路係唔岩的.佢采你都傻.佢唔識死.又來過.
所以叫人唔打仔果d簡直係傻的.我唔打個仔你同我教?
循循善誘你真係講得輕鬆.90年後班唔識死的細路多謝你班專家.

只跟小朋友說"衝出馬路是不對的"該小朋友當然不會理睬吧,因為小朋友不明白為何這樣做是不對的,試試跟該小朋友說"衝出馬路身體會被車胎轆成多截,頭會被轆爆"會不會比光說"衝出馬路是不對的"更能警惕小朋友不可衝出馬路呢?

本人未曾生兒育女更沒有教導小朋友的經驗,也未曾因衝出馬路被父母責罰過(本人自小看過政府宣傳片而學會不這樣做),未知以上建議可行或不可行,歡迎指正。